Ronald Reagan este omul care, în cuvintele premierului britanic Margaret Thatcher, a câștigat Războiul Rece fără să tragă un singur foc.

Iată câteva lucruri interesante despre Ronald Reagan, pe care, probabil, nu le știați!

1. A salvat 77 de oameni de la înec

Ronald Wilson Reagan s-a născut pe 6 februarie 1911 în Tampico, Illinois, dar a crescut în apropierea orașului Dixon. Începând cu anul 1927 a început să își petreacă verile lucrând ca salvamar în Lowell Park. Era o muncă grea. Persoanele responsabile erau concesionarii parcului, un cuplu, Edward și Ruth Graybill, care trebuiau să aibă un salvamar la sediu pentru a-și păstra licența și pentru a menține ratele de asigurare scăzute. Din cauza iluminării, parcul era, de obicei, deschis până la cel puțin 10 dimineața, ceea ce înseamnă că Reagan lucra chiar și douăsprezece ore pe zi, timp de șapte zile pe săptămână.

Reagan a lucrat singur, urmărind uneori câte o mie de băieți, iar în cursul următoarelor șase veri el a înotat și a salvat 77 de oameni care erau în pericol de înec fără a pierde niciunul. Știa numărul exact pentru că a făcut o notă pe un jurnal de fiecare dată când a salvat o persoană și multe dintre salvările sale au fost scrise în ziarul local. Reagan a considerat apoi că a făcut aceste salvări ca fiind una dintre cele mai mari realizări ale vieții sale, și pe bună dreptate.

„Nici o armă nu este la fel de puternică precum curajul oamenilor liberi!”

2. A împiedicat un jaf

În anii 1930, Reagan locuia în Des Moines, Iowa, unde lucra în calitate de reporter la postul de radio WHO. Într-o seară a auzit agitație pe stradă. Ieșind la fereastră, a văzut cum un bărbat încerca să o jefuiască pe o studentă la medicină, pe nume Melba Loehmann. Fără să stea pe gânduri, Reagan a strigat către hoț că dacă nu o lasă în pace, îl va împușca. Bărbatul a luat-o la fugă, neștiind că Reagan nu avea de fapt, nicio armă.

3. S-a căsătorit într-un cimitir

Reagan a întâlnit-o pe Jane Wyman în 1938, în timp ce ambii lucrau la Warner Brothers Brother Rat. Dacă, la început, Reagan era reticent, s-ar putea să fi fost pentru că încă mai reușea să depășească momentul când Margaret Cleaver, iubita lui din orașul natal, a rupt logodna, trimițându-i inelul înapoi. Și Jane Wyman avea o relație cu Myron Futterman, dar a divorțat de el în anul în care l-a cunoscut pe Reagan.

Atunci când s-au logodit, presa de la Hollywood i-a proclamat ca fiind cuplul perfect, iar o revistă s-a oferit chiar să le plătească luna de miere în Hawaii, pentru a obține drepturi exclusive de fotografiere a cuplului pe durata sejurului.

S-au căsătorit la 26 ianuarie 1940, în Wee Kirk o ‘Heather, una dintre cele trei capele de nuntă situate în Parcul Memorial Forest Lawn din Glendale. Atunci, ca și acum, cimitirul era un loc de nuntă popular, datorită atmosferei sale senine, arhitecturii frumoase și pajiștilor bine amenajate.

Din nefericire, după un deceniu, căsnicia lor era la fel de moartă ca și ceea ce se afla sub acele lespezi reci.

Nu suntem niciodată învinși până nu renunțăm la Dumnezeu!

4. A fost comediant în Las Vegas

Ronald Reagan, comediant? În Las Vegas? Da, deși a fost un capitol destul de scurt din viața lui. Se afla într-o perioada în care avea nevoie de bani, așa că împreună cu cea de-a doua sa soție și cu actrița Nancy Davis au hotărât să dea un spectacol. Reagan a primit multe recenzii pozitive, dar, gândindu-se la viitorul familiei sale, a decis să nu urmeze această cale.

5. A promis că va demisiona dacă se va seniliza în timpul mandatului

Spre deosebire de predecesorii săi, Reagan nu și-a ascuns problemele de sănătate (suferea de boala Alzheimer). Ba mai mult, el a promis în campania electorală că, dacă starea lui de sănătate se va deteriora și el va ajunge la stadiul de senilitate, își va depune demisia. Aceasta a fost doar una dintre declarațiile care i-au adus aura de „mare comunicator” care i-a fost de mare ajutor de-a lungul mandatului de președinte.

Ştiu în inima mea că omul este bun. Că ceea ce este corect va triumfa până la urmă. Şi că există un scop şi o valoare pentru fiecare viaţă.

6. Nancy Reagan a fost femeia care a făcut din actor președinte

În 1952, după 3 ani de relație, Nancy a devenit doamna Reagan. Cei doi se cunoscuseră pe platourile de filmare de la Hollywood, pe vremea când actorul încă se recupera sufletește după divorțul de Jane Wyman, prima lui soție, cu care a avut doi copii. S-a spus că unul dintre motivele principale ale divorțului a fost că Jane a refuzat să îl sprijine în construirea carierei politice. De cealaltă parte, Nancy a fost considerată femeia fără de care Reagan nu ar fi ajuns nici măcar guvernator, nicidecum președinte. (citiți întregul articol aici.)

Nu există răspunsuri uşoare, dar există răspunsuri simple. Trebuie să avem curajul să facem ceea ce ştim că este corect din punct de vedere moral.

tumblr.com

Bonus

 

Conform unui sondaj realizat în timpul mandatului lui Barack Obama, Ronald Reagan este considerat de către americani ca fiind ”cel mai mare președinte american”și totodată „cel mai în vârstă”, având în vedere faptul că a preluat mandatul la 70 de ani, la cel de-al treilea tur de scrutin.

Sursa foto: pixabay.com

Ziua Președinților