Profesorul și menajera

Este o lectură perfectă pentru o după-amiază de weekend, o „carte de o zi”, care îți dă satisfacția de a termina de citit înainte să îți pierzi interesul.
Dacă ești profesor (în special de matematică, dar nu numai), o să te mângâie pe suflet.

O va face și dacă nu ești.

Are doar câteva personaje. Profesorul, după cum vă imaginați deja, a predat matematică. Genial, a rezolvat toate problemele teoretice, dar nu și pe cea a unei iubiri complicate și vinovate, a cărei povară îi va distruge viața. Suferă un accident, în urma căruia rămâne cu memoria afectată într-un mod bizar: nu își poate aminti decât ultimele 80 de minute din existența lui.

Menajera este o mamă tânără, cu vocația dăruirii și a grijii față de alții. Viața i-a dăruit destul de devreme un fiu. Și atât. Copilul trezește la viață Profesorul, care în preajma lui își regăsește vocația și interesul pentru viață sau, mai exact, pentru cele 80 de minute din ea de care își amintește.

Ce urmează?
O poveste delicată, în care dramele se întrepătrund, iar oamenii implicați se inspiră reciproc cum să supraviețuiasca.

În mod interesant, lectura cărții mi-a luat tot cam 80 de minute. Amintirea ei mă va însoți însă, cu siguranță, mult timp de acum înainte.

Yoko Ogawa

Yoko Ogawa este romancieră, autoare a numeroase volume de proză scurtă și eseistă, tradusă în peste 20 de limbi și recompensată cu cele mai importante premii literare din Japonia. Este cunoscută îndeosebi datorită romanului Profesorul și menajera, ecranizat în 2006 de regizorul Takashi Koizumi.

Un articol de Gina Varga

Citește și Trenul spre Samarkand