Nu era atât de preocupată de aspectul exterior, cât, din contră,

de frumusețea interioară în care a crezut toată viața.

Orice s-ar spune, Audrey Hepburn rămâne una dintre cele mai fascinante personalități ale cinematografiei mondiale, și nu numai, continuând să fie un model pentru orice femeie care, de mic copil, visează să ajungă o doamnă din înalta societate, caracterizată prin finețe, educație și clasă. Rara avis! Cu atât mai mult în ziua de astăzi, ar trebui să revedem filme, documentare, să citim interviuri cu Audrey Hepburn, care să ne lămurească ce înseamnă cu adevărat echilibrul dintre frumusețea interioară și cea exterioară.

Citiți și: 

O viață fabuloasă

„Dacă ai fi întrebat-o pe Audrey, ea ar fi spus că mama ei era cea mai frumoasă femeie pe care a văzut-o vreodată. Eu aș spune că era Audrey.”Sean Hepburn Ferrer

Și, de ce nu, să citim o carte pentru copii, cu ochii adultului care știe să citească printre rânduri. Această caerte există și este disponibilă. Trebuie doar să ne-o dorim!

Sean Hepburn Ferrer, fiul celebrei Audrey Hepburn, crede că dacă mama lui ar fi fost în viață în zilele de astăzi, cu siguranță ar fi folosit Instagram așa cum o face întreaga generație a millenialilor sau Gen Z, cum sunt numiți cei născuți după 1995. „Desigur, oamenii sunt curioși cum ar percepe mama lumea aceasta a „realității” media, care oferă atât de multe posibilități… Le spun doar atât:„ Ei bine, ea ar fi fost cu adevărat regina Instagram-ului, deoarece nimeni n-a fost atât de fotografiată vreodată așa cum a fost ea ”, a declarat autorul pentru revista TODAY.

 Audrey Hepburn, aprox. 1965
 Audrey Hepburn, prin1955. Foto: Getty Images

„Mama obișnuia să spună: „Melodia este cea care contează, nu cuvintele. Poți spune orice vrei, este modul în care o spui, este tonul vocii cel care transmite ceea ce vrei să spui.”

Născută în 1929, Audrey Hepburn este venerată ca o imagine iconică a modei și a filmului, clasată de Institutul American de Film ca fiind a treia cea mai mare legendă a ecranului feminin din toate timpurile și inclusă în International Best Dressed List Hall of Fame, topul celor mai bine îmbrăcate actrițe ale lumii.

Cunoscută pe întreg mapamondul pentru rolurile sale din „Mic dejun la Tiffany’s” și „My Fair Lady”, Hepburn este una dintre cele 16 persoane care au obținut statutul de EGOT, câștigând premiile Academy, Emmy, Grammy și Tony pentru prestația sa artistică. În decembrie 1992, a primit Medalia prezidențială a Libertății pentru munca sa caritabilă în calitate de ambasador caritabil al UNICEF. O lună mai târziu, un cancer apendiceal punea capăt unei existențe excepționale, dedicate celorlalți, la vârsta de 63 de ani.

Citiți și : Nu doar strălucire

Hepburn Ferrer, fiul stelei de la Hollywood și al actorului Mel Ferrer, știe multe despre prezența mamei sale în mass-media, întrucât el și fratele său vitreg, Luca Dotti, sunt coproprietari ai dreptului de publicitate al lui Hepburn și acordul lor unanim este necesar promovării imaginii ei. Aceasta este una din preocupările constante ale lui Hepburn Ferrer, care petrece mult timp scoțând la lumină noi imagini ale mamei sale, decupaje din filmări artistice și creative.

Vogue 1963
Audrey Hepburn în ipostaza de model pentru casa de modă Givenchy,  (Vogue, 1963).Bert Stern / Conde Nast/Getty Images

Uneori descoper câte o filmare întreagă a mamei mele, pe care nu am mai văzut-o până acum. Este uimitor în ce măsură au înțeles valoarea imaginii”, a spus el. „Dacă există ceva creativitate, atunci suntem autorii unei ipostaze care poate face istorie.Ăștia suntem pentru că așa am fost dintotdeauna. Și, prin urmare, dacă ne uităm înapoi și așa am fost, sperăm că orice  noutate ne indică direcția cea bună pentru viitor.

„Un vis pentru copii”

Propria sa istorie a familiei este acel ceva ce spune o „poveste” într-un mod creativ și nou, introducând moștenirea mamei sale într-o carte pentru copii, fiul sperând să ofere inspirație pentru o generație mai tânără, care să ajungă să prețuiască valorile autentice și să se servească de modele fără vârstă.

Adeseori vorbea despre faptul că, în timpul războiului, mama ei, pentru că era puțină mâncare și nu avea încălzire, o punea să rămână în pat toată ziua, mai ales în timpul iernii olandeze a foamei, pentru a-și păstra caloriile”, a împărtășit Hepburn Ferrer, cu emoție vădită. „Și așa m-am gândit în sinea mea, ea trebuie să fi stat acolo pitită, întrebându-se oare cum va fi după război. Apoi, împreună cu Karin (soția lui n.n) ne-am gândit că această fetiță ar putea să devină personajul care spune povestea lui Audrey Hepburn, pentru alte fetițe din alte timpuri, din orice loc al lumii. Nu-i așa că ar fi o modalitate minunată de a spune povestea ei, viața ei reală, ca o visare pentru copiii care fac asta uneori, nu neapărat din același motiv, spre a nu muri de foame?

Cartea, intitulată „Micul vis al lui Audrey”, a ieșit de la tipar în 6 octombrie 2020, cu titlul original „Little Audrey’s Daydream”, semnată de Sean și Karin Hepburn Ferrer cu ilustrații de Dominique Corbasson și Francois Avril, și este o carte ilustrată despre o viață aparent de poveste. Intenționată ca o carte pentru copii, devenind însă, pe parcursul lecturii mai mult decât atât, ea se deschide cu momente din copilăria lui Hepburn în Europa din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, ocupația germană a Olandei, trecând prin ilustra ei carieră și terminând cu munca de caritate pe care a făcut-o la maturitate. „Spiritul și hotărârea ei puternică de-a lungul vieții sale vor inspira cititorii de toate vârstele”, se arată în descrierea editorului, afirmație care include și scopul declarat al acestei cărți.

Am crezut că este un moment plăcut să povestesc istoria mamei mele în termeni simpli și sunt într-adevăr aceleași întrebări despre care oamenii mă întreabă adesea”, a explicat el. Hepburn Ferrer crede că cele trei categorii care stârnesc cel mai mult interesul oamenilor sunt celebritatea mamei sale și cariera de actorie, eleganța ei interioară și exterioară și munca ei umanitară.

Dar ceea ce simte el rezonează mai presus de orice? În asta constă valoarea intrinsecă a cărții, tocmai în această capacitate de a surprinde, în detalii fine, felul de a fi al marii actrițe în toate ipostazele cunoscute, iar lucrătura stilistică este atât de fină încât va încânta, cu siguranță, cititorii de toate vârstele din orice parte a lumii.

Ea este fata de peste palier care îmbracă o rochie neagră și devine un melanj minunat de imperfecțiuni și da, cu toate acestea, ea iese în fața lumii și, cu toată forța, pășește înainte”, a spus el. „Faptul că  o simțim ca pe una dintre noi, ca a noastră, acesta este într-adevăr cel mai bun mod din care pot să descriu totul. Și este extraordinar.

On the set of Breakfast at Tiffany's
Audrey Hepburn în timpul filmărilor la „Breakfast at Tiffany’s”, în 1961. Foto:Paramount Pictures/Sunset Boulevard / Getty Images

„A fost foarte, foarte greu pentru ea”

De la copilăria sa din timpul celui de-al Doilea Război Mondial până la diagnosticul de cancer în ultimii ani, Hepburn s-a confruntat cu mari obstacole în timpul vieții sale, dintre care multe sunt detaliate în „Little Audrey’s Daydream”, cartea despre care vă vorbeam. Dar, de asemenea, Ferrer Hepburn a dezvăluit o și o altă luptă, de data asta a femeii Audrey Hepburn – mama sa a suferit câteva pierderi de sarcină înainte și după ce l-a născut, în anul1960.

Audrey Hepburn with Son Sean Ferrer
Audrey Hepburn împreună cu Sean în 1961.Foto: Bettmann Archive / Getty Images

A vorbit despre prima, iar apoi despre ultima, care era aproape la termen”, a spus el. „Și apoi mi-a spus că a fost unul dintre cele mai grele lucruri cu care a avut de-a face vreodată în viața ei, fără îndoială.

Ferrer Hepburn spune că  pierderile suferite de mama sa înainte de a-l avea pe el motivează și accentuează o legătură atât de specială, de neîntrerupt, pe care a simțit-o față de mama lui, iar sentimentul a fost reciproc, de bună seamă. „Cred că atunci când ea m-a avut în sfârșit, emoția a fost mai puternică decât dorința de a avea un copil”, a spus el. „A fost și o vindecare din aceste experiențe. Dar știu că a fost foarte, foarte greu pentru ea. Despre această experiență mi-a vorbit.

Sean Ferrer;Audrey Hepburn [& Family]
 Audrey Hepburn, la teatru cu fiul ei, Sean Hepburn Ferrer, în 1969.Foto: The LIFE Picture Collection via Getty Images

Unele dintre subiectele mai grele din viața ei care sunt detaliate în carte, au făcut destul de dificil pentru Hepburn Ferrer și soția sa, Karin, coautor al cărții, să găsească un editor, deoarece unii credeau că istorisirile era prea dificil de înțeles și chiar inadecvate pentru un copil.

Sean Hepburn Ferrer hopes his new book will introduce a whole new generation to Audrey Hepburn.
Sean Hepburn Ferrer speră că noua sa carte despre Audrey Hepburn, apărută la Amazon, va avea deschiderea meritată la publicul tânăr.

Au fost editori mai importanți, poate în funcție de dimensiunea afacerii lor, dar au vrut întotdeauna să fac astfel încât povestea să funcționeze doar pentru un copil de șase ani”, a spus el. „Nu știu cum să fac asta. Și nu vreau să fac asta, pentru că am crescut într-o cultură care nu era o societate centrată pe copil„.

Hepburn Ferrer speră ca fanii mamei sale să citească această carte nu numai pentru a găsi o cale să lase  moștenire copiilor lor, ci și pentru a se bucura ei înșiși. Dedicația cărții se citește pur și simplu: „Pentru copilul din noi toți”.

El a menționat, de asemenea, că toate veniturile autorului se îndreaptă către EURORDIS, o organizație pentru boli rare din Europa, ca un tribut adus memoriei mamei sale, pe care „o formă rară de cancer a luat-o de la noi”.

Despre ceea ce ar trebui să învățăm din moștenirea și povestea mamei sale în 2020, Hepburn Ferrer a spus că „este OK să visezi… Este în regulă să-ți alegi calea, să ai un vis, dar nu unul fals, și să nu-l lași niciodată să ți se urce la cap”, a explicat el.

O altă lecție importantă, poate cea mai importantă: „ Dacă ai vreodată o îndoială în viață, fă ce este mai bine pentru cealaltă persoană. Scoateți-vă pe voi din ecuație și veți vedea că, în mod magic, totul va funcționa.

Citiți și despre iubirile lui Audrey Hepburn