S-a decis! Angelina Jolie o va interpreta pe legendara soprană greco-americană Maria Callas în filmul biografic ”Maria”. Nu cred că exista o variantă mai potrivită pentru acest rol, extrem de dificil dacă ne gândim la viața plină de suișuri și coborâșuri a divei care a cunoscut deopotrivă agonia și extazul, mărirea li decăderea, fiind idolatrizată și abandonată, în aceeași măsură, de cei care o iubeau cel mai mult. Sau cel puțin așa pretindeau. Filmul va fi regizat de Pablo Larraín și scris de Steven Knight, care au lucrat recent împreună la filmul ”Spencer”.

”Maria” spune povestea tumultoasă, frumoasă și tragică a vieții celei mai mari cântărețe de operă din lume, retrăită și re-imaginată în ultimele ei zile în Parisul anilor 1970.

”Eu aş vrea să fiu Maria, dar aici este La Callas care cere să duc cu mine demnitatea ei.”

Cu atât mai mult va avea Jolie de purtat povara acestei moșteniri. Și câtă nefericire se ascunde în spatele unui rol în care viața adevărată însemna sfâșiere lăuntrică: ”Publicul e un monstru… Nu mai am chef să cânt. Vreau să trăiesc, ca orice femeie de rând.”

Odată artist, nu mai poți da înapoi, decât cu preț imens: ”O operă începe cu mult înainte de ridicarea cortinei şi se termină cu mult după ce s-a lăsat cortina. Opera începe în imaginaţia mea, devine viaţa mea şi rămâne o parte a vieţii mele, cu mult timp după ce am părăsit clădirea operei.”

Cât despre iubire, ce mult înseamnă să te identifici cu personajele pe care le întrupezi: ”Iubirea e mult mai pasională pentru cei necăsătoriţi.”

Totuși: ”Fie te naşti artist, fie nu. Şi rămâi artist, chiar dacă vocea ta nu mai e un foc de artificii. Artistul rămâne pentru vecie.” Iubirea nu. O știu ambele: Jolie și Callas, trădate de bărbații pe care i-au adorat.

Vorbind despre biopic, regizorul filmului a declarat că „a avea șansa de a combina cele mai profunde și personale pasiuni ale mele, cinema și opera, a fost un vis mult așteptat”.

„A face asta cu Angelina, o artistă extrem de curajoasă și curioasă, este o oportunitate fascinantă”, a remarcat Larraín. „Un adevărat cadou.” 

La rândul ei, în urma anunțului de presă al noului film, Angelina Jolie a spus că este încântată să aducă moștenirea și viața agitată a Mariei Callas pe marele ecran. Jolie a declarat: „Îmi asum cu multă seriozitate responsabilitatea față de viața și moștenirea Mariei. Voi da tot ce pot pentru a face față provocării. Pablo Larraín este un regizor pe care l-am admirat de mult. A avea ocazia de a spune mai multe despre povestea Mariei cu el și cu un scenariu de Steven Knight, este un vis…”

Cele două filme biografice anterioare ale lui Larraín, „Spencer” cu Kristen Stewart în rolul Prințesei Diana și „Jackie” din 2016, cu Natalie Portman în rolul lui Kennedy Onassis, ambele au obținut nominalizări pentru cea mai bună actriță pentru cele două protagoniste ale sale. Renumitul regizor a primit, de asemenea, o nominalizare la Premiul Oscar pentru cel mai bun film în limbă străină pentru drama sa istorică chiliană din 2012, „Nu”, primul premiu pentru țara sa. Așadar, acest film nu poate fi nimic mai prejos, și, cu siguranță, va adăuga o nouă stea în palmaresul cinematografiei mondiale. 

Angelina Jolie a fost văzută ultima oară în Marvel’s Eternals și thriller-ul lui Taylor Sheridan Those Who Wish Me Dead. Frumoasa artistă este în prezent regizoarea viitoarei drame de război Without Blood, cu Salma Hayek în rol principal. 

Callas, numită de Leonard Bernstein drept „Biblia operei”, a fost, de asemenea, protagonista un alt film al lui Larraín, intitulat Jackie. Filmul se concentrează pe legendara ei poveste de dragoste cu magnatul grec  Aristotel Onassis, care s-a căsătorit în cele din urmă cu Jackie Kennedy. Maria Callas, icoana greacă cu glasul nemuritor, diva născută în America și crescută în Grecia, a fost o cântăreață de operă de renume mondial. Căsătorită cu industriașul Giovanni Battista Meneghini, între 1949 și 1959,  Callas a fost, de fapt, captivă într-o unică iubire:  Aristotel Onassis.

Cântăreața de operă care a revoluționat cu stilul ei inconfundabil lumea artistică s-a născut ca Sophia Cecilia Anna Maria Kalogeropoulou pe 2 decembrie 1923 la New York, dar numele ei de familie a fost ulterior scurtat în Callas. Ea a început să cânte la vârsta de opt ani. Maria Callas a locuit în New York în primii treisprezece ani din viață, așa că cunoștea limba engleză, dar vorbea și greacă acasă cu părinții ei. Mai târziu, ea a locuit în principal în Europa, dar s-a întors adesea în SUA din 1959 până în 1974 pentru a cânta.

Callas a considerat opera un tip de teatru, considerând că „șirurile lungi de cântăreți slăbănoși și plinuti care vin pentru a scoate o melodie în centrul scenei nu mai sunt acceptabile” (cum a scris o corespondent francez după moartea ei în 1977), demonstrând lumii că talentul, îngemănat cu o muncă titanică și o ambiție de neînfrânt, grefate pe o personalitate extrem de puternică, pot transforma arta în aur. Acest lucru, mai ales, va trebui să transpară din rolul pe care Angelina Jolie și l-a asumat, pe deplin conștientă de dificultatea și complexitatea lui. 

Callas a murit în casa ei din Paris pe 16 septembrie 1977, la vârsta de cincizeci și trei de ani, după ce a suferit un atac de cord. Consumată în singurătatea locuinței din Paris, devenită loc de recluziune după moartea lui Onassis, moartea ei stă sub semnul incertitudinii, dar afirmația lui Placido Domingo, prietenul ei etern fidel, care a cunoscut-o îndeaproape, ar putea închide cercul speculațiilor: „Cred că n-avea nevoie să se sinucidă, era destul să se lase să moară de durere.

Maria Callas: Artistul rămâne pentru vecie