8 decembrie 1980, Dakota, New York, Statele Unite. John Lennon murea, asasinat de Mark David Chapman.
John Lennon s-a născut la 9 octombrie 1940 în Liverpool, Marea Britanie. În 1957, Lennon s-a întâlnit cu Paul McCartney și George Harrison și au început să cânte împreună. După câteva schimbări de nume, grupul a devenit cunoscut sub numele de The Beatles. După înlocuirea bateristului Pete Best de Ringo Starr în 1962, grupul și-a lansat primul single, începând cu o lungă carieră muzicală care îi va face să devină una dintre cele mai apreciate trupe ale tuturor timpurilor.
După ce The Beatles s-a desființat, Lennon a rămas în ochii publicului cu cariera sa muzicală solo, eforturile de colaborare cu soția sa Yoko Ono și activismul politic pentru cauze pașnice. La 8 decembrie 1980, el și-a deschis casa unui fotograf de la revista Rolling Stone, iar ulterior a fost intervievat de un Disc Jockey de la San Francisco. Lennon și Ono și-au părăsit apartamentul împreună în jurul orei 17:00 pentru a merge la o sesiune muzicală la Record Plant Studio.
Înainte de a putea intra într-o limuzină așteptată, fanii care solicitau autografe iau ținut calea, iar el s-a oprit să vorbească cu ei. Unul dintre fani a fost un om pe nume Mark David Chapman. Când Lennon și Ono s-au îndreptat spre studio, Chapman a rămas în fața clădirii unde locuia cuplul.
Când Lennon s-a întoars, Chapman îl aștepta încă. Chapman l-a privit cum Lennon a ieșit din mașină și s-a îndreptat spre casa lui. Înainte de a intra înăuntru, Chapman a scos un Revolver de calibru 38 și a tras cinci focuri. Doar unul dintre gloanțe l-a atins, dar Lennon a reușit să intre în casă și să îi anunțe pe cei dragi că a fost împușcat.
Un portar de la clădire, numit Jose Perdomo, a reușit să îl dezarmeze pe Chapman. Asasinul și-a scos haina și a părut să aștepte cu răbdare poliția. Chapman a fost luat calm și fără incidente, iar Lennon a fost transportat la Spitalul Roosevelt. A fost declarat mort la sosire.
În final, Chapman a fost găsit vinovat de omor de gradul al doilea și a primit o sentință de 20 de închisoare. Corpul lui Lennon a fost incinerat la două zile după moartea sa, iar cenușa lui a fost livrată văduvei sale îndurerate.
Cine era Chapman?
Chapman a crescut în Decatur, Georgia, și a fost un fan al Beatles, dar a fost deranjat de stilul de viață și declarațiile publice ale lui Lennon. În anii care au precedat crima, romanul „The Catcher in the Rye” de J.D. Salinger a devenit foarte important pentru el, dorind să-și modeleze viața după protagonistul romanului, Holden Caulfield.
În copilărie, Chapman a trăit cu frica de tatăl său, pe care l-a descris ca fiind abuziv fizic și lipsit de afecțiune. A început să folosească droguri și să absenteze de la clasă de la o vârstă fragedă. În 1971, s-a convertit la creștinism și a devenit foarte activ în activități de caritate și lucrări bisericești. După liceu, Chapman a lucrat cu refugiați vietnamezi și a fost foarte implicat în activități caritabile. A studiat la Covenant College, dar a abandonat după un semestru din cauza sentimentelor de vinovăție și eșec. În 1977, s-a mutat în Hawaii, unde a încercat să se sinucidă și a fost internat pentru depresie clinică.
Ce s-a întâmplat, de fapt, în mintea criminalului?
În capul lui era o voce, în mâna sa o armă și soția lui John Lennon chiar în fața lui. Mark David Chapman știa exact ce face atunci când a decis să ia viața unuia dintre cei mai iubiți muzicieni din lume.
”„-Ceva în mintea mea spunea: „Fă-o, fă-o, fă-o!”, a declarat Chapman, amintindu-și noaptea de 8 Decembrie 1980.
„-Am luat curba, m-am plimbat, m-am întors, am luat arma și am tras.”
Chapman s-a confesat reporterului Jim Gaines, într-o cameră de vizită la Institutul de Reeducare Attica din New York, la trei ani după ce l-a omorât pe Lennon. După ce a refuzat inițial cererile de interviu, a fost de acord în cele din urmă să vorbească.
Pentru Gaines, a fost un interes personal care l-a obligat să afle motivul pentru care Chapman l-a ucis pe Lennon.
„John Lennon a fost ucis și el a fost important pentru mine. Cred că a fost important pentru toată lumea din generația mea”, a spus el.
Pentru Chapman, a fost trecerea timpului cea care i-a permis să mărturisească detalii privitoare la acțiunile sale.
„Am puterea să mă confrunt cu crima acum”, i-a explicat lui Gaines, după toți acei ani de tăcere.
Aceste schimburi au generat o descriere cuprinzătoare, în primul rând, a vieții lui Chapman înainte de crimă, motivația lui de a-l viza pe Lennon și cum s-a simțit în legătură cu asta după ce a fost în închisoare.
”I always wanted to be a Beatles”
Spre surprinderea multora, inclusiv a lui Gaines, Chapman a spus că de-a lungul copilăriei sale din Decatur, Georgia, a fost un fan al trupei Beatles.
„Întotdeauna am vrut să fiu un Beatles”, i-a spus el lui Gaines. „Întotdeauna m-am gândit: Omule, cum ar fi să fii un Beatles?”
Chapman l-a idolatizat în mod special pe Lennon. Prietenul de liceu, Miles McManus, a spus că Chapman s-a supărat însă pe Lennon când a descoperit că acesta a proclamat formația The Beatles „mai populară decât Isus”, într-un interviu din 1966 cu London Evening Standard. Chapman, un creștin devotat, a distrus albumele Beatles și chiar a spus că a schimbat cuvintele cântecului Imagine („Imaginați-vă”), cu „Imaginați-vă dacă John ar muri „, a reamintit McManus.
După ce a absolvit liceul și a lucrat la un YMCA, Chapman a intrat în depresie și a decis să se mute în Hawaii. La scurt timp după ce a ajuns în 1977, o avut loc o încercare de sinucidere, care a eșuat, fiind internat la Centrul Medical al Castelului din Honolulu. „Am renunțat”, spusese Chapman.
După spitalizare, a început să lucreze chiar în acest centru și s-a întâlnit cu Gloria Abe, voluntară la spital și agent de călătorie, care l-a ajutat să planifice o călătorie în întreaga lume. Când s-a întors în Hawaii, cei doi au început să se întâlnească și s-au căsătorit în iunie 1979.
În ciuda aparentei fericirii și a stabilității, Chapman a spus că nu a reușit să scape de demoni.
„Mi-a vorbit despre divorț”, i-a dezvăluit Gloria Abe Chapman lui Gaines în timpul unui interviu din 1985. Ea a descris cazurile de abuz emoțional, petrecute în timpul scurt petrecut împreună în Hawaii.
Chapman a început să lucreze ca gardian pentru un patron local și a început să frecventeze biblioteca, unde a găsit două cărți care îi vor schimba destinul. După ce a citit „John Lennon: o zi în fiecare an” a lui Anthony Fawcett, „obsesia sa de 10 ani cu The Beatles s-a coagulat într-o ură pentru John Lennon în special”, a explicat Gaines.
Chapman a decis curând că este de datoria lui să scape lumea de Lennon.
„I couldn’t stop”
De-a lungul toamnei lui 1980, când Chapman a început să panifice uciderea lui Lennon, starea lui psihică s-a deteriorat. De-a lungul copilăriei, ori de câte ori Chapman făcea vreo greșeală, el „delega nebunia” unui grup din capul său, pe care l-a numit „micul popor”, potrivit lui Gaines, descris ca fiind „puternic” și „rău”. Tot în acest timp, a spus Gaines, Chapman a început să se „roage lui Satan să-i dea puterea de a ucide pe John Lennon”.
Pe la sfârșitul lui octombrie, Chapman a decis că era gata, motiv pentru care și-a părăsit slujba ca ofițer de securitate. A zburat la New York City pe 29 octombrie 1980, cu un pistol de calibru de 38 de milimetri.
Cu toate acestea, Lennon nu era singura sa țintă. El a planificat, de asemenea, uciderea lui Johnny Carson, a lui Elizabeth Taylor și a lui George C. Scott, potrivit avocatului districtului asistent, care l-a urmărit ulterior. În cele din urmă, când și-a dat seama că nu a putut obține muniția în mod legal la New York, a zburat în Atlanta pentru a se întâlni cu un prieten vechi de ofițer de poliție care i-a oferit niște gloanțe speciale care provoacă mai multe daune decât un glonț normal.
Odată ce s-a întors la New York, Chapman a început să se gândească mai bine la ce vrea să facă. După ce a vizionat filmul „Oamenii obișnuiți”, și-a sunat soția în Hawaii și i-a spus că se întoarce acasă, mărturisindu-i și ceea ce plănuise să facă.
Gloria Chapman, pe care Gaines a descries-o ca 1o persoană foarte devotată”, nu a făcut nimic cu informațiile.
Mai târziu, Mark Chapman a recunoscut în fața lui Gaines că, într-un fel, a învinuit-o pentru că nu l-a oprit.
„-Încă mai am resentimente profunde că nu a mers la cineva, chiar la poliție, să spună: Uite, soțul meu a cumpărat o armă și a spus că îl va ucide pe John Lennon.” Gloria Chapman a spus că nu a avertizat autoritățile, deoarece Mark a fost de acord să caute consiliere. Cu toate acestea, după câteva săptămâni în Hawaii, Chapman a decis că este timpul să se întoarcă la New York.
„-Odată ce planul era conceput, nu am putut să-l opresc”, i-a spus el lui Gaines. A revenit în primul weekend din Decembrie, înarmat și gata să comită o crimă.
„I was just so excited to see him”
După ce a petrecut două zile de așteptare pe trotuarul din apartamentul lui Lennon, Chapman a fost în cele din urmă față în față cu idolul său din copilărie. La aproximativ 5 p.m. pe 8 decembrie, în timp ce Lennon era pe drum spre un studio de înregistrare pentru ceea ce ar fi fost ultima sa înregistrare, Chapman i-a cerut un autograf pe o copie a ultimului său album, „Double Fantasy”.
„- Mark, cum ai simțit asta?” a întrebat Gaines în timpul unei conversații înregistrate.
„-Eram foarte entuziasmat să-l văd”, a răspuns Chapman. În acel moment, „eram doar un fan”, a explicat Gaines.
După întâlnirea inițială, Chapman a rămas afară, până când Lennon s-a întors cu soția sa, Yoko Ono, în jurul orei 10:30.
Apoi, el a tras cinci lovituri, lovindu-l pe Lennon în spate de patru ori.
„Am fost înghețat, stând acolo, înghețat…”, a reamintit Chapman.
Portarul Jose Perdomo a intrat repede în acțiune.
Potrivit ofițerilor care au sosit mai întâi, Chapman a rămas la fața locului până când a fost reținut.
Chapman a fost acuzat în dimineața următoare, iar echipa sa juridică a început să pregătească o apărare nebunească. El a fost transferat la Spitalul Bellevue, unde a fost examinat de zeci de psihiatri atât pentru apărare, cât și pentru urmărirea penală.
Citiți și despre un autograf celebru
Cu toate că Chapman i-a spus lui Gaines că „a fost atins de schizofrenie și paranoia” pe tot parcursul vieții sale, el a susținut că el nu era „sub control” atunci când l-a ucis pe Lennon. La 22 iunie 1981, spre surprinderea chiar a apărării, el a început să pledeze pentru vinovăție.
„Domnul a vrut să pledez vinovat”, i-a spus el lui Gaines.
Chapman a refuzat eliberarea condiționată de opt ori.
Ce se întâmplă azi cu Chapman?
Chapman se află și astăzi în închisoare (are 68 de ani) și a avut 12 cereri de eliberare condiționată refuzate de când a devenit eligibil, în 2000.
La acel moment, avocatul Asociației Corecționale din New York, Robert Gangi, a declarat că i se pare puțin probabil ca Chapman să fie eliberat vreodată, deoarece comisia nu ar risca „scandalul politic” pe care eliberarea ucigașului lui John Lennon l-ar putea stârni.
Ono a mai declarat că, dacă Chapman ar fi eliberat, ea și fiii lui Lennon nu s-ar simți în siguranță pentru tot restul vieții lor. „Mi-e teamă că va aduce din nou coșmarul, haosul și confuzia”, a adăugat ea într-o scrisoare deschisă.
El rămâne căsătorit cu soția sa, Gloria, care continuă să îl viziteze în închisoare, iar cea de-a treisprezecea audiere pentru eliberarea condiționată a lui Chapman este programată pentru februarie 2024.
”John Lennon: Murder Without A Trial” (John Lennon: Crimă fără proces) se difuzează acum pe Apple TV+.