Dragostea implică iertarea, blândeţea, dar nu orbirea şi nu prostia. Identificându-se de cele mai multe ori cu marea răutate, slăbiciunea faţă de prostie este tot una cu a da mână liberă canaliilor.”
Nu moartea biologică este înspăimântătoare, ne spune în subtext Nicolae Steinhardt (29/12 iulie 1912 – 30 martie 1989), supranumit Monahul de la Rohia, unul dintre cei mai străluciți intelectuali români din veacul trecut, ci absența libertății, pentru că Viaţa – desigur infinit superioară morţii – nu este nici ea bunul suprem dacă nu e însoţită de calitatea-i ab initio consubstanţială, adică de libertate.
*****
Trăiește intens, mori tânăr”. Deși această frază nu a fost motto-ul sculptorului și pictorului Amedeo Modigliani, cu siguranță ar fi putut fi. Istoria, cultura și artele, ne-au dat multe astfel de „genii pustii”, figuri venerate care s-au răsfățat cu nesăbuință, au trăit decadent și în vieți zbuciumate, au creat cu pasiune. Apoi mor mult prea devreme și curând mitul (iconografia) se naște din propria cenușă.
*****
„Lumea aceasta ne place ori nu, dar e lumea noastră. Și ea ne place undeva, căci e o lume a supunerii, a răbdării și a înfrățirii, între noi și cu lucrurile. Dar nu mai e o lume a dragostei. Este una a cunoașterii.”
Constantin Noica – unul din marii noștri scriitori-filozofi, născut într-o zi de 12 iulie (1909).
*****
S-A NĂSCUT ÎN 12 IULIE … 🥀
Am venit, am văzut, am învins.” (Julius Caesar)
Gaius Julius Caesar (12 iulie 100 î.Hr. – 15 martie 44 î.Hr.) a fost un general și om de stat roman. Membru al Primului Triumvirat, Cezar a condus armatele romane în războaiele galice înainte de a-l învinge Pompei într-un război civil și de a guverna Republica Romană ca dictator din 49 î.Hr. până la asasinarea sa în 44 î.Hr.
Cezar a fost un autor și istoric desăvârșit, precum și om de stat; o mare parte din viața sa este cunoscută din propriile relatări ale campaniilor sale militare.
Cezar este considerat de mulți istorici ca fiind unul dintre cei mai mari comandanți militari din istorie. Cognomenul său a fost adoptat ulterior ca sinonim pentru „Împărat”; titlul „Cezar” a fost folosit în tot Imperiul Roman, dând naștere unor înrudiți moderni precum Kaiser și Țar. Figura lui a apărut frecvent în opere literare și artistice, iar filosofia sa politică, cunoscută sub numele de cezarism, i-a inspirat pe politicieni în epoca modernă.
*****
IN MEMORIAM … 🕯️🥀
Kenneth Gilbert More (20 septembrie 1914 – 12 iulie 1982) a fost un actor de film și teatru englez. Printre filmele de la începutul carierei se numără Doctor in the House (1954), Raising a Riot (1955), The Admirable Crichton (1957), The Sheriff of Fractured Jaw (1958) și Next to No Time (1958). De asemenea, a jucat roluri mai serioase ca om de frunte, începând cu The Deep Blue Sea (1955), Reach for the Sky (1956), A Night to Remember (1958), North West Frontier (1959), The 39 Steps (1959) și Sink the Bismarck (1960).
Deși cariera sa a trecut printr-un declin la începutul anilor ’60, două dintre firmele sale preferate datează din acea perioadă – The Comedy Man (1964) și The Greengage Summer (1961).
S-a bucurat de o renaștere în mult aclamata adaptare TV a Forsyte Saga (1967) și a seriei Father Brown (1974).
*****
S-A ÎNTÂMPLAT ÎN 12 IULIE … ⏳
În data de 12 iulie 1979, națiunea insulară Kiribati a devenit independentă de Regatul Unit.
Republica Kiribati (în gilberteză Ribaberikin Kiribati; în engleză Republic of Kirirbati), este o țară insulară în Oceanul Pacific. Este cel mai mare stat din Oceania din punct de vedere al întinderii. Ocupă o suprafață de aproximativ 5.000.000 km² acoperită de ocean, dar aria uscatului reprezintă numai un mic fragment al acesteia, de numai 811 km², sub forma a 32 de insulițe grupate în 3 arhipelaguri: Insulele Gilbert, Insulele Line și Insulele Phoenix.
Numele Kiribati este varianta locală a numelui „Gilberts”, derivat din numele anterior independenței, Insulele Gilbert, adoptat în onoarea lui Thomas Gilbert.
Răspândirea insulelor de-a lungul Ecuatorului și a meridianul 180 (Linia Internațională de Schimbare a Datei) face ca arhipelagul să fie plasat în cel mai avansat fus orar de pe Pământ: UTC + 14, astfel Kiribati alături de Tonga sunt primele țări care întâmpină Anul Nou.
De asemenea, Kiribati este singura țară din lume care se află în toate cele patru emisfere cardinale.
*****
„Ce-o fi, o fi!
dacă azi un pic, mâine alt pic vei înceta să mă iubeşti
voi înceta şi eu să te iubesc azi un pic, mâine alt pic…”
Pablo Neruda (pseudonimul lui Neftalí Ricardo Reyes Basoalto) (n. 12 iulie 1904 – d. 23 septembrie 1973), poet chilian, consul în Spania, Japonia, China; ambasador la Paris, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în anul 1971.
*****
Într-adevăr, cu cât păşesc oamenii mai apăsat pe calea înţelepciunii, cu atât îşi îndepărtează fericirea.”
Erasmus (Desiderius) din Rotterdam (n. 28 octombrie 1466, 1467 sau 1469, Rotterdam/Olanda, d. 12 iulie 1536, Basel/Elveția)[7] a fost un teolog și erudit olandez, unul din cei mai însemnați umaniști din perioada Renașterii și Reformei din secolele al XV-lea și al XVI-lea, catalogat drept „primul european conștient”, de către Stefan Zweig. Pentru faptul că a criticat stările de fapt neconforme din Biserica Catolică a timpului său, a fost considerat precursor al reformei religioase, deși el însuși nu a aderat la protestantism, preconizând în mod consecvent spiritul de toleranță religioasă.
Erasmus a dedicat cea mai mare parte a operelor sale problemelor religioase. Devine cunoscut, în 1500, cu „Collectanea adagiorum”, o colecție de proverbe și zicale latine și din Biblie, „Enchiridion militis christiani” („Manualul combatantului creștin”, 1503). Opera cea mai importantă este „Encomium moriae” sau „Laus Stultitiae” („Elogiul nebuniei”, 1509), dedicată lui Thomas Morus, o satiră la adresa teologiei scolastice, imoralității clerului și a curiei catolice, în același timp apologie a pasiunii exaltate („nebuniei”) a adevăratului creștin care-și dedică viața credinței.
În anii 1517-1524 traduce în limba latină („Novum instrumentum omne”) versiunea greacă a Noului Testament, traducere însoțită de comentarii critice, superioară ca stil și fidelitate în comparație cu Vulgata (Versiunea latină oficială a Bibliei) aflată în circulație. Această traducere i-a servit și lui Luther ca bază pentru transcrierea în limba germană a Bibliei.
Lupta lui Erasmus împotriva ignoranței, superstițiilor și structurilor autoritare tradiționale a fost caracterizată prin convingerile sale umaniste, în special prin credința în necesitatea libertății spirituale. Cu toate că după moartea sa, în perioada Contrareformei, operele sale au fost înscrise pe Indexul cărților interzise prin hotărârile Conciliului de la Trent (1545-1563), Erasmus a exercitat – ca figură centrală a umanismului – o mare influență asupra istoriei culturii europene.
*****
Doar atunci când avem de-a face cu circumstanţe dificile ne sunt testate puterea interioară şi slăbiciunile, dar şi ideile la care ţinem. Deci a avea parte de dificultăţi este cel mai autentic test al caracterului.”
Henry David Thoreau, având numele la naștere David Henry Thoreau, (n. 12 iulie 1817, Wheeler-Minot Farmhouse, SUA – d. 6 mai 1862, Concord, Massachusetts, SUA) a fost un filozof american, eseist, scriitor, naturalist, transcendentalist, critic al taxelor și al progresului. Este cunoscut în primul rând pentru cartea sa, Walden, în care meditează asupra unei vieți simple în mijlocul naturii, și pentru eseul său Nesupunerea civilă (Civil Disobedience), în care argumentează în favoarea rezistenței individuale, bazată pe principii morale și îndreptată împotriva injustiției guvernamentale.
Cărțile, articolele, eseurile, jurnalele și poeziile lui Thoreau pot fi grupate în nu mai puțin de douăzeci de volume. Printre cele mai influente scrieri ale sale se numără contribuțiile la istoria naturală și la filozofie, în care a anticipat metodele și descoperirile ulterioare din ecologie și istorie medioambientală, două surse ale ecologismului modern.
Thoreau a luptat toată viața pentru abolirea sclaviei, ținând conferințe împotriva unor legi precum Fugitive Slave Law, aclamând scrierile lui Wendell Phillips și apărându-l pe aboliționistul John Brown. Filozofia rezistenței nonviolente a lui Thoreau a influențat gândirea și acțiunea politică a unor personalități precum Lev Tolstoi, Mahatma Gandhi sau Martin Luther King, Jr..
*****
1937: Expoziția Mondială de la Paris: Guernica lui Pablo Picasso este expusă pentru prima dată publicului.
Guernica este o pictură de 349,3 x 776,6 cm realizată în 1937 de pictorul Pablo Picasso
Guernica este dedicat orașului basc Guernica, bombardat de aviația germană în timpul războiului civil din Spania. Această operă marchează începutul angajării politice a artistului.
Guernica a fost expusă la Prado, după revenirea acesteia în Spania, în urma restaurării democrației, dar a fost mutată ulterior la Museo Reina Sofia, unde a fost găsit un spațiu expozițional mai mare pentru imensa pânză.