Unul din patru cupluri ajung la divorț în ziua de astăzi, arată statisticile: în 2020, s-a înregistrat un divorț la fiecare 3,5 căsătorii, conform INS. Astfel, România a ajuns, de la 16% rata divorțurilor în 1990, la 28,5% la finalul anului 2020. Familiile monoparentale sunt astfel, din nefericire, o categorie din ce în ce mai largă și deja consacrată la nivel european ca ”vulnerabilă” din toate punctele de vedere.
Totuși, cum oamenii găsesc în fiecare situație ceva de apreciat, de celebrat, de evocat, de admirat, ”Ziua părinților singuri”, trecută în calendar în data de 21 martie, sărbătorește acei oameni curajoși care își cresc singuri copiii, din motive care țin fie de divorț/separare sau de dispariția unuia dintre părinți. O zi dedicată unor oameni care, zi de zi, cunosc sentimente amestecate și totuși se ridică deasupra lor. Învingători care merită toată admirația noastră.
A fi părinte unic nu este neapărat o fericire. Părintele singur apare de obicei din cauza unor evenimente nefericite si stresante. Creșterea copiilor chiar și cu doi părinți poate fi o muncă grea, așa că putem să ne gândim pentru câteva momente la dificultățile prin care trec acești semeni ai noștri, puternici cât doi, care și-au asumat această dulce povară în ciuda oricăror vicisitudini.
Se întâmplă și la case mai mari, fără a fi o consolare asta: Julia Roberts, Angelina Jolie, Bradley Wiggins, Amber Heard, Gigi Hadid, Madonna Adele, Sharon Stone, sunt doar câteva cazuri de părinți singuri, hotărâți să crească oameni foarte talentați și cu performanțe înalte și, la rândul lor, să-și continuie cariera strălucită.
Michelle Williams își crește singură copilul, după moartea sfâșietoare a lui Heath Ledger, cu care are o fiică. Actrița a declarat, pentru revista Elle: „Simt că mă pricep la creșterea unui copil atunci când nu lucrez. Nu uit nimic. Am totul acoperit. Este un adevărat lux să am un moment în care să nu fiu distrasă. Simt că în cea mai mare parte a vieții mele, încerc să fac două lucruri deodată, ambele după abilitățile mele. Deci asta mă face să mă simt destul de epuizată.” Ea a continuat, glumind: „Eu sunt persoana care adoarme tot timpul. Când sunt invitată la cină sau la o petrecere, va exista un întreg album de fotografii cu mine trăgând un pui de somn. Am primit chiar și o poreclă din cauza sforăitului meu.”
Madonna este și ea o mamă singură: după divorțul ei din 2008 de Guy Richie, crește 6 copii. Declarația ei din revista The Sun: „Nu am de gând să mint – este o muncă grea să ai copii și să faci toată munca pe care o cere acest lucru. Toată lumea are ceva de spus despre felul în care îmi trăiesc viața. Până la sfârșitul zilei, fac tot ce pot. Dacă oamenilor nu le place, atunci asta este problema lor.” Ea a adăugat: „Sper să fiu un model. Sper să le dau fetelor încredere și puterea de a deveni o voce, precum și altor femei modele la care să privească și pe care să le admire. Sper să inspir femeile și să le dau putere să facă față vieții, indiferent de ceea ce le stă în cale.”
Diane Keaton este mamă a doi copii și a ales în mod remarcabil (și inspirator) să rămână o mamă singură toată viața. La 40, respectiv 50 de ani, Keaton și-a adoptat fiica, Dexter, și pe fiul ei, Duke. „Materitatea nu a fost un impuls căruia nu i-am putut rezista, a fost mai degrabă ca un gând care mă obseda de foarte mult timp. Așa că am acționat”, a spus ea pentru Ladies Home Journal. Despre viața ei dinainte și despre ce a determinat-o în cele din urmă să adopte copiii, Keaton a spus: „Am avut o viață atât de neobișnuită. Evident, orientată spre carieră. Eram fericită că sunt fiică – până la 40 de ani. Asta a însemnat un mult pentru mine. Nu credeam că voi fi vreodată pregătită să fiu mamă.„
Primul copil al cuplului Pitt – Jolie, Maddox, a fost și primul copil pe care l-au adoptat. Călătorind în Cambodgia, Jolie a vorbit în 2003 despre efectul de vindecare și reînnoire pe care îl avea creșterea unui copil. Ea și-a amintit, de asemenea, pentru People, cum Maddox s-a legat sufletește de ea imediat: „Cineva mi-a spus că dacă vei adopta un orfan, ar trebui să-l adopti dintr-o țară pe care o iubești, pentru că aceasta este singura experiență pe care o vei împărtăși cu ea”, a spus ea. „Am intrat într-un orfelinat și m-am hotărât că nu voi alege cel mai drăguț copil, ci pe acela față de care simt că ar putea avea o legătură cu mine.” Jolie a spus despre Maddox: „Dormea când am ajuns, dar s-a trezit și a zâmbit. De îndată ce l-am văzut zâmbind, am simțit că acest copil nu se simte incomod cu mine. Părea în regulă în brațele mele.” Jolie a devenit mamă de mai multe ori după aceea. Ea și-a adoptat fiica Zahara în 2005 cu iubitul de atunci, Brad Pitt, iar ea și Pitt și-au adoptat fiul Pax în 2007. La scurt timp după aceea, Jolie i-a născut cei trei copii mai mici: Shiloh, Knox și Vivienne. Jolie este din nou mamă singură după divorțul ei de Pitt, dar e mai fermecătoare decât oricând.
Se pare că Sharon Stone a trecut prin trauma mai multor avorturi spontane și, din acele evenimente inimaginabil de dureroase, a ieșit pe partea cealaltă cu inima deschisă spre adopție. Așa a devenit mamă de trei ori – în 2000, 2005 și 2006 – cu fiii Roan, Laird și Quinn. În mai 2017, fiii ei i-au înmânat premiul Mama Anului. În timpul ceremoniei, după ce a acceptat acel premiu, Stone a spus publicului că „Materitatea nu a venit ușor, dar mi-a venit cu dragoste de către îngeri. Suntem o familie fericită și norocoasă. Acesta este credo-ul pe care îl susţinem.” Ea a continuat spunând: „Avem de ales cu privire la ceea ce îi învățăm pe copiii noștri – trebuie să stăm în picioare și să spunem da iubirii”.
Ziua părinților singuri a fost creată pentru ca toți să putem aduce un omagiu taților și mamelor care cresc singuri copiii. Sacrificiile, devotamentul și munca lor grea sunt calități care îi diferențiază între ceilalți oameni. Creșterea copiilor este o provocare, și încă una foarte serioasă în lipsa unui ajutor implicat în aceeași măsură. Educația unui copil (sau a mai multor) este un proces de durată care cere timp, efort, dăruire, stări de spirit pozitive… pentru că fiii noștri învață, în primul rând, după modelul din familie. Un părinte care face acest lucru singur este demn de apreciere și merită întreaga atenție a societății, ca și copilul care e nevoit să treacă prin această experiență, oricare ar fi cauza ei. În primul rând, să nu judecăm, apoi să fim atenți și aproape de ei, și de ce nu, să învățăm de la ei…
Majoritatea oamenilor ar fi de acord că părinții singuri sunt supereroi în carne și oase, în viața reală. Între vizite la medic, grădiniță, școală, muncă și orice altceva între ele, este uimitor să ne gândim că părinții singuri sunt capabili să găsească suficiente ore în zi pentru a face tot ce trebuie să facă! Mulți părinți singuri au norocul să beneficieze de sprijin din partea familiilor lor. La această dată, ar trebui să ne gândim și la frații, bunicii și alți membri ai familiei care ajută. Din nefericire, alții nu au ajutor și, astfel, povara cade în întregime pe umerii lor.
Ziua părinților singuri are o istorie destul de lungă…
A început în 1984, când Janice Moglen a scris un articol în scopul de a crea o Zi a Părintelui singur, în speranța că va câștiga genul de recunoaștere pe care o au atât Ziua Tatălui, cât și Ziua Mamei. Janice a fost hotărâtă în misiunea ei și a colaborat cu o organizație numită Părinți fără parteneri. Împreună, au depus o petiție ca Ziua părinților singuri să fie recunoscută oficial în Statele Unite. Data care a fost aleasă este, de asemenea, semnificativă. Coincide cu originile Asociației Părinților fără parteneri, care a fost înființată pentru prima dată la 21 martie 1957. Președintele Ronald Reagan a semnat Proclamația 5166, care a declarat ziua de 21 martie 1984 drept Ziua părinților singuri. De atunci, această dată a fost adoptată în Statele Unite, precum și în multe alte țări din întreaga lume.
O mare putere presupune singurătatea în sine… Dar viața e mai mult decât așteptările noastre sau proiecțiile noastre. Toate întâmplările ei sunt pentru oameni și pentru forța lor de a merge mai departe…