Sting, născut Gordon Matthew Thomas Sumner, în 2 octombrie 1951 (Wallsend, Newcastle-upon-Tyne) este cântăreț, actor și compozitor englez, mai cunoscut în lumea muzicală drept liderul vocal, principal compozitor și basist al trupei rock The Police din anii 1970–1980.

El e una din vocile distincte în peisajul muzicii rock și nu numai, atingând un palmares impresionant prin calitățile sale vocale mai ales, și mai puțin prin piesele care au devenit hituri.

Cine este Sting?

Sting a cântat în mai multe trupe înainte de a forma The Police cu bateristul Stewart Copeland și chitaristul Henri Padovani în 1977. Padovani a fost ulterior înlocuit de chitaristul Andy Summers. Noul trio a lansat single-ul „Roxanne” în primăvara anului 1978, care nu le-a adus însă prea multă faimă. În același an, Sting, Copeland și Summers au călătorit în jurul Statelor Unite într-o camionetă, performând în cluburi mici, cum ar fi CBGB, un paradis punk rock din New York City. Interesul pentru primul lor album ”Outlandos d’Amour” (1978) a început să crească si, în cele din urmă, a reușit să ajungă în topurile britanice și apoi în cele americane. Un re-lansat „Roxanne”, precum și „So Lonely” și „Can not Stand You Losing” au devenit single-uri populare. Sting a scris cea mai mare parte a pieselor din album, coordonând majoritatea înregistrărilor grupului. De asemenea, în această perioadă, a realizat primul său film în teatrul muzical: Quadrophenia (1978).

Deși adesea identificată ca parte a scenelor muzicale punk și new wave, The Police a avut o linie mai degrabă eclectică, cu multe influențe de la jazz la rock progresiv. Cu un sunet unic, grupul a continuat să atragă noi fani cu al doilea album ”Reggatta de Blanc” (1979). În timp ce Sting a compus cele două mari single-uri – „Mesaj într-o sticlă” și „Plimbare pe Lună” – compoziția instrumentală „Reggatta de Blanc”, o creație comună a membrilor grupului, a obținut Premiul Grammy (pentru cel mai bun spectacol rock instrumental) în 1980.

Următorul lor album a contribuit la poziționarea trupei în topul vremii. ”Zenyatta Mondatta” (1980) a inclus hit-uri precum „Nu sta prea aproape de mine” și „De Do Do Do, Da Da Da Da”. Grupul a călătorit mult în această perioadă, dar a reușit să lanseze încă un alt album în anul următor. Ca muzician solo și ca membru al trupei The Police, Sting a vândut peste 105 milioane de înregistrări, și a fost distins cu șaisprezece premii Grammy

De asemenea, în acest timp, Sting a abordat primul său rol principal în filmul ”Brimstone și Treacle” din 1982, afirmându-se ca actor, însă nu era vocația lui, după cum s-a observat. The Police s-a regrupat pentru un nou album de studio, 1983, ”Synchronicity”. „Every Breath you take”, noul single, a urcat pe vârful topurilor americane și britanice. În timp ce mulți au privit cântecul ca fiind romantic, el este, de fapt, o poveste de dragoste obsesivă. După ce turneul în care trupa a consacrat acest album s-a încheiat în 1984, Sting a decis că grupul ar trebui să ia o pauză. Și astăzi, declară că aparține „prin sânge” trupei, și că piesele scrise pentru aceasta sunt cele mai îndrăgite creații pe care le performează la fiecare concert. (sursă info și foto aici).

O carieră complexă

Odată cu explorarea și experimentele muzicale, Sting și-a găsit timp și pentru a continua cariera în cinematografie. A apărut în mai multe filme, printre care drama science fiction ”Dune” (1984) și popularul film criminal britanic ”Lock, Stock și Two Smoking Barrels” (1998). A scris coloanele sonore pentru filme precum ”The Mighty” (1998), ”The Thomas Crown Affair” (1999) și ”The New Groove” (2000).

În 1999, Sting a lansat cel mai popular album solo până în prezent, ”Brand New Day”, cu care a mai câștigat un Grammy.

În 2007, Sting a surprins și a încântat fanii trupei The Police, participând la emisiunile de televiziune Grammy Awards. El a continuat, de asemenea, cu cariera solo, scoțând albumul ”If On a Winter’s Night. . .”,  în anul 2009.

În 2013, Sting a lansat albumul The Last Ship, pentru care s-a inspirat din copilăria proprie, pentrecută nu departe de șantierele navale din Wallsend, un cartier din Newcastle.

În octombrie 2014, Sting și-a făcut debutul ca scriitor și compozitor de pe Broadway, lansând ”The Last Ship”, dar,  din păcate, celebritatea lui Sting nu a fost suficientă pentru a-și spori vânzările, iar producția a fost închisă în ianuarie 2015.

A colaborat cu cei mai importanți cântăreți ai lumii, celebre fiind concertele în care a performat împreună cu Shaggy, Zucherro, Stevie Wonder, David Craig, Mark Knopfler, Eric Clapton etc

 Viața personală

Pe lângă cariera muzicală, Sting a fost activ în domeniul drepturilor omului și al altor probleme sociale. El și soția lui, Trudie Styler, s-au căsătorit din 1992. Cuplul are patru copii (Sting mai are și alți doi copii din prima căsătorie) și se declară îndrăgostit de soția lui ca în prima zi, cu 30 de ani în urmă. Crede în bogăția vieții, e un optimist prin excelență, considerând că are o viață fantastică, plină de noroc și de oameni de calitate, fapt pentru care e foarte recunoscător.

Romanticul Sting

Cred că dragostea are legătură cu a-i permite persoanei pe care pretinzi că o iubeşti să intre într-o arenă mai mare decât cea pe care o creezi pentru ea.

E bine să visăm, uneori visele se pot împlini, mie mi s-a întâmplat. Şi acum trăiesc un vis, din care însă, mai curând sau mai târziu, cineva mă va trezi…