Gândul zilei: „Dragostea este o bătălie de a deschide noi uşi. Lumea se schimbă atunci când doi oameni se pot uita unul la celălalt şi se pot vedea cu adevărat.” Octavio Paz
*****
„De câte ori, în mijlocul arborilor muţi şi neclintiţi ne-am simţit ca în tovărăşia unor vechi prieteni guralivi! De câte ori nu le-am destăinuit lor durerile noastre şi de câte ori, mai cu seamă, nu ne-au alinat ei aceste dureri.”
Calistrat Hogaș (n. 19 aprilie 1847, Tecuci — d. 28 august 1917, Roman) a fost un prozator român.
In 1907, cunoscându-l pe Garabet Ibrăileanu, Calistrat Hogaș s-a lăsat convins și a început colaborarea la revista Viața Românească, din nr. 2 („Floricica”). În 1912, la editura Viața Românească s-a început tipărirea primei ediții a volumului „Pe drumuri de munte” de Calistrat Hogaș.
În 1914 s-a tipărit a doua ediție a cărții „Pe drumuri de munte”, la aceeași editură. Stocul de carte, pregătit pentru expediție, se face scrum în timpul unui incendiu care mistuie tipografia. În 1921 a apărut prima ediție pentru public a cărții „Pe drumuri de munte” în două volume; cel de-al doilea, „În Munții Neamțului”, a fost prefațat de Mihail Sadoveanu.
În 1922, lui Calistrat Hogaș, căruia în 1915 îi fusese refuzat premiul Academiei de 5000 lei, „Adamachi”, i se conferă postum cel dintâi premiu inițiat de Societatea Scriitorilor Români, în baza raportului alcătuit de Liviu Rebreanu.
*****
Jayne Mansfield (n. 19 aprilie 1933 – d. 29 iunie 1967) a fost o actriță americancă, care a lucrat atât pe Broadway, cât și la Hollywood. Una dintre cele mai cunoscute sex simboluri blonde ale anilor ’50, Mansfield a jucat în mai multe filme populare la Hollywood, care au subliniat părul ei blond platinat, silueta clepsidră și costumele cu decolteu generos.
În timp ce cariera cinematografică a lui Mansfield a fost de scurtă durată, ea a avut mai multe succese de box-office și a câștigat un Theatre World Award, un Glob de Aur și un Golden Laurel.
Mansfield este bine-cunoscută pentru rolurile sale în trei filme ale 20th Century Fox: The Girl Can’t Help It (1956); Will Success Spoil Rock Hunter? (1957) și The Sheriff of Fractured Jaw (1958).
*****
Anghel I. Saligny (n. 19 aprilie 1854, Șerbănești, județul Galați – d. 17 iunie 1925, București), academician, inginer constructor, ministru și pedagog român, este considerat unul dintre pionierii tehnicii mondiale în proiectarea și construcția podurilor și silozurilor cu structură metalică, respectiv de beton armat, unul dintre întemeietorii ingineriei românești.
La 21 octombrie 1890, în prezența regelui Carol I, era marcată începerea lucrărilor pentru noul pod. La numai cinci ani de la începerea lucrărilor, în ziua de 14 septembrie 1895, în prezența regelui și a unei numeroase și entuziaste asistențe, era inaugurat sistemul de poduri de cale ferată ce traversează Dunărea între Fetești și Cernavodă, proiectat și construit sub coordonarea lui Anghel Saligny și purtând numele regelui Carol I.
*****
” … nunta secolului … cea mai așteptată nuntă din lume …”
Nunta Prințului Rainier și a actriței Grace Kelly a avut loc în 18 și 19 aprilie 1956 la Palatul Prințului din Monaco și la Catedrala Sfântul Nicolae. Mirele, Rainier III, prinț de Monaco, era prințul suveran al principatului Monaco, iar mireasa, Grace Kelly, a fost o vedetă americană de film.
Nunta a fost urmărită live de peste 30 de milioane de telespectatori mulțumită transmisiei oferită de Metro-Goldwyn-Mayer Studios. Căsătoria a fost întâmpinată cu o atenție masivă din partea publicului, fiind primul eveniment modern care a generat o acoperire exagerată în mass-media.
„Poveştile cu zâne sunt imaginare. Eu sunt o persoană reală. Eu exist. Dacă povestea vieţii mele, ca femeie, va fi spusă într-o zi, cel puţin oamenii vor descoperi o persoană reală, aşa cum sunt.” Grace Kelly
P.S. Rochia de mireasă pe care a purtat-o în 19 aprilie 1956, la căsătoria cu Prințul Rainier al III-lea de Monaco a fost un cadou din partea studioului Metro-Goldwyn-Mayer. A fost realizată de Helen Rose, designerul care i-a asigurat garderoba pentru mai multe filme. Alcătuită din nu mai puțin de 10 părți, rochia a necesitat aproximativ 365 de metri de material, în principal mătase și broderie. Sute de perle de cultură au fost folosite pentru decorații.
Cum Prințul era aproape la fel de înalt, mireasa a purtat pantofi cu tocul jos, cu un design semnat de David Evins. Acesta a brodat numele actriței în pantoful stâng, al lui în cel drept, lângă care a prins și o monedă de 1 penny, spre a purta noroc.
*****
IN MEMORIAM …
„Scriitorii trebuie citiţi, dar în niciun caz văzuţi sau auziţi.” (Daphne Du Maurier)
Scriitoarea engleză Daphne Du Maurier a murit la 19 aprilie 1989, la vârsta de 81 de ani, în Cornwall, care fusese locul acțiunii pentru multe dintre cărțile ei. Corpul ei a fost incinerat și cenușa împrăștiată de pe stâncile din jurul Kilmarth și Menabilly, Cornwall.
Deși este considerată o autoare romantică, poveștile ei au fost descrise ca „starea de spirit și rezonantă”, cu tonuri de paranormal.
Multe dintre operele sale au fost adaptate în filme, inclusiv romanul Rebecca (adaptarea cinematografică a câștigat Premiul Oscar în 1941).
*****
„Viaţa e ca un joc de zaruri, vrem să ne iasă şase-şase în fiecare zi.” (Sven Hassel)
Soldatul și autorul danez Sven Hassel (numele său adevărat Børge Willy Redsted Pedersen) s-a născut pe 19 aprilie 1917, la Fredensborg, în Danemarca. Autor al unor romane bazate pe experiența sa de-a lungul celui de-al Doilea Război Mondial, Hassel a publicat în total paisprezece romane, care au fost traduse în optsprezece limbi . În 1987, a fost făcut un film (Frontul terorii) după cartea sa Blindatele morții (Wheels of Terror).
*****
19 aprilie 1889 – Principele Ferdinand, nepotul Regelui Carol I, a sosit în țară în calitate de viitor moștenitor al tronului.
Ferdinand a devenit rege al Regatului României la 10 octombrie 1914, sub numele de Ferdinand I, în urma morții unchiului său regele Carol I.
A condus România pe timpul Primului Război Mondial, alegând să lupte de partea Antantei împotriva Puterilor Centrale, fapt care a avut ca efect excludere sa din Casa Regală de Hohenzolern, de către șeful acestei case, împăratul Wilhelm al II-lea al Germaniei.
Faptul că a ales să lupte de partea aspirațiilor poporului său împotriva propriei familii regale a făcut ca în Romania să mai fie numit și ”Ferdinand cel Loial” sau ”Ferdinand Întregitorul”.
*****
Ce boală ciudată i-a măcinat pe toţi aceşti tineri împătimiţi de viaţă şi de dorinţa (şi voinţa) de a schimba lumea prin vocea lor capabilă să mute munţii din loc! Exilat şi proscris, nutrind o permanentă sete de a fi în răspăr cu lumea meschină în care soarta l-a aruncat, caustic în vorbă cu cei „superiori” prin bogăţie şi lux dar lipsiţi de substanţă intelectuală şi morală, Byron lasă câte puţin din sine în fiecare personaj cu care iese pe marea scenă a literaturii universale, atingând, în ciuda vârstei, o celebritate imposibil de atenuat în timp şi spaţiu.
36 de ani, o viaţă complicată până la nebunie – aşa spunea despre poet Lady Caroline Lamb, George Gordon Noel Byron, al VI-lea Baron Byron, s-a născut în 22 ianuarie 1788 la Londra şi s-a săvârşit din viaţă în 19 aprilie 1824 la Mesolongion, Grecia, dintr-o febră care, la propriu, l-a pus la pământ.
19 aprilie 1969: SMILE, formaţie care îşi va schimba numele în Queen şi va cunoaşte succesul alături de Freddie Mercury, concerta la Revolution Club din Londra.
Începuturile formatiei Queen sunt localizate în Anglia anului 1968, când Brian May si Roger Taylor au pus bazele trio-ului SMILE. Dupa ce Tim Staffell, basist si solist, iese din trupă în primavara anului 1970, locul lui este luat de colegul său de cameră Freddie Mercury, care se alătura celor doi, May și Taylor.
*****
Imaginile au rol pur ilustrativ!