Gândul zilei: „Oricum te-ai simți, scoală-te în fiecare dimineață și pregătește-te să-ți răspândești lumina. Cei care nu sunt orbi îi vor vedea strălucirea și vor fi fermecați de ea.” (Paulo Coelho)

Românce cu care ne mândrim:
Admirația mea pentru prințesa Bibescu era definitivă de când îl cunoscusem pe al ei Alexandru Asiatique; dar în intuiția ei de mare poet a reușit să stabilească una dintre cele mai profunde continuități umane.“ (Rainer Maria Rilke despre Martha Bibescu)
Martha Bibescu (alias Martha Bibesco; n. 28 ianuarie 1889, București – d. 28 noiembrie 1973, Paris) a fost o romancieră, poetă, politiciană și memorialistă română și franceză.
A fost fiica lui Ion Lahovary, ministru al României la Paris și ministru de Externe, și a Smarandei (Emma) Mavrocordat. A fost una din primele femei-mason ale României și una dintre cele mai frumoase și cunoscute românce ale începutului de secol XX.
*****
Jackson Pollock (n. 28 ianuarie 1912, Cody, Wyoming – d. 11 august 1956, Springs-East Hampton, New York) a fost un cunoscut pictor american, considerat unul dintre cei mai influenți pictori americani și o figura impunătoare a expresionismului abstract.
Pollock este recunoscut pentru inovația adusă în tehnica de pictură, artistul așternând culoarea pe pânză prin picurare, prin scurgere („drip paintings”). Cu aceasta tehnica de „action painting” sau „pictura gestuala”, acesta creează structuri coloristice complexe, conglomerate una într-alta, ca in lucrarea „Cathedral” (1947).

Lucrarea intitulată “Numărul 5, 1948” (în imagine) este cel mai scump tablou vândut vreodată, cu peste 150 de milioane de dolari.
*****
S-A ÎNTÂMPLAT ÎN 28 IANUARIE ..
Mândria este o caracteristică a firii noastre, pe când orgoliul ţine de impresia pe care am dori s-o creăm în jurul nostru.” (Jane Austen)
Romanul ‘Mândrie și prejudecată’ (Pride and Prejudice) al scriitoarei engleze Jane Austen este publicat pentru prima dată în Regatul Unit.
Scriitoarea vânduse drepturile de autor pentru roman lui Thomas Egerton de la Biblioteca Militară, Whitehall în schimbul a 110 lire sterline (Austen ceruse 150 lire sterline). Egerton a publicat prima ediție în trei volume cu copertă tare pe 28 ianuarie 1813. Cartea fost promovată în ziarul The Morning Chronicle, la prețul de 18 șilingi bucata. Recenzile favorabile au contribuit la epuizare acestei ediții; o a doua ediție a fost publicată în octombrie a aceluiași an, iar a treia ediție a urmat în 1817.
Romanul s-a menținut în mod constant în topul listelor cu „cărțile cele mai iubite” în rândul cărturarilor și al publicului cititor. A devenit unul dintre cele mai populare romane din literatura engleză, cu peste 20 de milioane de exemplare vândute și a inspirat multe adaptări artistice ulterioare.
*****
Cred că pentru orice scriitor primele amintiri ale copilăriei reprezintă o bază fundamentală. Copil fiind, am fost impresionat de pământul pe care m-am născut, de valea din Belluno și de munții sălbatici care înconjurau Dolomiții din apropiere.” (Dino Buzzati)
Dino Buzzati Traverso (n. 16 octombrie 1906 la Belluno, d. 28 ianuarie 1972, la Milano), a fost un jurnalist, scriitor și pictor italian cunoscut în principal pentru romanul ”Deșertul Tătarilor”.
*****
Camil Ressu (n. 28 ianuarie 1880 – d. 1 aprilie 1962) a fost un pictor român, care, prin întreaga sa activitate artistică, pedagogică și socială, a fost una din personalitățile marcante ale artei românești.

Camil Ressu a fost profesor și rector al Academiei de Belle-Arte din București până în anul 1941, între elevii săi numărându-se Abodi Nagy Béla si Virgil Moise. Din 1950 a fost președinte de onoare al Uniunii Artiștilor Plastici, reluându-și și activitatea de profesor la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”. În 1955 i se acordă titlul de Artist al Poporului iar un an mai târziu este numit membru al Academiei Române.
*****
Dacă cineva te loveşte cu rigla peste mâini atunci când înveţi să cânţi la pian, o să te rănească şi o sa te facă să urăşti pianul şi solfegiile. Dar dacă cineva te încurajează şi îţi spune că e bine, chiar dacă nu e excepţional, capeţi curaj şi teama dispare.
Asta e iubirea: un exerciţiu constant.
La mulţi ani fericiţi, Oana Pellea!

Oana Pellea (sursă foto: protv.ro)

IN MEMORIAM … 🕯️🥀
Deci, numele unei formații trebuie să spună ceva. Numele trebuie să fie puternic.” (James Capaldi)
James ‘Jim’ Capaldi (2 august 1944 – 28 ianuarie 2005) a fost un cantautor și toboșar englez. Cariera sa muzicală a durat mai mult de patru decenii. A co-fondat trupa de rock psihedelic Traffic în 1967 împreună cu Steve Winwood, alături de care a co-scris majoritatea materialului trupei. A fost inclus în Rock and Roll Hall of Fame ca parte a grupului original Traffic.
Capaldi a mai cântat împreună cu Jimi Hendrix, Eric Clapton, George Harrison, Alvin Lee, Cat Stevens și Mylon LeFevre și a scris versuri pentru alți artiști, precum „Love Will Keep Us Alive” și „This is Reggae Music”. În calitate de artist solo a obținut peste o jumătate de duzină de hituri în diferite țări.
*****
O ţară fără cultură nu există. O naţie fără cultură nu are identitate. Nu o spun eu, au spus-o înaintaşi de-ai noştri.
Florina Cercel (alternativ: Florina Cercel Perian; n. 28 ianuarie 1943, Piatra Neamț, România – d. 30 iulie 2019, București, România), actriță română de film, radio, televiziune, scenă și voce.