„Când ai o idee pe care o iubești, poți vedea filmul în capul tău și ăsta devine motorul care te împinge.”

David Lynch este un regizor, scenarist, producător și artist vizual american, născut pe 20 ianuarie 1946 în Missoula, Montana. Este recunoscut pentru stilul său unic în cinematografie, caracterizat de un suprarealism distinct și o explorare a temelor întunecate și adesea enigmatice. Lynch a crescut într-o familie de clasă mijlocie, fiind fiul lui Donald Walton Lynch, un cercetător pentru Departamentul de Agricultură al SUA, și al Edwinei „Sunny” Lynch, o profesoară de engleză. Datorită naturii muncii tatălui său, familia se muta des, fapt care a influențat perspectiva lui Lynch asupra lumii. A studiat la Pennsylvania Academy of the Fine Arts din Philadelphia, unde și-a dezvoltat interesul pentru film.

Ascensiunea în lumea filmului

Cariera lui Lynch în cinematografie a început cu scurtmetrajul „Six Men Getting Sick” (1967), urmat de „The Alphabet” (1968) și „The Grandmother” (1970). Filmul său de debut, „Eraserhead” (1977), a devenit un clasic cult și a stabilit unele dintre temele și stilul său vizual distinct: un amestec de elemente onirice, bizare și adesea tulburătoare.  În anii ’80, Lynch a regizat mai multe filme de succes, inclusiv „The Elephant Man” (1980), „Dune” (1984) și „Blue Velvet” (1986). Aceste filme au consolidat reputația sa de regizor de excepție, cu o viziune artistică unică. „Blue Velvet”, în special, este considerat un punct de referință în cariera sa, explorând subtexturi întunecate ale Americii suburbane.

”Twin Peaks”, popularitatea râvnită

David Lynch (flickr.com)

„Twin Peaks”, capodopera

În 1990, Lynch a co-creat, împreună cu Mark Frost, serialul de televiziune „Twin Peaks”(click! remember?). Serialul a fost revoluționar pentru modul său neconvențional de a aborda povestirea, combinând elemente de mister, horror și soap opera. A avut un impact major asupra televiziunii și a culturii pop, fiind relansat în 2017. Pe lângă filme și televiziune, Lynch este activ și în alte domenii artistice. Este un artist vizual talentat, cu lucrări în pictură și sculptură, și un muzician, având câteva albume lansate. Stilul său artistic se extinde și în aceste medii, menținând aceleași teme enigmatice și stilul distinct.

Lynch este adesea menționat ca unul dintre cei mai influenți regizori din epoca modernă. Stilul său, care combină realitatea cu elemente suprarealiste și un interes profund pentru subconștient, a influențat numeroși cineaști și a deschis noi posibilități în narativitatea cinematografică și televizată. David Lynch rămâne o figură emblematică în lumea cinematografiei și artei, cunoscut pentru viziunea sa unică și capacitatea de a crea lumi care rămân cu spectatorii mult timp după ce au terminat de vizionat creațiile sale.

Palmares, o trecere în revistă

Lynch a fost nominalizat de mai multe ori la Oscar. A primit nominalizări pentru Cel mai bun regizor pentru „The Elephant Man” (1980), „Blue Velvet” (1986) și „Mulholland Drive” (2001).

Festivalul de Film de la Cannes: Lynch a câștigat Palme d’Or pentru „Wild at Heart” în 1990. De asemenea, a primit Premiul pentru Cel Mai Bun Regizor pentru „Mulholland Drive” în 2001.

Premiile BAFTA: „The Elephant Man” a câștigat premiul BAFTA pentru Cel Mai Bun Film și a fost nominalizat la mai multe alte categorii în 1981.

Premiile César: „The Elephant Man” a fost nominalizat la premiile César pentru Cel Mai Bun Film Străin.

Premiile Emmy: „Twin Peaks” a primit numeroase nominalizări la premiile Emmy, inclusiv pentru Cel Mai Bun Regizor pentru Lynch.

Premiile Globul de Aur: „Mulholland Drive” a câștigat premiul pentru Cel Mai Bun Scenariu, iar Lynch a fost nominalizat la categoria Cel Mai Bun Regizor.

Alte recunoașteri: Lynch a primit numeroase alte premii și onoruri de-a lungul carierei sale, inclusiv premii specifice pentru întreaga sa carieră și contribuții la cinematografie.

Artist unic: David Lynch, dedublare și subconștient

David Lynch, de-a lungul carierei sale, a avut relații de prietenie și colaborare cu diverse personalități din industria cinematografică și artistică. Iată câțiva dintre cei mai cunoscuți prieteni și colaboratori ai săi:

Mark Frost: Co-creator al seriei de televiziune „Twin Peaks”, Frost și Lynch au avut o colaborare îndelungată și productivă. Ei au împărtășit o viziune comună pentru serial, combinând elemente de mister, supranatural și viața cotidiană americană.

Angelo Badalamenti: Compozitorul Angelo Badalamenti a fost un colaborator frecvent și un prieten apropiat al lui Lynch. Badalamenti a creat muzica pentru majoritatea filmelor și proiectelor de televiziune ale lui Lynch, inclusiv coloana sonoră iconică a „Twin Peaks”.

Kyle MacLachlan: Actorul Kyle MacLachlan a lucrat îndeaproape cu Lynch în mai multe proiecte, inclusiv în „Dune”, „Blue Velvet” și „Twin Peaks”. Rolul său ca Agent Special Dale Cooper în „Twin Peaks” este considerat unul dintre cele mai memorabile performanțe din cariera sa.

Isabella Rossellini: Actrița italiană Isabella Rossellini a avut o relație profesională și personală cu Lynch. A jucat în „Blue Velvet” și a avut o relație cu Lynch în viața reală pentru o perioadă.

Laura Dern: Actrița Laura Dern a colaborat cu Lynch în mai multe filme, inclusiv „Blue Velvet”, „Wild at Heart” și „Inland Empire”. Relația lor profesională s-a extins pe parcursul a mai multor decenii și Dern este adesea considerată una dintre „muzele” lui Lynch.

Jack Nance: Actorul Jack Nance a jucat în „Eraserhead”, primul lungmetraj al lui Lynch, și a continuat să lucreze cu el în mai multe alte proiecte, inclusiv în „Twin Peaks”. Nance a fost unul dintre actorii preferați ai lui Lynch.

Mari iubiri

Lynch s-a căsătorit cu Peggy Lentz în 1967, pe când era student la Pennsylvania Academy of the Fine Arts. Cuplul a avut o fiică împreună, Jennifer Chambers Lynch, care mai târziu a devenit și ea regizor și scenarist. Căsătoria lor s-a încheiat prin divorț. După divorțul de Lentz, Lynch s-a căsătorit cu Mary Fisk. Această relație a durat până în anii ’80. Împreună, ei au avut un fiu, Austin Jack Lynch. Dar artistul avea nevoie de o sursă permanentă de inspirație, așa că… a avut o relație de lungă durată cu Mary Sweeney, o editoră și colaboratoare frecventă la proiectele sale. Ei s-au căsătorit în 2006, dar căsătoria a durat doar o lună. Cuplul are un fiu împreună, Riley Lynch.

Last but not least:  În 2009, Lynch s-a căsătorit cu Emily Stofle, care a jucat în filmul său „Inland Empire” și în revivalul „Twin Peaks” din 2017. Ei au o fiică împreună. Pe lângă aceste relații, Lynch a avut și alte relații notabile, inclusiv o relație cu actrița Isabella Rossellini în anii ’80, pe care a cunoscut-o pe platourile de filmare ale „Blue Velvet”. În general, Lynch a preferat să-și țină viața personală departe de ochii publicului, concentrându-se mai mult pe cariera sa artistică.

Martin Scorsese, film & pasiune