De Ziua Cărții, un fragment dintr-o carte pe care am găsit-o extrem de interesantă și care ne confirmă o teorie clasică: cititul face bine. Nu doar celui care lecturează, ci și celorlalți care nu mai trebuie să suporte prezența unor ”necitiți” în preajma lor. Cărțile deschid mintea și sufletul, pentru cine le are, iar pentru cei născuți cu capul într-o cutie, nu le putem sugera decât să încerce mereu, fel și fel de cărți, să nu abandoneze lupta, poate că într-o zi se vor putea debarasa de închisoarea propriei minți… Ce să mai zicem… Să citim mai bine!

Prostia nu este neobișnuită. Prostia este starea pe care o simțim când lucrăm la o problemă dificilă.

Prostia este emoția asociată cu învățarea – suntem proști și apoi nu mai suntem. Starea de pre-învățare se numește prostie.

Un om de știință ar putea lucra zece ani la rezolvarea unei probleme de matematică, de logică sau de biologie. Sau o viață întreagă. Și până când problema este rezolvată, și ea este proastă. Și după aceea ea nu mai este.

Ceea ce este bine, de fapt.

Problema, de fapt, este cu emoția pe care ar trebui să o simțim atunci când ne simțim proști: Frica. Ar trebui să ne fie frică de proști, să terminăm cu prostia cât mai curând posibil.

Schimbarea, desigur, face pe toată lumea să se simtă prost, pentru că schimbarea încalcă toate regulile vechi, inventând altele noi, reguli pe care nu le cunoaștem (încă).

Și astfel, ecuația este evidentă: Schimbare → Prostie → Frică.

O modalitate de a evita acest lucru este evitarea schimbării.

O modalitate de a evita acest lucru este evitarea libertății.

Cel mai bun mod de a evita acest lucru este să accepți prostia și să neglijezi  ultima parte.

Nu este nimic de care să-ți fie frică. Nimic în afară de a evita senzația de prostie.

Și prostia este un lucru bun.

Fragment din cartea „Ce să faci când e rândul tău (și întotdeauna e rândul tău)” de Seth Godin, disponibilă AICI.

Și nu uitați: ”Unele cărți trebuie gustate, altele devorate, dar numai unele trebuie mestecate și digerate în întregime.” – Sir Francis Bacon

Despre prostie: „Să nu subestimezi niciodată forța prostiei…”