Fred Astaire: o carieră excepțională

Fred Astaire (numele său real era Frederick Austerlitz), considerat unul dintre cei mai mari dansatori din istoria cinematografiei, a avut un parcurs profesional remarcabil, ce a început încă din copilărie. Împreună cu sora sa, Adele, Fred a debutat pe scenele spectacolelor de vaudeville. Duo-ul Astaire a câștigat rapid popularitate datorită talentului lor incontestabil și a sincronizării perfecte. În anii 1920, cei doi au făcut tranziția către Broadway, unde au cucerit publicul cu reprezentațiile lor inovatoare și pline de energie.

După ce Adele s-a retras din cariera artistică, Fred și-a continuat drumul în lumea entertainment-ului, îndreptându-se către Hollywood. Aici, cariera sa a luat o turnură spectaculoasă, devenind una dintre cele mai mari vedete ale filmelor muzicale. Colaborările sale cu Ginger Rogers au rămas legendare, cei doi formând unul dintre cele mai iconice cupluri de dans din cinematografie. Filme precum „Top Hat” și „Swing Time” sunt doar câteva dintre cele care au cimentat locul lor în istorie.

Fred Astaire nu a fost doar un dansator excepțional, ci și un coregraf inovator. El a revoluționat tehnicile de filmare a dansului în cinema, introducând metode noi de captare a mișcării și de montaj, care au pus în valoare talentul său și al partenerilor săi. Contribuțiile sale au avut un impact profund asupra modului în care dansul este perceput și filmat în industria cinematografică. Fred Astaire era cunoscut pentru perfecționismul său extrem. Se spune că repeta o secvență de dans de zeci sau chiar sute de ori până era complet mulțumit de rezultat.

De-a lungul carierei sale îndelungate, Fred Astaire a primit numeroase premii și recunoașteri. Printre acestea se numără un premiu onorific Oscar pentru contribuțiile sale extraordinare la arta filmului și un premiu Emmy pentru performanțele sale remarcabile de televiziune. În plus, a fost inclus în American Film Institute’s Greatest Male Stars of All Time, un testament al influenței și talentului său durabil.

Prietenii și colaborările memorabile

Fred Astaire a fost cunoscut nu doar pentru talentul său extraordinar, ci și pentru prieteniile solide și colaborările memorabile pe care le-a avut de-a lungul vieții sale. Una dintre cele mai notabile relații profesionale a fost cea cu Ginger Rogers. Această pereche iconică a revoluționat dansul în filme, colaborând în zece producții care au redefinit standardele muzicalelor de la Hollywood. Chimie lor pe ecran și sincronizarea perfectă au captivat publicul și au consolidat carierele ambilor artiști.

Gene Kelly, un alt gigant al dansului, a fost și el o prezență importantă în viața lui Fred Astaire. Deși ambii erau vedete în propriul drept, rivalitatea lor a fost mai degrabă una constructivă decât competitivă. În loc să se vadă ca adversari, ei s-au inspirat unul pe celălalt, împingând limitele creativității și tehnicii în dans. Colaborarea lor în filmul „Ziegfeld Follies” este un exemplu perfect de cum două talente excepționale pot crea momente magice împreună.

Apartenența la cercuri de elită din lumea divertismentului a adus lui Astaire și alte prietenii importante. Printre acestea se numără legendarul compozitor George Gershwin, cu care a avut o colaborare fructuoasă. Gershwin a fost responsabil pentru multe dintre melodiile memorabile pe care Astaire le-a interpretat, iar prietenia lor a fost una profundă și sinceră, bazată pe respect reciproc și admirație artistică.

În viața personală, Fred Astaire a fost cunoscut pentru loialitatea sa față de prieteni și familie. Prieteniile sale nu doar că i-au influențat cariera, ci au avut un impact semnificativ și asupra stabilității și fericirii sale personale. Relațiile sale strânse cu colegii de breaslă au fost o sursă constantă de sprijin și inspirație, contribuind la longevității și succesului său în industria divertismentului. S-a căsătorit de două ori. Prima sa soție, Phyllis Potter, a murit în 1954. S-a recăsătorit în 1980 cu Robyn Smith,  jockey de curse.

Fred Astaire (etsy.com via pinterest)

Filme pe alese

Iată o listă cu unele dintre cele mai notabile filme în care a jucat Fred Astaire, care a avut o carieră lungă și prolifică, fiind recunoscut pentru abilitățile sale extraordinare de dansator și interpret. Rolurile sale au variat de la comedii muzicale la drame, dar întotdeauna și-a adus contribuția personală, lăsând o moștenire de neuitat în cinematografie.

Anii 1930

 1. Flying Down to Rio (1933)
  • Rol: Fred Ayres
  • Detalii: Acesta a fost filmul care a marcat prima colaborare între Fred Astaire și Ginger Rogers. Deși nu au fost protagoniști, chimia dintre cei doi a fost evidentă și a dus la multe alte colaborări.
 2. The Gay Divorcee (1934)
  • Rol: Guy Holden
  • Detalii: Fred Astaire joacă rolul unui dansator și cântăreț care se îndrăgostește de personajul interpretat de Ginger Rogers. Filmul include faimosul număr de dans „The Continental”.
 3. Roberta (1935)
  • Rol: Huck Haines
  • Detalii: Un muzician american care, împreună cu trupa sa, ajunge la Paris și se implică într-o poveste de dragoste. Ginger Rogers joacă și ea în acest film.
 4. Top Hat (1935)
  • Rol: Jerry Travers
  • Detalii: Un dansator american care se îndrăgostește de o femeie (Ginger Rogers) pe care o întâlnește la Londra. Include faimosul număr „Cheek to Cheek”.
 5. Swing Time (1936)
  • Rol: John „Lucky” Garnett
  • Detalii: Un dansator și un jucător de noroc care încearcă să dovedească că este responsabil pentru a se căsători. Conține numere de dans memorabile, inclusiv „Never Gonna Dance”.
 6. Shall We Dance (1937)
  • Rol: Peter P. Peters / Petrov
  • Detalii: Un dansator de balet american își creează o identitate rusească pentru a putea dansa pe scenă și se îndrăgostește de un star de la Broadway.
 7. A Damsel in Distress (1937)
  • Rol: Jerry Halliday
  • Detalii: Fred Astaire joacă rolul unui american care se implică într-o poveste de dragoste complicată în Anglia. Filmul include și numere de dans solo, fără Ginger Rogers.

Anii 1940

 1. Broadway Melody of 1940 (1940)
  • Rol: Johnny Brett
  • Detalii: Un dansator de pe Broadway care ajunge în centrul atenției din greșeală. Filmul include celebra secvență de dans „Begin the Beguine” cu Eleanor Powell.
 2. You’ll Never Get Rich (1941)
  • Rol: Robert Curtis
  • Detalii: Fred Astaire joacă rolul unui dansator care se înrolează în armată. Acest film a marcat prima colaborare cu Rita Hayworth.
 3. Holiday Inn (1942)
  • Rol: Ted Hanover
  • Detalii: Un dansator de top care concurează pentru atenția unei cântărețe și dansatoare. Filmul a introdus celebrul cântec „White Christmas”.
 4. You Were Never Lovelier (1942)
  • Rol: Robert Davis
  • Detalii: A doua colaborare cu Rita Hayworth, în care Fred Astaire joacă rolul unui dansator american care ajunge în Argentina.
 5. The Sky’s the Limit (1943)
  • Rol: Fred Atwell
  • Detalii: Un pilot din al Doilea Război Mondial care se îndrăgostește de o fotografă. Filmul include numărul de dans „One for My Baby”.
 6. Yolanda and the Thief (1945)
  • Rol: Johnny Parkson Riggs
  • Detalii: Un escroc care se îndrăgostește de o moștenitoare naivă, pe care intenționează inițial să o înșele.
 7. Ziegfeld Follies (1946)
  • Rol: El însuși
  • Detalii: Un film antologie în care Fred Astaire interpretează mai multe numere muzicale și de dans.

Anii 1950

 1. Easter Parade (1948)
  • Rol: Don Hewes
  • Detalii: Un dansator de vodevil care încearcă să transforme o simplă dansatoare (Judy Garland) într-o vedetă.
 2. The Band Wagon (1953)
  • Rol: Tony Hunter
  • Detalii: Un actor de film care încearcă să revină pe scenă, colaborând cu o dansatoare modernă. Filmul include celebrul număr „That’s Entertainment!”.
 3. Funny Face (1957)
  • Rol: Dick Avery
  • Detalii: Un fotograf de modă care descoperă o librăreasă (Audrey Hepburn) și o transformă într-un model de succes. Filmul este renumit pentru numerele de dans și muzică.
 4. Silk Stockings (1957)
  • Rol: Steve Canfield
  • Detalii: O comedie muzicală în care un producător american de film se îndrăgostește de un oficial sovietic.

Anii 1960 și 1970

 1. Finian’s Rainbow (1968)
  • Rol: Finian McLonergan
  • Detalii: Un fermier irlandez care fură o oală de aur de la un spiriduș și o duce în America. Filmul este o comedie muzicală regizată de Francis Ford Coppola.
 2. The Towering Inferno (1974)
  • Rol: Harlee Claiborne
  • Detalii: Un film  ”dezastru” în care Fred Astaire joacă rolul unui bancher pensionat prins într-un incendiu într-un zgârie-nori. Aceasta a fost una dintre puținele sale roluri non-muzicale și i-a adus o nominalizare la Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar.

Mărturisiri

Fred Astaire a fost un om admirat nu doar pentru talentul său incredibil, ci și pentru personalitatea sa modestă, dar extrem de profesionistă. Prietenii și colegii săi au avut multe lucruri pozitive de spus despre el, pictând un portret detaliat al unei persoane remarcabile atât pe scenă, cât și în afara ei.

Ginger Rogers, partenera sa de dans în numeroase filme, a subliniat complexitatea și dificultatea dansului de pereche cu Fred, remarcând: „Eu am făcut tot ce a făcut și el, doar că invers și pe tocuri.” Această remarcă arată nu doar respectul și admirația ei pentru talentul lui Astaire, ci și recunoașterea muncii asidue necesare pentru a egala performanțele lui.

Gene Kelly, un alt mare dansator de la Hollywood, nu și-a ascuns niciodată admirația pentru Astaire. „Cel mai mare dansator din lume este Fred Astaire. Nu există nimeni care să se apropie de el. Este cel mai mare, cel mai original dansator pe care l-am văzut vreodată. Este singurul om cu care am fost gelos,” a spus Kelly, confirmând reputația de neegalat a lui Astaire în lumea dansului.

David Niven, un prieten apropiat și coleg actor, a adăugat la acest portret: „Fred este un gentleman. Are mai mult talent în degetul său mic decât are majoritatea oamenilor în întreaga lor viață.” Aceasta descriere subliniază atât talentul său imens, cât și noblețea caracterului său.

Audrey Hepburn, care a avut privilegiul de a dansa alături de Astaire în „Funny Face”, a avut cuvinte simple dar puternice: „A dansa cu Fred Astaire este ca și cum ai vorbi cu Dumnezeu.” Prin aceste cuvinte, Hepburn a capturat esența sentimentului copleșitor pe care îl aveai când te aflai în prezența lui Astaire pe scenă.

George Balanchine, legendarul coregraf, a oferit o perspectivă tehnică asupra abilităților lui Astaire: „Fred este un adevărat maestru. Este un dansator complet, capabil să interpreteze orice stil cu o ușurință și o grație de neegalat.” Balanchine a recunoscut astfel versatilitatea și măiestria lui Astaire în lumea dansului.

Bing Crosby, partenerul său de scenă în „Holiday Inn” și „Blue Skies”, a fost impresionat de etica muncii lui Astaire: „Astaire este unul dintre cei mai muncitori oameni pe care i-am cunoscut vreodată. Dar face să pară totul atât de ușor.” Aceasta descriere subliniază cât de multă muncă depunea Astaire pentru a face totul să pară fără efort.

Frank Sinatra, un alt mare prieten și colaborator, a reflectat asupra personalității lui Astaire: „Fred Astaire a fost un om minunat și un prieten extraordinar. A fost mereu generos și plin de bunătate. Talentul său era uluitor.” Sinatra a scos în evidență latura umană a lui Astaire, una plină de generozitate și bunătate.

Hermes Pan, coregraful care a lucrat îndeaproape cu Astaire, a remarcat: „Fred era perfecționistul suprem. Nu se oprea niciodată până nu era complet mulțumit de o secvență de dans. Dar, în același timp, era incredibil de modest și neîncetat preocupat de colaboratorii săi.” Pan a confirmat perfecționismul și modestia lui Astaire, două trăsături care l-au definit în cariera sa.

Aceste mărturii reflectă nu doar imensul respect pe care prietenii și colegii lui Fred Astaire îl aveau pentru talentul său, dar și pentru caracterul său personal. Modestia, perfecționismul și generozitatea sunt trăsături frecvent menționate, confirmând că Astaire a fost nu doar un artist de excepție, ci și un om deosebit.

Ginger Rogers: ”Am învăţat să trec prin viaţă, nu să rămân în ea.”