Ann-Margret Olson, cunoscută doar cu prenumele, s-a născut în urmă cu 80 de ani în Suedia, la Stockholm. Tot de acolo provin nume celebre din industria filmului, precum Greta Garbo, Ingrid Bergman sau regizorul Ingmar Bergman. S-a remarcat întâi ca dansatoare în Bye Bye Birdie (1963), pentru ca mai târziu să-și dovedească talentul real de actriță și interpretă de muzică, obținând cinci premii Globul de Aur, două nominalizări la premiul Oscar, două la premiile Grammy și alte șase la premiile Emmy acordate pentru filme de televiziune.

În anii ’60 „sirena suedeză” a devenit una dintre vedetele de la Hollywood și regina din Las Vegas, a apărut pe coperta revistei „Life”, a jucat alături de actori ca Steve Mc Queen sau Dean Martin în producții clasice ca „Cincinnati Kid” sau „Murderer’s Row.”

Întâlnirea cu Regele Rock’n Roll-ului

Între ei a existat o chimie foarte puternică încă din ziua în care au fost prezentați unul altuia de regizorul filmului „Viva Las Vegas” (1964), unul din seria de filme MGM care l-au consacrat pe Elvis Presley și ca actor, dar n-au egalat niciodată performanțele lui muzicale. Povestea de dragoste de pe ecran s-a transpus și în realitate, publicul i-a asociat, iar fanii se întreabă și în ziua de astăzi dacă ea l-ar fi putut salva de la autodistrugere. Dar el își luase un angajament față de Priscilla Beaulieu pe care o cunoscuse pe când aceasta avea doar 14 ani. Inocența Priscillei a fost cea care a cântărit greu în decizia lui Elvis de a o transforma într-o soție ideală. În 1963 Priscilla s-a mutat la reședința lui din Graceland. Ann Margret era o femeie complet diferită față de Priscilla, încrezătoare în forțele proprii și independentă. I-au unit mai multe pasiuni comune: motociclismul, muzica, dansul și actoria. Ambii țineau mult la intimitate, își iubeau familiile și erau foarte apropiați de Dumnezeu.

„Eram într-adevăr suflete pereche, timizi în aparență, dar nestăviliți lăuntric. Amândoi am trăit intens și am fost autodistructivi fiecare în felul lui.”  – a declarat ea.

Ann și Elvis și-au dat seama că nu se vor putea căsători. Condiția lui ar fi fost ca ea să renunțe la carieră după modelul tradițional al soției casnice. În autobiografia ei, Priscilla a mărturisit că a simțit în Ann-Margret o rivală. Cei din anturajul lui Elvis au mărturisit că a fost o alegere extrem de grea pentru el. În 1967 ambii s-au căsătorit, el cu Priscilla, iar ea cu Roger Smith, un actor care ulterior a devenit impresarul ei. N-au avut copii, dar ea a devenit mama adoptivă a celor trei copii ai soțului ei. Mariajul a durat exact cincizeci de ani, până la moartea lui.

Până în anul morții lui, Elvis i-a trimis Annei câte un aranjament floral în forma unei chitare înaintea fiecărui concert al ei din Las Vegas. În 1977 când florile nu au mai sosit, Ann-Margret a știut că Elvis Presley murise.

Pe Harley Davidson

Pasiunea pentru motociclism o are încă din copilărie. Ba chiar  a și apărut în unele filme pe motocicletă. Colegul ei de platou, Burt Reynolds i-a dăruit un Harley Davidson pe care și-a personalizat-o în culorile alb și mov, cu sigla înconjurată de margarete albe pictate. În copilărie familia ei locuia aproape de granița cu Norvegia ale cărei fiorduri și munți le-au străbătut pe motocicletă. La vârsta de 60 de ani a suferit un accident cu multiple fracturi, dar asta nu a împiedicat-o să continue.

Imaginea de păpușă sexi a anilor ’60 a început să pălească în fața rolurilor de mai târziu care i-au pus în evidență talentul ca actriță de dramă. În 1971 a fost nominalizată la premiul Oscar și a câștigat Globul de Aur pentru rol secundar în filmul „Carnal Knowledge”, unde l-a avut partener pe Jack Nicholson.

În 1984 a convins în rolul enigmaticului personaj Blanche DuBois din filmul „Un tramvai numit dorință”, o adaptare pentru televiziune după piesa omonimă a lui Tennessee Williams, rol jucat anterior de Vivien Leigh. Și pentru acest rol a fost recompensată cu Globul de Aur. În 1987 a apărut în rolul presupusei criminale Ann Woodward, o figură marcantă a înaltei societăți  new-york-eze a anilor ’50, acuzată că și-ar fi ucis soțul, în filmul de televiziune „Cele două doamne Grenville.”

În anii 2000 a înregistrat două albume muzicale de colinde și muzică Gospel. Cariera ei se întinde pe o perioadă de șase decenii. Recent a apărut într-un rol episodic din comedia „Metoda Kominsky” alături de Michael Douglas și Alan Arkin, disponibilă pe Netflix,  în rolul unei septuagenare încă apetisantă.

„Îmbătrânirea e un proces natural, nu trebuie să i te opui.”