Scrierea unei poezii este să repare rana fundamentală, sfâșierea. Pentru că toți suntem răniți. Ei îi aparține unul dintre cele mai dureros de lucide poeme-manifest ale feminismului din secolul trecut:
Sunt femeie. Și o dulce căldură mă cuprinde
când lumea mă lovește.
E acea căldură a celorlalte femei, acele femei care au făcut din viață
acest colț sensibil, luptător, de piele fină și
inimă războinică.
Alejandra Pizarnik (29 aprilie 1936 – 25 septembrie 1972) poetă de o sensibilitate înrudită celei a romancierului Julio Cortázar. Despre cei doi, care se admirau dincolo de literatură, aveți link: https://bel-esprit.ro/mari-iubiri-julio-cortazar-si…/
*****
VINILURILE DE ALTĂDATĂ … 🎶
„Burn” este cel de-al optulea album de studio al trupei engleze de hard rock Deep Purple, lansat în februarie 1974, și primul care îi prezintă pe atunci încă necunoscutul David Coverdale la voce și pe Glenn Hughes, de la Trapeze, la bas și voce.
Albumul a fost înregistrat la Montreux, Elveția, în noiembrie 1973, cu Rolling Stones Mobile Studio. Odată cu venirea lui David Coverdale și Glenn Hughes, sunetul hard rock al lui Purple a devenit mai orientat spre boogie, încorporând elemente de soul și funk, care aveau să devină mult mai proeminente pe albumul următor urmează, „Stormbringer”.
1. Burn 6:00
2. Might Just Take Your Life 4:36
3. Lay Down, Stay Down 4:15
4. Sail Away (Blackmore, Coverdale) 5:48
5. You Fool No One 4:47
6. What’s Goin’ On Here 4:55
7. Mistreated (Blackmore, Coverdale 7:25
8. ‘A’ 200 (Blackmore, Lord, Paice) 3:51
*****
Björn Ulvaeus la 78 de ani … 🍾🎂
Născut pe 25 aprilie 1945, cântărețul, compozitorul și producătorul suedez și-a început cariera muzicală la 18 ani, când a condus Hootenanny Singers, un popular grup suedez de folk-skiffle. După ce, împreună cu Agnetha Fältskog, Benny Andersson, și Anni-Frid Lyngstad, au format ABBA în 1972, cei patru membri au devenit unii dintre cei mai bine vânduți artiști muzicali din toate timpurile. Primul lor hit a fost single-ul din 1974, „Waterloo”, urmat de alte opt single-uri de top în Marea Britanie și nouă albume.
Împreună cu prietenul și fostul membru ABBA, Benny Andersson, a compus musicalurile Chess și Mamma Mia!
In memoriam… Radu Gyr
Cântec de dragoste
Ţie
Toamnele – berze şi raţe –
pleacă şi vin în agată…
Nimeni, nimic, niciodată
nu mi te smulge din braţe.
Lumea cu paşii în ceaţă,
ore şi evuri de sânge,
nimeni, nimic nu te frânge,
veşnica mea dimineaţă.
Cosmosul lacom de stele,
valsul zăpezilor dulce,
nimeni, nimic nu te smulge
eternităţilor mele.
Cade vecia-n funinge,
moartea în lanţuri legată –
nimeni, nimic, niciodată,
Soarele meu, nu te stinge…

sursa: ziaaristionline.ro

(Radu Gyr, Poezii vol.II, Stigmate, Editura Marineasa, Timişoara, 1993)
Parcă-mi lipseau o aripă, o coastă,
un braț puternic sau un mare vis.
Eram ca izgonit din paradis,
ca bântuit de ciumă si năpastă.
Si te-asteptam, cum creanga de cais
asteaptă, primăvara, floarea castă,
sau cum potirul sfântul vin si-adastă
si spada-nfriguratul pumn deschis.
Te-adulmecam în pânde lungi, ca lupul,
si-n calea ta mă aşterneam chilim…
Minunea ta, ce har îmi umple trupul?
Ce coastă-mi dai, ce brat de heruvim?
De tine-s plin, cum e de faguri stupul,
Şi aripi prind în cerul tău sublim.”
*Din volumul Anotimpul umbrelor
*****
La 29 aprilie 1902, Regele Carol I instituia titlul de ‘Veteran de Război’, în baza prevederilor Convenţiei de la Geneva din 1870.
Era onorat, astfel, eroismul combatanţilor din redutele Războiului de Independenţă. Participanţilor la Războiul de Independenţă li s-au asigurat, pe lângă acest onorant statut, mijloace pentru un trai decent şi diferite înlesniri, în semn de recunoaştere a sacrificiilor lor pe câmpul de luptă
Din 2007, ziua de 29 aprilie a devenit Ziua Veteranilor de Război.
În România mai trăiesc 2.610 veterani de război.
Caldă recunoștință și prețuire!
*****
IN MEMORIAM … 🥀🕯️
„Unele filme sunt felii de viaţă. Ale mele sunt felii de tort.” (Alfred Hitchcock, 13.08.1899 – 29.04.1980)
Cine este actorul care a lucrat cel mai mult cu Alfred Hitchcock? Clare Greet este în fruntea listei. Greet a lucrat împreună cu Hitchcock la șapte filme diferite, printre care The Ring, The Man Who Knew Too Much și Sabotage. Actorii legendari Carey Grant și James Stewart au lucrat fiecare cu Hitchcock de patru ori.
*****
S-A ÎNTÂMPLAT ÎN 29 APRILIE … ⏳
This album is dedicated to my cat Jerry – also Tom, Oscar and Tiffany, and all the cat lovers across the universe – screw everybody else!” (Freddie Mercury)
Mr. Bad Guy este singurul album de studio solo al muzicianului britanic Freddie Mercury, solistul Queen. Lansat în 29 aprilie 1985, într-o perioadă în care Queen a întrerupt înregistrările, conține unsprezece melodii, toate scrise de Freddie.
*****
Nu-ţi lăsa mintea să conducă. Foloseşte-ţi corpul; nu gândi prea mult. Aşa încep războaiele, cu oameni care gândesc prea mult. Viaţa este dans şi dansul este viaţă – acelaşi lucru. Iar noi dansăm până obosim şi când suntem obosiţi nu putem face războaie.” Monet Robier
Ziua Internațională a Dansului.
*****
SĂRBĂTORITUL ZILEI … 🥂🎂
„Odată ce înlocuiți gândurile negative cu cele pozitive, veți începe să aveți rezultate pozitive.” (Willie Nelson)
Willie Hugh Nelson (29 aprilie 1933) este un cantautor de muzică country, actor și activist american. Fost membru al formației The Highwaymen, alături de Johnny Cash, Waylon Jennings și Kris Kristofferson, este considerat unul dintre cei mai importanți interpreți de muzică country.
No photo description available.
*****
S-A ÎNTÂMPLAT ÎN 29 APRILIE … ⏳
Părinții mei m-au învățat cât de importante sunt calitățile precum bunătatea, sinceritatea și respectul.” (Catherine Middleton)
Nunta Prințului William și Catherine Middleton a avut loc pe 29 aprilie 2011 la Westminster Abbey din Londra, Regatul Unit. Mirele, prințul William, este al doilea în linia de succesiune la tronul britanic. Mireasa, Catherine Middleton, fusese prietena lui din 2003.
*****
Undeva pe drum eu am făcut schimbarea şi am devenit în stare să mă uit la partea luminată mai mult decât la partea întunecată şi asta tot timpul. Acum eu mă uit la tot ce am şi mă gândesc ce norocoasă sunt.
Happy Birthday, Michelle Pfeiffer!
*****
Dansează ca şi cum nu te vede nimeni; iubeşte ca şi cum nu ai fost niciodată rănit; cântă ca şi cum nu te-ar auzi nimeni; trăieşte ca şi cum ai fi singurul om de pe pământ.
Mark Twain
*****
Imaginile au rol pur ilustrativ!