”Aştept să nu fiu bolnav şi, sănătos fiind, să-mi pot onora obligaţiile pe care le am sau care mi le impun. Şi să am bucuriile pe care existenţa poate să le ofere unui om care munceşte şi căruia îi place viaţa.”

Pe 9 martie 1942, se năștea la București Ion Caramitru ((n. Ion Horia Leonida Caramitru), celebrul ”Socrate” din ”Liceenii”, om de teatru, film și televiziune, om politic. A fost actor și regizor la Teatrul Bulandra, al cărui directorat l-a și deținut în perioada 1990 – 1993. În 2012 a primit o stea pe Aleea Celebrităţilor din Bucureşti. A fost, de asemenea, distins cu Ordinul Naţional ”Steaua României” în grad de Cavaler, în 2017.

blogdefilm.ro

”Când am debutat în rolul Eminescu, în 1964, la TNB, regizorul Sică Alexandrescu mi-a scris o dedicaţie pe cartea dăruită la premieră: „Dragă Caramitru, cine are talent are şi mulţi duşmani, tu ai mult talent, îţi doresc cât mai mulţi duşmani!”. Pot să-i spun maestrului meu că urarea s-a împlinit. Am destui duşmani şi în teatru, şi în Parlament, şi în Guvern şi chiar pe stradă. Am ajuns, iubite maestre, la maturitate!”

A fost ministrul Culturii între anii 1996 – 2000. Repertoriul său actoricesc cuprinde roluri principale în piese de teatru importante semnate de autori precum William Shakespeare, A.P. Cehov, Luigi Pirandello, Georg Büchner, Bernard Shaw, Alfred de Musset etc. A colaborat cu mari regizori ai scenei româneşti precum Sică Alexandrescu, Moni Ghelerter, Liviu Ciulei, Vlad Mugur, Andrei Şerban, Radu Penciulescu, Alexandru Tocilescu, Cătălina Buzoianu.

”Teatrul nu a murit niciodată, lucrurile trebuie să se îndrepte, cel puţin ştim cu toţii că teatrul românesc a devenit o componentă organică a vieţii publice, afluenţa de spectatori din ultimii ani la teatru şi nu numai din Bucureşti, ci şi din provincie, este excepţională, sălile sunt pline, lumea vine la teatru pentru că s-a învăţat să vină şi are nevoie de el – lucrul acesta nu poate fi neglijat – s-a văzut acest lucru şi în audienţa online a spectacolelor noastre, lumea a simţit nevoia să se uite, nu să închidă televizorul, iar asta m-a liniştit şi sunt convins că vom trece de pandemie şi vom reveni la normal – trebuie însă răbdare şi speranţă în mai bine.”

*****

1796: Napoleon Bonaparte s-a însurat cu Josephine de Beauharnais. Reședința ei preferată a fost Castelul Malmaison.
Prin fiica ei, Hortense, a fost bunica maternă a lui Napoleon al III-lea. prin fiul ei, Eugène, a fost străbunica ultimilor regi și regine ai Suediei și Danemarcei ca și a ultimei regine a Greciei. Actualele case regale ale Belgiei, Norvegiei și Luxembourgului sunt descendenții ei.

*****

S-A NĂSCUT ÎN MARTIE … 🥀

Este lat şi bătut drumul pe care se iese din rai, dar cel care ne duce acolo este o potecă îngustă şi plină de spini.”
Autorul ucrainean Taras Shevchenko (1814-1861) s-a născut la 9 martie 1814 în satul Moryntsi, Guvernoratul Kiev, Imperiul Rus (azi Raionul Zvenyhorodka, Ucraina). A fost al treilea copil în familia lui Hryhoriy Ivanovych Shevchenko și Kateryna Yakymivna Shevchenko, țărani iobagi.
Strămoșii lui Taras au fost cazaci care au slujit în Ostia Zaporozhian și au luat parte la revoltele cazacilor din secolele al XVII-lea și al XVIII-lea.
Poet, scriitor, artist, personalitate publică și politică, precum și folclorist și etnograf, moștenirea sa literară este considerată a fi fundamentul literaturii ucrainene moderne și, în mare măsură, a limbii ucrainene moderne.
Shevchenko este, de asemenea, cunoscut și ca pictor și ilustrator.

*****

S-A ÎNTÂMPLAT ÎN 9 MARTIE  ⏳
„Dacă cânți cu pasiune, dragoste și onestitate, atunci muzica îți va hrăni sufletul, îți va vindeca rănile și îți va face viața să merite trăită”. (Sting)
9 martie 1993 – Sting lansează al patrulea album solo, Ten Summoner’s Tales, care conține hiturile „Fields of Gold”, „Shape of My Heart’s și„ It’s Probably Me ”.
Titlul este un joc de cuvinte combinat al numelui său de familie, Sumner, și un personaj din The Canterbury Tales, invocatorul lui Geoffrey Chaucer. Lansat în 1993, albumul cu cele 10 piese explorează teme de dragoste și moralitate într-o dispoziție vizibil optimistă comparativ cu albumul anterior, introspectivul The Soul Cages, lansat în 1991, după pierderea ambilor părinți în anii ’80.
”E bine să visăm”, spune Sting, vedeți linkul 😉
*****
S-A ÎNTÂMPLAT ÎN 9 MARTIE … CU 177 DE ANI ÎN URMĂ … ⏳
La 9 martie1842, a treia operă a lui Giuseppe Verdi, Nabucco, are premiera la La Scala din Milano; succesul său îl va consacra pe Verdi drept unul dintre cei mai importanți compozitori de operă din Italia.
Nabucco (prescurtare pentru Nabucodonosor) este o operă în limba italiană în patru acte, compusă în 1841 de Giuseppe Verdi pe libretul lui Temistocle Solera, care se bazează pe Cartea a doua a regilor, Ieremia, Plângeri și Daniel și pe piesa de teatru din 1836 a lui Auguste Anicet-Bourgeois și Francis Cornu.

*****

Singura mea ambiție este să fiu adevărată în fiecare clipă pe care o trăiesc.” (Juliette Binoche)

Născută la 9 martie 1964 la Paris, La Binoche este una dintre cele mai carismatice actrițe ale Franței. ”Cel mai frumos lucru nu este să schimbi viaţa celuilalt, ci să vrei să nu o schimbi. Tu eşti aceea care trebuie să-ţi schimbi viaţa.” este unul dintre principiile după care s-a ghidat întotdeauna. Puteți s-o revedeți într-o peliculă celebră, Chocolat.

Când pasiunea face legea – „Chocolat”

*****

Henry Charles Bukowski (născut Heinrich Karl Bukowski) a trăit între 16 august 1920 și 9 martie 1994… și a trăit bine.
✍ A scris câteva mii de poezii, sute de povestiri și 6 romane, în total peste 60 de cărți. A cunoscut succesul doar la 50 de ani și asta din cauza modului sănătos, natural, în care spunea lucrurilor pe nume. Ca un om mare, fără ezitări, cum s-ar spune. Fără perdea. Nu s-a considerat niciodată un geniu, deși avea toate semnalmentele: un mod pătrunzător de a intui esența lucrurilor și un fel de a o exprima cu atâta dezinvoltură, încât ar fi putut leza spiritele mai „rafinate”…
*****
Ce frumuseţe! Am văzut norii, luminile şi umbrele lor, pe îndepărtatul şi dragul nostru Pământ… Apa părea întunecată, cu pete uşor strălucitoare… Când am privit orizontul, am văzut brusc contrastul dintre tranziţia de la culorile deschise ale suprafeţei Pământului şi cerul absolut negru care mă înconjura. M-am bucurat de bogăţia spectrului de culori de pe Pământ. Acesta este înconjurat de o aureolă de lumină albastră, care se închide treptat, devenind turcoaz, albastru închis, violet şi în cele din urmă cărbune negru.
S-a născut în data de 9 martie 1934: Iuri Gagarin, astronaut sovietic (d. 1968)
*****
9 martie 1987 … ⏳️
Formația irlandeză U2 lansează al cincilea album de studio, „The Joshua Tree”. Primele două single-uri de pe album, „With Or Without You” și „I Still Haven’t Found What I’m Looking For”, urcă pe locul 1 în clasamentele americane iar albumul devine primul lor #1 în acea țară și primește premiul Grammy pentru Albumul Anului.
Potrivit liderului U2, Bono, albumul este o mărturie a unei națiuni cu două fețe care, deși este o țară plină de frumusețe, generează urâțenie în politica ei din epoca Reagan. „Există două Americi: există America mitică și America adevărată”, a spus rockerul irlandez pentru NPR. ” Am fost obsedați de America la acea vreme. America este un fel de pământ al făgăduinței pentru irlandezi – și apoi, un pământ al promisiunii încălcate ”.
Cu The Joshua Tree, U2 a vrut să surprindă o panoramă cinematografică a Americii, în parte prin explorarea genurilor sale muzicale și a structurilor convenționale ale cântecelor.
Piesa „With Or Without You”, single-ul principal, este un cântec de dragoste întortocheat care îl găsește pe Bono rupt, între o existență domestică cu soția sa, și viața lui pe drumuri ca muzician. „I Still Haven’t Found What I’m Looking For” este un „imn al îndoielii” influențat de gospel, care găsește trupa în căutarea iluminării, în timp ce „Where The Streets Have No Name” se cufundă în blues, potrivit versurilor despre căutarea rădăcinilor.
Alte piese denunță influența politicii externe americane asupra altor națiuni – lucru la care Bono a fost martor direct în călătoria sa în El Salvador, devastat de război, care a inspirat melodiile „Mothers Of The Disappeared” și „Bullet The Blue Sky”. Cântecul „In God’s Country” folosește imagini sterile din deșert și puțină chitară rock ‘n roll pentru a provoca rezistența americanilor la noile idei politice.
În ciuda criticilor trupei la adresa Americii, „The Joshua Tree”, cu vânzări de peste 25 milioane de unități, a reprezentat lansarea lor pe piața muzicală americană.
*****
E Ziua Internațională a Bărbatului. La mulți ani jumătății noastre (mai) puternice😉!
De la bărbaţi celebri citire: „Doar două lucruri sunt infinite: universul și prostia umană. Însă nu sunt sigur despre primul!” (Albert Einstein)
*****
„O iubire mare e mai curând un proces de autosugestie. Trebuie timp şi trebuie complicitate pentru formarea ei. De cele mai multe ori te obişnuieşti greu, la început, să-ţi placă femeia fără care mai târziu nu poţi trăi. Iubeşti întâi din milă, din îndatorire, din duioşie, iubeşti pentru că ştii că asta o face fericită, iţi repeţi că nu e loial să jigneşti , să înşeli atâta încredere Pe urmă te obişnuieşti cu surâsul ei, aşa cum te obişnuieşti cu un peisaj, şi treptat iţi trebuieşte prezenţa ei zilnică. Înăbuși în tine mugurii oricăror altor prietenii şi iubiri. Toate planurile de viitor ţi le faci în funcţie de nevoile şi preferinţele ei…”
Camil Petrescu
Dragostea mea nu-i rătăcire, nici zigzag de încântare supremă şi disperare fără fund. Iubesc cum respir: egal, iremediabil şi pentru totdeauna.”
Cella Serghi
*****
CEZAR PETRESCU, romancier, nuvelist, traducător și gazetar român (1 decembrie 1892 – d. 9 martie 1961) .
A fost redactor la Adevărul, Dimineața, Bucovina, Țara nouă, Voința, fondator și codirector, alături de Pamfil Șeicaru, al revistei social-politice și culturale Hiena (1919-1924). Membru titular al Academiei Române (din 1955).