Gândul zilei: Spre deosebire de bărbați, dragostea unei femei este infinit mai profundă și mai variată ca forme de manifestare, toate la fel de frumoase și de intense. Mamă, soră, prietenă, iubită, soție, femeia cuprinde într-o singură ființă esența nemărginită a afecțiunii, iar atributul acesta îi dă unicitate.

Nu trebuie decât să ne întoarcem la rădăcinile vieții, pentru că acolo se află seva din care s-au zămislit toate cele bune de pe pământ și din cer, laolaltă.

mama

Ziua Internațională a Clișeelor, astăzi, 3 noiembrie.

frumusețeÎntr-un fel, frumuseţea complică lucrurile. Pe de-o parte trebuie să te bucuri de ceea ce-ai primit de la Dumnezeu, fiindca frumuseţea e un dar. Pe de altă parte te lovesc din plin mentalităţile, prejudecăţile oamenilor care îşi imaginează că o femeie frumoasă e neaparat proastă sau uşuratică sau şi una şi alta. Lupta de demontare a acestor clişee e teribil de obositoare, te consumă extraordinar. De aceea, atunci când întâlneşti oameni dispuşi să privească dincolo de aparenţe, dispuşi să vadă dacă şi sufletul ţi-e la fel de frumos precum chipul, e o fericire.
Daniela Nane (n. 29 noiembrie 1971, Iași) este o cunoscută actriță română de teatru și film, câștigătoarea ediției din 1991 a titlului de Miss România și prima participantă din partea României la concursul de frumusețe Miss Universe.
*****
În sfârșit … ultima melodie Beatles … 🎶
„Now and Then” este un single al trupei rock engleze The Beatles. A fost lansat pe 2 noiembrie 2023 ca single dublu pe fața A, împreună cu un nou mix al primului single al trupei, „Love Me Do” (1962).
„Now and Then” este o baladă rock-psihedelic. John Lennon a compus-o și înregistrat-o în jurul anului 1977 ca un demo solo la pian, dar a lăsat-o neterminată. După moartea sa în 1980, cântecul a fost considerat al treilea single de reuniune Beatles pentru proiectul lor retrospectiv din 1995-1996 The Beatles Anthology, după „Free as a Bird” și „Real Love”, ambele bazate pe demo-urile lui Lennon. Demo-ul a fost abandonat timp de aproape trei decenii. În cele din urmă a fost completat de colegii de trupă care au supraviețuit, Paul McCartney și Ringo Starr, cu piese de chitară incluse de George Harrison din sesiunile abandonate din 1995.

Anul 1800: A fost înființată Casa Albă, reședința președinților SUA, situată în Washington. Clădirea a fost construită după planurile arhitectului James Hoban, lucrările începând în anul 1792, finalizate în 1800. Acest edificiu este situat la adresa 1600 Pennsylvania Avenue NW în Washington, D.C., și servește nu doar ca locuință pentru președintele în funcție și familia sa, dar și ca simbol al președinției și al guvernului american.

  • Stilul arhitectural al Casei Albe este neoclasic, inspirat de stilurile grecești și romane care simbolizează democrația și republicanismul.
  • Clădirea este construită din gresie pictată de culoare albă, de unde și numele de „Casa Albă”.
  • De-a lungul timpului, Casa Albă a fost scena multor incidente și atacuri, cele mai notabile fiind incendierea de către trupele britanice în 1814, în timpul Războiului din 1812, și diverse încercări de intruziune sau atentate care au fost dejucate de securitate.
  • Sub Casa Albă se află un buncăr cunoscut sub numele de Presidential Emergency Operations Center (PEOC), un loc unde președintele și staff-ul său pot merge în cazul unei urgențe.
  • Casa Albă are mai multe grădini și peluze, inclusiv Grădina Rozelor, Grădina de Legume a Primei Doamne și South Lawn, care găzduiește evenimentul anual de Paști al Casei Albe, Egg Roll.
Casa Albă

Imagini cu White House

*****

3 noiembrie 1883, se întâmpla în Spania: Antonio Gaudí, arhitectul modernist, primește aprobarea de a continua construcția „templului” barcelonez Sagrada Familia.
biserica

Sagrada Familia

„Arhitectura este aranjament de lumină, pe când sculptura este joc de lumină.”
1956, 3 noiembrie: A fost înființată Opera Română din Iași, spectacolul inaugural fiind Tosca de Giacomo Puccini. Construită în stil neoclasic după un proiect al arhitecților Ferdinand Fellner junior și Hermann Helmer, clădirea impresionează prin monumentalul pe care îl degajă și stilul impozant în care a fost elaborată. 
opera

Opera din Iași

Bonus: ȘTIAȚI CĂ … 🤔
„De fapt, istoria deliciosului Mozartkugel a început, nu în 1890, ci în 1756, anul de naștere al lui Mozart.” (Paul Fürst)
Mozartkugel (în engleză: Mozart ball), este un amestec delicios, rotund și dulce, făcut din marțipan cu fistic și nuga, acoperit cu ciocolată neagră. Inițial, cunoscut sub numele de Mozart-Bonbon, a fost creat în 1890 de cofetarul Paul Fürst din Salzburg și numit astfel după Wolfgang Amadeus Mozart. Mozartkugel ‘este una dintre cele mai populare mărci de ciocolată din Austria, fabricate artizanal de descendenții familiei Fürst până în prezent. Produse similare au fost dezvoltate de numeroși cofetari, adesea fabricate industrial.
bomboane
S-A ÎNTÂMPLAT ÎN 3 NOIEMBRIE … . ⏳
Pentru că am crezut întotdeauna că melodia sună franceză, am rămas cu ea. Nu vorbesc franceza corect, de aceea am avut nevoie de ajutor pentru a rezolva cuvintele textului.” (Paul McCartney)
În 3 noiembrie 1965, Beatles înregistrează în studiourile EMI piesa ‘Michelle’. Piesa, o baladă de dragoste cu o parte din versurile sale cântate în franceză, a fost compusă de Paul McCartney și, parțial, John Lennon. Fiind inclusă pe albumul ‘Rubber soul’ din 1965, ‘Michelle’ a fost un hit #1 în Belgia, Franța, Norvegia, Olanda și Noua Zeelandă. A câștigat premiul Grammy pentru piesa anului în 1967 și de atunci a devenit una dintre cele mai înregistrate melodii Beatles.
Beatles
Cuvintele și stilul „Michelle” își au originea în popularitatea culturii pariziene de stânga în timpul zilelor petrecute în orașul natal, Liverpool. Pe atunci nu exista #Tik Tok:). McCartney i-a cerut lui Jan Vaughan, o profesoară de franceză și soția vechiului său prieten Ivan Vaughan, să caute un titlu francez și o frază care să rimeze cu el.