CU 56 DE ANI ÎN URMĂ … ⏳
A fost odată … sau poate de două ori, a existat un paradis nepământean numit Pepperland – un loc în care fericirea și muzica lui John, Paul, George și Ringo dominau mai presus de toate.
La 25 iunie 1967, o audiență mondială estimată la peste 400 de milioane de oameni au putut urmări formația Beatles interpretând în Studioul 2 Abbey Road „All You Need Is Love” ca parte a emisiunii Our World, prima transmisie live prin satelit la nivel mondial. Trupa a invitat la acest program mai mulți prieteni, printre care The Rolling Stones, Eric Clapton și Marianne Faithfull care s-au alăturat corului și au contribuit la atmosferă.
*****
Astăzi ar fi împlinit 60 de ani… 🥀
Cântărețul, compozitorul și producătorul de discuri englez George Michael s-a născut Georgios Kyriacos Panayiotou pe 25 iunie 1963, în East Finchley, o suburbie situată în nordul Londrei. Tatăl său, Kyriacos „Jack” Panayiotou, a fost un restaurator greco-cipriot care a emigrat din Cipru în Anglia în anii 1950; mama lui, Lesley Angold, era o dansatoare engleză.
Unul dintre cei mai bine vânduți muzicieni ai tuturor timpurilor (cu vânzări estimate între 100 și 125 de milioane de discuri în întreaga lume), Michael era cunoscut ca o forță creativă în compunerea de cântece, interpretarea vocală și prezentarea vizuală.
****
„Nu voi înceta niciodată să ajut și să iubesc oamenii.” (Michael Jackson)
25 iunie 2009 … 🥀

Acum 14 ani, lumea pop și-a pierdut regele. În ziua de 25 iunie 2009, la vârsta de 50 de ani, Michael Jackson a murit ca urmare a unei supradoze accidentale de sedative. Moartea lui Michael Jackson, unul dintre cei mai influenți și îndrăgiți artiști ai timpului nostru, a fost un eveniment tragic și controversat. Pe 25 iunie 2009, Michael Jackson a fost găsit inconștient în casa sa din Los Angeles. Deși au fost inițial eforturi de resuscitare, a fost declarat decedat la spitalul UCLA Medical Center.Ca urmare a investigației și a autopsiei, cauza oficială a morții lui Michael Jackson a fost atribuită unei intoxicații acute cu propofol și benzodiazepine, sub supravegherea medicului său personal, Conrad Murray. Conrad Murray a fost ulterior găsit vinovat de omucidere involuntară și a fost condamnat la închisoare. Există multe teorii și speculații legate de moartea lui Michael Jackson, inclusiv discuții privind tratamentul medical și stilul de viață al artistului. Cu toate acestea, informațiile și concluziile oficiale indică intoxicația ca principală cauză a morții sale.

*****
25 iunie 1910…
Baletul și concertul orchestral a lui Igor Stravinsky „Păsarea de foc (franceză: L’Oiseau de feu; romanizat: Zhar-ptitsa)” compus pentru compania Ballets Russes a lui Serghei Diaghilev are premiera la Opéra din Paris.

Scris în 1910, libretul său se bazează pe basmele rusești ale Păsării de Foc.

A fost scris pentru sezonul parisian din 1910 al companiei Ballets Russes a lui Serghei Diaghilev. Coregrafia originală a fost realizată de Michel Fokine, care a colaborat cu Alexandre Benois la un scenariu bazat pe basmele rusești ale Păsării de Foc și binecuvântarea și blestemul pe care le posedă pentru proprietarul său.
(În mitologia rusă, Pasărea de Foc este o pasăre miraculoasă, cu penele strălucitoare ca aurul și ca argintul și cu privirea sclipitoare asemenea cristalului. La miezul nopții, ea se arată în grădini și pe câmpuri, strălucind ca o mie de luminițe. Se spune că o singură pană din ale ei poate lumina o cameră întreagă. Pasărea de Foc mănâncă mere de aur , care îi conferă tinerețe, frumusețe și nemurire. Când cântă îi cad din plisc perle, trilul ei putând să însănătoșească pe cei bolnavi și să le redea vederea celor orbi.)
Lucrărea a avut un succes imediat, conferindu-i lui  Stravinski faima internațională.
*****
Marea, marele unificator, este singura speranță a omului. Acum, ca niciodată, vechea frază are un sens literal: Suntem cu toții în aceeași barcă”.
Jacques-Yves Cousteau a murit din cauza unui infarct la 25 iunie 1997 la Paris, la două săptămâni după împlinirea a 87 de ani. A fost înmormântat în Saint-André-de-Cubzac, locul său natal. Orașul i-a adus un omagiu numind strada care se îndreaptă spre casa natală „Rue du Commandant Cousteau”.
Membru al Academiei Franceze, Jacques-Yves Cousteau (11 iunie 1910 – 25 iunie 1997) a fost un ofițer naval francez, explorator, conservator, cineast, inovator, om de știință, fotograf, autor și cercetător care a studiat marea și toate formele de viață acvatice.
Cousteau a descris cercetările sale subacvatice într-o serie de cărți, cea mai reușită fiind prima, The Silent World: A Story of Undersea Discovery and Adventure, publicată în 1953. Cousteau a regizat și filme, în special adaptarea documentară a cărții , The Silent World, care a câștigat un Palme d’or la Festivalul de Film de la Cannes din 1956, rămânând singura persoană care a câștigat acest trofeu pentru un film documentar, până când Michael Moore a câștigat premiul în 2004 pentru Fahrenheit 9/11.
*****
Ziua Mondială Vitiligo, marcată pe 25 iunie, este o inițiativă menită să conștientizeze la scară globală în legătură cu vitiligo, o pierdere de pigmenți în piele creând o varietate de modele la suprafața acesteia. Afectând aproximativ 1-2% din populație la nivel mondial, vitiligo este adesea numită boală în loc de tulburare și poate avea un impact social și/sau psihologic semnificativ negativ asupra pacienților, în parte din cauza numeroaselor concepții greșite încă prezente în părți mari ale lumii. Din păcate, cei afectați de această condiție sunt supuși adesea hărțuirii, neglijării sociale și traumelor psihologice din cauza aspectului lor.

Vitiligo este o afecțiune cutanată caracterizată prin pierderea treptată a pigmentului pielii, ducând la apariția de pete albe sau depigmentate pe diferite părți ale corpului. Iată câteva curiozități despre vitiligo, așa cum apar în diferite articole medicale:

  1. Cauza exactă a vitiligo nu este încă pe deplin înțeleasă. Se crede că este rezultatul unei combinații de factori genetici, autoimuni și de mediu.
  2. Vitiligo afectează aproximativ 1-2% din populația mondială, indiferent de rasă sau sex. Cu toate acestea, este mai evidentă și mai frecventă la persoanele cu pielea închisă la culoare.
  3. Petele albe care apar în vitiligo pot apărea pe orice parte a corpului, inclusiv față, mâini, picioare, brațe, genunchi și chiar părul.
  4. Vitiligo nu este contagios și nu este cauzat de infecții sau de vreo acțiune externă.
  5. Vitiligo poate afecta calitatea vieții pacienților, deoarece aspectul fizic poate avea un impact emoțional și social semnificativ. Persoanele cu vitiligo pot întâmpina dificultăți în acceptarea propriei imagini corporale și pot experimenta stigmatizare sau discriminare.
  6. Nu există un tratament complet pentru vindecarea vitiligo, dar există opțiuni disponibile pentru gestionarea simptomelor și îmbunătățirea aspectului pielii. Acestea includ creme corticosteroide, fototerapie, tratamente cu laser, transplant de celule stem și alte intervenții medicale.
  7. Unele celebrități, precum Michael Jackson și Winnie Harlow, au fost diagnosticate cu vitiligo și și-au asumat în mod deschis condiția lor, contribuind la conștientizarea și normalizarea vitiligo.
  8. Vitiligo nu provoacă durere sau disconfort fizic în sine, dar poate exista o sensibilitate crescută la expunerea la soare și la temperaturi extreme.
  9. Cercetările recente sugerează că vitiligo poate fi asociat cu alte afecțiuni autoimune, cum ar fi boala tiroidiană și diabetul de tip 1.
  10. Organizații precum World Vitiligo Day Foundation au fost înființate pentru a sprijini și a educa persoanele afectate de vitiligo și pentru a promova acceptarea și înțelegerea în rândul societății.
*****

Conform www.daysoftheyear.com, 25 iunie este Global Beatles Daydedicată celebrării trupei care a schimbat istoria muzicii. În 1960,  patru tineri rebeli și geniali s-au întâlnit pentru a forma cea mai influentă trupă rock pe care a produs-o Anglia, făcând-o cadou lumii întregi: Paul McCartney (vocal, chitară bas), George Harrison (chitară solo), John Lennon (vocal, chitară ritmică), Ringo Starr (baterie).

pinterest.com

Iată câteva lucruri interesante despre Beatles:

  1. Numele inițial al trupei a fost „The Quarrymen”. Acesta a fost și numele primei formații în care a cântat John Lennon.
  2. Beatles au fost prima trupă care a avut succes global în ceea ce a devenit cunoscut ca „invasiunea britanică” în SUA în anii ’60.
  3. Albumul lor „Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band” a fost primul album conceptual din istoria muzicii pop.
  4. Piesa „Yesterday” a lui Paul McCartney este considerată cea mai înregistrată piesă din istorie, cu peste 2.200 de versiuni diferite.
  5. Beatles au susținut ultimul lor concert în august 1966, renunțând la turnee și concentrându-se exclusiv pe înregistrări de studio.
  6. Cele patru membri ai trupei (John Lennon, Paul McCartney, George Harrison și Ringo Starr) au fost desemnați de regina Elisabeta a II-a drept Membri ai Imperiului Britanic în 1965.
  7. Albumul lor „Abbey Road” a fost ultimul pe care l-au înregistrat împreună, deși „Let It Be” a fost ultimul lansat oficial.
  8. Beatles au avut peste 20 de cântece care au ocupat locul 1 în topurile muzicale din SUA.
  9. Trupa a câștigat în total 7 premii Grammy pe parcursul carierei lor.
  10. Beatles au vândut peste 600 de milioane de albume la nivel mondial, ceea ce îi face una dintre cele mai de succes trupe din toate timpurile.
*****
Cu cât o societate se îndepărtează mai mult de adevăr, cu atât mai mult îi va urî pe cei care îl spun.”
George Orwell (pseudonimul literar și jurnalistic al lui Eric Arthur Blair) (n. 25 iunie 1903, Motihari, statul Bihar, India — d. 21 ianuarie 1950, Londra) a fost un scriitor englez, comentator al radio BBC, editorialist și reporter. El a luptat ca voluntar în Războiul Civil din Spania de partea comuniștilor.
Limbajul politic este conceput pentru a face ca minciuna să sune a adevăr și crima să fie respectabilă și pentru a da o aparență de soliditate vântului pur.” – George Orwell

pinterest.com

A scris romane, eseuri și critică literară. Este autorul a două faimoase romane satiră în care atacă totalitarismul, trăgând alarma la hidoșenia unei societății distopice: Ferma Animalelor (1945) și O mie nouă sute optzeci și patru (1949).
*****
Antoni Gaudí, cu numele la naștere Antoni Placid Gaudí i Cornet (n. 25 iunie 1852 Reus, Spania – d. 10 iunie 1926, Barcelona, Spania) este considerat maestrul modernismului catalan.
Gaudi căuta frumosul pentru că era de părere că „frumuseţea este imaginea adevărului”.
Majoritatea operelor sale se află în Barcelona, inclusiv celebra Sagrada Familia, aflată şi astăzi în construcţie. În mod ironic, deşi arhitectul era foarte apreciat pentru talentul şi munca sa, acesta a murit după ce, în urma unui accident, nu i s-a oferit ajutor pentru că a fost confundat cu un cerşetor.
Arhitectul lui Dumnezeu

pinterest.com

Talentul lui Antoni Gaudi a fost recunoscut încă de când era tânăr, iar astăzi, arhitecţi din întreaga lumea încă sunt inspiraţi de operele sale caracterizate de un stil unic, cu forme organice, colorate şi exuberante.
Catedrala Sagrada Familia este considerată capodopera sa şi una dintre minunile arhitecturale ale modernităţii.

Imaginile au rol pur ilustrativ!