Interviu. Acolo unde cad voalurile (XII)
Marietta Dobrin sau Romantica lu’pește, cum o găsiți pe Facebook la un click distanță, accesând linkul de mai sus, e una din povestașele noastre minunate, cu care viața a fost extrem de darnică. Și pentru că e o romantică incurabilă, nici ea nu se lasă mai prejos și dăruiește din timpul ei, din talentul și inima ei, frânturi de viață pe care le țese cu o mână extrem de pricepută – de dantelăreasă – în povești/povestiri pentru toate vârstele, sufletele, timpurile și sensibilitățile. Dorul de casă se scrie la Marietta în limba română, iar inima ei darnică promite că toate cărțile ei vor ajunge și la italienii care o iubesc și care și-au schimbat părerea despre România, citind-o: „De când lucrez cu tine, de trei luni, mi-am schimbat impresia despre români. Sunteți oameni buni.” -colega mea de serviciu, italiancă (mărturisire de pe pagina de Facebook).
Și cum să n-o adori, când e toată o poveste care merge direct la cea mai sensibilă coardă, de unde începe să miște întreg universul?
Care este cuvântul/expresia care te definește ca femeie?
Marietta Dobrin: Visătoare. Poate pare un cuvânt care denotă superficialitate, dar pentru mine înseamnă combustibil. Mă ajută să îmi păstrez inocența copilăriei, atunci când visurile erau multe, amestecate, cele potențial-realizabile stăteau cuminți în aceeași casă cu visurile neputincios-realizabile. Se împrieteneau, nu se deranjau, trăiau în pace. Verbul „a visa” are frumusețe, optimism, bucurie…are tot ce îi trebuie ca să fie iubit.
Care este cuvântul/expresia care te definește ca scriitoare?
Marietta Dobrin: Textele mele sunt simple, populare, inspirate din viața reală și poate de aceea, în ele, reușesc să se regăsească atât de multe persoane. Poveștile mele sunt poveștile multora dintre noi. Nu iubesc înfloriturile lingvistice, abuzul de metafore, descrierile stufoase, care se întind pe multe pagini până când uiți despre ce voia să spună autorul.
Cum este astăzi percepută literatura feminină? Care este importanța care i se dă vis-a-vis de literatura scrisă de bărbați?
Marietta Dobrin: Eu cred că nu are nicio importanță genul. Important este mesajul, povestea, capacitatea de a lua de mână cititorul și a-l conduce prin tunelul cuvintelor până la sfârșit. Dacă reușește să nu-l scape din mână, să nu abandoneze traseul, înseamnă că a făcut un lucru bun. Bărbat sau femeie care a scris.
În realitate, cred că tendința este de a da mai multă importanță literaturii scrisă de bărbați. Pentru „literatura feminină” există pericolul să nu fie luată în serios, să fie considerată lejeră, sentimentală, romantică, siropoasă, mai puțin pretențioasă. Nu e deloc așa. Sunt scriitoare ale căror opere sunt de o complexitate, o profunzime, o intensitate extraordinară. Prin scrierile lor puternice, argumentate, inspirate din realitate au schimbat percepții, puncte de vedere, au deschis ochi, au convins.
De ce scriu femeile?
Marietta Dobrin: Cred că din același motiv din care scriu bărbații: din pasiune. Scria Margaret Atwood, cu ironia ei ireverentă:”scrie pentru a-și face o plăcere… pentru a oferi o oglindă cititorului… pentru a păcăli moartea… pentru a face bani… pentru că nu putea suporta ideea unui loc de muncă…” Eu scriu din necesitate, pentru că îmi face bine, îmi golește, preț de o pagină, de o poveste, dorul, nostalgia, temerile, îndoielile acumulate și care devin, cu timpul, apăsătoare. Și pentru a-mi incastona în pereții memoriei amintirile cele mai prețioase. Fantezia are și ea un rol important.
Mă trezesc așa, din senin, in timp ce gătesc, fac curățenie, merg pe stradă, alerg in parc, că mintea mea țese povești, inventează personaje, le dă viață, le abandonează, le reia, le transformă… Uneori, sau mai bine spus deseori, se pune o pată peste ele și dispar. Pluf, ca un balon de săpun! Dacă nu-mi notez imediat idea, s-a dus, și dusă rămâne. Textele mele au în ele o melancolie de care nici nu îmi dau seama, atunci când le scriu. Aflu de la alții, pentru că nu-mi place să le recitesc. De câțiva ani m-am îndrăgostit de proza scurtă. Merge direct în inima poveștii, are puține personaje dar pune mare accent pe ele, pe acțiunile lor, nu se pierde în prea multe detalii. Nu vrea să încurce cititorul, vrea să-l lumineze.
Care este atuul literaturii scrise de femei?
Marietta Dobrin: Sensibilitatea, poate. Chiar și în poveștile dure, violente, dureroase, penelul feminin trece cu duioșie și naturalețe. Au ele grijă să repare, să aline, să mângâie cumva acea realitate. Uneori cu un singur cuvânt. Apoi, sunt teme pe care scriitoarea e genetic îndreptățită să le abordeze, pentru că le trăiește de aproape, in prima persoană. Mă gândesc aici la maternitate.
In literatura feminină fragilitatea, vulnerabilitatea capătă valențe estetice, expresive. Domină sentimentele, trăirile, emoțiile. Noi, femeile, ne dezbrăcăm mai ușor de ele, le punem fără reticență la vedere.
Dacă recunoaștem femeii care scrie și rolul de mentor, care ar fi gândurile pe care le transmiteți astăzi femeilor din România?
Marietta Dobrin: Iubiți-vă! Orice puteți să realizați în viață, dacă vă iubiți. Iubirea de sine creează respect, independență (inclusiv financiară), admirație, exemplu pentru fiice și nepoate. Înconjurați-vă de oamenii buni, pentru că bunătatea omului e o garanție. Nu vă abandonează la greu, nu vă judecă, nu încearcă să vă schimbe fără voia voastră, nu vă taie aripile, nu vă îngrădește.
Pe Marietta Dobrin o puteți citi și pe Catchy.ro.
Un interviu aveți și accesând acest link.
Și tu poți scrie pe Bel-esprit.ro!
Licențiată în Filologie, Andra Tischer trăiește în Sibiu, fiind profesoară de limba și literatura română la Colegiul Național ”Octavian Goga” din Sibiu. A colaborat în cadrul Cercului Literar de la Cluj cu analize critice asupra creațiilor membrilor grupării, publicate în volume antologice, publică poezie în revistele Cenaclul de la Păltiniș, Confluențe.org, Logos și Agape (Timișoara), revista ”Singur” (Târgoviște), Melidonium (Roman, Neamț). Din 2015 până în 2017 a fost Secretar general de redacție la revista online Literatura de Azi. Publică volumul de poezii „Legi nescrise” în aprilie, 2018, la editura Armanis din Sibiu. Convinsă că salvarea ființei umane stă în iubire și în artă, capabilă să transfigureze orice fel de realitate, până și cea mai sordidă, Andra Tischer e o umanistă prin excelență, această vocație fiind cartea de vizită pe care și-a asumat-o tranșant cu fiecare ocazie.