Citatul zilei: ”Unui om deștept îi place să învețe. Unui prost, să învețe pe alții.”, spune Anton Cehov.  Unul dintre cei mai mari promotori ai realismului rus, Cehov a fost un spirit lucid al vremii sale, neîntrecut în a pune sub lupă moravurile unei societăţi în declin, sufocate de prejudecăţi şi false pretenţii. După el, oamenii se împart în deştepţi şi proşti, la o adică, iar diferenţa constă în destinatarul experienţei de învăţare: înveţi pentru tine, cu gura închisă, în intimitatea propriei fiinţe, eşti deştept.

Cu siguranţă, vei găsi şi forma cea mai inteligentă de a împărtăşi cu ceilalţi învăţătura ta, fără a deveni fastidios sau, mai rău, caraghios. În schimb, prostia e lătrătoare, denigratoare, dispreţuitoare în formele ei versatile cu care ne poluează existenţa, fiind mereu la vedere precum o scamă deranjantă sau umbrele de pe onglidă, atunci când e spălată cu cârpe murdare.

Dar despre prostie am mai vorbit aici, aşa că… lectură plăcută şi… la bună înţelegere!

Ajuns pe un mic tăpşan, leapădă sacul din spate si odineşte-te. Oodineşte-te şi bea din necuprinsa splendoare, din nemăsurata şi sfânta frumuseţe a naturii.”

Șerban Țițeica (n. 14/27 martie 1908, București, România – d. 28 mai 1985, București, RS România) a fost un fizician român, profesor universitar, membru al Academiei Române (1955) și vicepreședinte al acesteia (1963-1985). Este unanim considerat drept fondatorul școlii române de fizică cuantică.
A făcut cercetări în domeniul termodinamicii, a fizicii statistice, mecanicii cuantice, fizicii atomice și în fizica particulelor elementare.
A adus contribuții originale în domenii variate ale fizicii teoretice: rezistența metalelor în câmp magnetic, absorbția razelor corpusculare grele în materie, teoria pozitronului și polarizarea vidului, radiația electromagnetică multipolară, termodinamică și mecanică statistică, dezintegrarea pionilor în muoni și neutrini, reprezentările algebrelor Lie ale grupurilor unitare și ortogonale. În colaborare cu Costin D. Nenițescu, a publicat și lucrări de cinetică chimică organică.

*****

În ceea ce mă priveşte, mi-am iubit toate rolurile şi am încercat să fiu cât se poate de sinceră, pentru că sinceritatea, naturaleţea reprezintă cheia fiecărui rol.
Gabriela-Aimée Iacobescu (n. 1 iulie 1946, Unguriu, Buzău, România – d. 27 martie 2018, București, România), actriță română.

 

*****

Arta nu trebuie să fie niciodată considerată drept o excepţie în relaţia sa cu frumuseţea ideală.
Alfred de Vigny (n. 27 martie 1797, Loches, Indre-et-Loire – d. 17 septembrie 1863, Paris) a fost poet și dramaturg francez unul dintre promotorii principali ai romantismului.
Lirica sa este gravă, sobră, reflexivă, concentrată și abordează teme majore ca: destinul geniului, sensul existenței, viața, moartea. El este, așa cum remarca Ferdinand Brunetière, singurul romantic care a avut idei generale și mai ales o concepție de viață bine gândită, pesonală, filosofică. Poezia lui Vigny este impersonală; evocând încercările la care viața supune omul, aduce în versurile sale stoicismul și trăirea demnă a tuturor sentimentelor.

Scăldătoarea unei cucoane românce

Şi o ţigancă fecioară, eghiptenească prăsilă,
Îngenuncheată îi ţine o oglindă de cristal;
Şi altă fecioară greacă pe cap părul îi anină,
Ţesut în subţiri cosiţe ca de horbote voal;

Şi o fecioară franceză înveleşte cu sfială
Trupul ei cel ca zăpada în prosop cusut cu fir,
Şi o româncă fecioară picioarele ei le spală
Cu lapte în vas de marmur numită de greci porfir;

Apoi tinere neveste în limpede scăldătoare,
Presurând frunze de roză, varsă şi spirturi de flori,
În care intrând cucoana se scaldă cu desfătare,
Şi privind a sale graţii se zâmbeşte uneori…

Apoi din feredeu iese sprijinită de curtence,
În crevat trufaş se culcă sub şalurile subţiri;
Şi jupâneasa bătrână începe trupul să-i frece
Cu spirturi de dânsa stoarse din crini şi din trandafiri.

Iar ca razele luminei să nu-i facă supărare,
Fetele slobod perdele de un atlas argintiu,
Şi lângă ea pun în glastre bucheturi mirositoare,
Dar cucoana când adoarme la un consul au gândit…

În 27 martie 1703: Rusia: Împăratul Petru cel Mare a fondat orașul Sankt Petersburg.

Sankt Petersburg ( cunoscut în limbajul colocvial ca Piter, ca Petrograd — 1914–1924 — și în perioada sovietică sub numele de Leningrad — 1924–1991) este un oraș din Rusia. Se află în Rusia de nord-vest, în delta râului Neva, în partea de est a golfului Finic al Mării Baltice.
A fost fondat de țarul Petru cel Mare, în 1703, ca o „fereastră către Europa”, fiind, de la acea dată, capitală a Imperiului Rus până în 1918. Cu cei aproape 4,5 milioane de locuitori (2002), este în ziua de azi cel de-al doilea oraș ca mărime al Rusiei, al patrulea oraș ca mărime al Europei, un centru european de cultură extrem de important și cel mai important port rusesc la Marea Baltică.
Sankt Petersburg este cel mai nordic oraș european cu peste 1 milion de locuitori. Centrul orașului este unul dintre siturile protejate de UNESCO ca parte a patrimoniului universal. Orașul, care a fost, pentru mai bine de două secole, centrul politic și cultural al Rusiei, este și în zilele noastre extrem de important și, pentru a-l onora, oamenii îl mai numesc, deseori, „Capitala Nordului” („Severnaia Stalița”).

*****

S-A NĂSCUT ÎN 27 MARTIE … 🥀
„Faima este palpitantă numai până când nu devine istovitoare. Banii sunt distractivi doar până când nu mai rămâne nimic de cumpărat.” (Gloria Swanson)
Actrița, producătoarea și femeia de afaceri americană Gloria Josephine May Swanson (27 martie 1899 – 4 aprilie 1983) s-a născut la Chicago în 27 martie1899. A fost singurul copil al lui Joseph Theodore Swanson, de origine suedeză și a Adelaidei, de origine germană, franceză și poloneză.
A câștigat faima în zeci de filme mute în anii 1920 și a fost nominalizată de trei ori la premiul Oscar ca cea mai bună actriță. Revenirea din 1950 în Sunset Boulevard, a lui Billy Wilder, i-a adus premiul Globul de Aur.
*****
Catastrofa aviatică din Tenerife sau ziua în care iadul s-a dezlănțuit pe pământ … ⏳️
27 martie 1977 …
Arhipelagul insulelor Canare, acest paradis turistic situat în Oceanul Atlatic, aproape de coasta de nord-vest a Africii, deține un trist record: aici a avut loc cea mai gravă catastrofă aviatică din istoria aviației civile, cu cel mai mare număr de victime (583 morți).
Cu exact 46 de ani în urmă, în data de 27 martie 1977, două avioane Boeing 747, unul al companiei Pan Am, iar altul KLM, s-au ciocnit pe pistă aeroportului Los Rodeos din insula Tenerife, una dintre cele 8 insule care alcătuiesc arhipelagul Canare ce aparține de Spania.
În urma ciocnirii, avioanele au explodat, pierzându-și viața 583 de oameni: au decedat toți cei 248 de pasageri și membri ai echipajului de pe avionul KLM, în timp ce dintre cele 396 de persoane de la bordul avionului Pan Am au scăpat 70, deși nouă dintre ele au murit mai târziu din cauza rănilor. Ancheta a stabilit că pilotul avionului KLM, Van Zanten, este vinovat de producerea accidentului, pentru că nu a respectat indicațiile turnului de control.
*****
E Ziua Teatrului și a Solidarității între artiști. La mulţi ani tuturor Oamenilor de teatru!
Shakespeare e unul dintre motivele pentru care am continuat să joc teatru. Uneori petrec zile întregi lucrând la Shakespeare de unul singur, numai din plăcerea de a-l citi, de a rosti cuvintele. Uneori sunt în stare să stau ţintuit o noapte intepretând diverse roluri. O pot ţine aşa zece ore încontinuu. Poate e legat de modul în care asimilăm inconştient lucrurile.
*****

Lingvistul, omul de televiziune, jurnalistul, criticul literar, traducătorul și politicianul George Pruteanu împlinise doar 61 de ani când ”încă o vorbă” s-a transformat în tăcere. Era 27 martie 2008.

Bine cunoscut pentru emisiunea « Doar o vorbă săț-i mai spun », pentru Legea Pruteanu și pentru criticile foarte articulate aduse divertismentului de proastă calitate, astăzi i se simte lipsa mai mult ca oricând, rolul de ”avocat al limbii române” rămânând vacant și trist.

*****

NĂSCUT ÎN 27 MARTIE … 🥀
„Respectă-ți trecutul și ține-l în viață!”
Filologul și orientalistul maghiar, autor al primului dicționar tibetano-englez și primei gramatici tibetane, Sándor Csoma de Kőrös (27 martie 1784 – 11 aprilie 1842) s-a născut la Kőrös, Marele Principat al Transilvaniei (azi Csomakőrös, Chiuruș în județul Covasna) într-o familie săracă de secui, al șaselea copil al lui András Csoma și al soției sale, Krisztina Getse (sau Ilona Göcz). Numele său în engleză va fi scris Alexander Csoma of Koros și în maghiară Kőrösi Csoma Sándor.
Despre grupul etnic maghiar, secuii, căruia îi aparținea, credea că derivă dintr-o ramură a hunilor lui Attila care se stabiliseră în Transilvania în secolul al V-lea. Sperând să găsească locul de origine al secuilor și al maghiarilor studiind rudenia lingvistică, el a pornit spre Asia în 1820 și și-a petrecut viața studiind limba tibetană și filosofia budistă. Csoma de Kőrös este considerat fondatorul Tibetologiei. limbi.
El a fost numit Phyi-glin-gi-grwa-pa în tibetană, adică „elevul străin”, și a fost declarat bosatsu sau bodhisattva de către japonezi în 1933.
*****
Trebuie să cânți din dragoste pentru muzică. Nu tehnica perfectă este importantă, ci faptul că muzica trebuie să vină din inimă.” (Mstislav Rostropovici)
Vioncelistul și dirijorul rus Mstislav Leopoldovich „Slava” Rostropovich (27 martie 1927 – 27 aprilie 2007) s-a născut la Baku, Azerbaidjan SSR, din părinți care s-au mutat din Orenburg: Leopold Vitoldovici Rostropovich, un violoncelist renumit și fost elev al lui Pablo Casals și Sofiya Nikolaevna Fedotova-Rostropovich, o pianistă talentată.
Este considerat unul dintre cei mai mari violoncelisti ai secolului XX. Pe lângă interpretările și tehnica sa, era bine cunoscut, atât pentru inspirarea, cât și pentru comandarea unor noi lucrări, care au lărgit repertoriul pentru violoncel mai mult decât orice violoncelist anterior sau de după. A inspirat și a lansat în premieră peste 100 de piese, formând prietenii de lungă durată și parteneriate artistice cu compozitori precum Dmitri Shostakovich, Serghei Prokofiev, Henri Dutilleux, Witold Lutosławski, Olivier Messiaen, Luciano Berio, Krzysztof Penderecki, Alfred Schnittke, Norbert Makris Leonard, Andreas, etc. Bernstein, Aram Khachaturian și Benjamin Britten.
*****
Oamenii nu au învăţat să se respecte pe sine înşişi şi, prin urmare, nici viaţa.
Ludwig Heinrich Mann (n. 27 martie 1871, Lübeck – d. 11 martie 1950) a fost un romancier german, autorul unor opere cu tematică socială, ale căror nuanțe critice au dus în cele din urmă la exilul lui, în 1933.
Romanul său, „Professor Unrat„, a fost ecranizat sub numele „Îngerul albastru„, având-o pe Marlene Dietrich în rolul personajului feminin „Lola-Lola” (după numele din roman, Rosa Fröhlich).
Împreuna cu Albert Einstein, Mann a semnat scrisoarea de protest către Liga Internațională a Drepturilor Omului, împotriva uciderii cărturarului croat Milan Sufflay, în 18 februarie 1931.
Antipatizat de regimul nazist, a fost obligat să plece în exil și a murit sărac în Santa Monica, California.