Evenimentele zilei de 13 ianuarie

Gândul zilei: „Să ai curaj înseamnă să iubeşti necondiţionat, fără să aştepţi ceva în schimb. Doar să dăruieşti. Acesta este un act de curaj, pentru că nu vrem să fim răniţi şi vulnerabili.”Madonna

Mai bine trei ceasuri mai devreme, decât un minut prea târziu.” (Actul II, scena 2)
În 13 ianuarie,1602, este publicată piesa lui William Shakespeare, „Nevestele vesele din Windsor”.

Începe Festivalul cămilei, în orașul-cetate Bikaner din India (13-14 ianuarie)
Festivalul începe cu parada de cămile frumos ornamentate, în care proprietarii de cămilă își demonstrează ornamentele și bijuteriile animalelor. Spectacole cu cămile dansând elegant pe muzica orientașă constituie un highlight al evenimentului. Ceaiul și dulciurile pregătite cu lapte de cămilă sunt puse la dispoziția vizitatorilor care sunt interesați să se bucure de ele.
În cea de-a doua zi, cele mai vechi cămile din regiune iau parte la cursele de cămilă.
În ambele zile, seara se încheie cu o întâlnire cu bine-cunoscuții artiști populari din Rajasthan. Marea finală este un spectacol minunat de focuri de artificii care luminează orașul din deșert, Bikaner.
*****
13 ianuarie 1979 ….
Organizația YMCA deschide un proces împotriva grupului american Village People pentru hitul lor „Y.M.C.A.”, susținând că melodia defăimează organizația. Acțiunea juridică nu numai că nu a avut sorți de izbândă, dar chiar organizația Y.M.C.A. a adoptat melodia drept „jingle”-ul lor comercial neoficial după ce au văzut creșterea uriașă a popularității pe care le-o aduce grupul. Mai târziu, US Navy s-a folosit Village People pentru a încerca să facă o magie similară recrutarea Marinei.
„Y.M.C.A.”, melodia grupului disco american Village People, a fost lansată în 1978 ca unicul single de pe al treilea album de studio al lor, Cruisin’ (1978). Piesa a fost scrisă de Jacques Morali (de asemenea, producătorul discului) și cântărețul Victor Willis.
Cântecul a ajuns pe locul 2 în topul Billboard Hot 100 la începutul anului 1979. În afara SUA, „Y.M.C.A”. a urcat pe locul 1 în Marea Britanie cam în același timp, devenind cel mai mare hit al grupului.
Y.M.C.A. rămâne popular și este cântat la multe evenimente sportive din SUA și Europa, mulțimile participând la dansul în care mișcările brațelor sunt folosite pentru a scrie cele patru litere ale titlului cântecului.
„Y.M.C.A.” este pe locul 7 pe lista VH1 a celor mai mari 100 de cântece de dans ale secolului XX.
În 2020, piesa „Y.M.C.A” a fost inclusă în Grammy Hall of Fame și selectat de Biblioteca Congresului pentru conservare în Registrul Național de Înregistrări pentru că este „semnificativ din punct de vedere cultural, istoric sau estetic”.
„Y.M.C.A.’ a fost un succes în întreaga lume, ajungând pe locul 1 în topurile din peste 15 țări, iar popularitatea sa continuă este o dovadă că, în ciuda celor dezamăgitori, disco nu a murit niciodată cu adevărat”.
*****
13 ianuarie 2023
După miezul nopții, ziarele anunțau dispariția tragică a artistei LISA MARIE PRESLEY, singura fiică a lui Elvis Presley și a Priscillei Presley, ”după o scurtă intervenție chirurgicală și o scurtă spitalizare”. Cauza morții a fost un stop cardiac.
😓Cu inima grea trebuie să împărtășesc vestea devastatoare că frumoasa mea fiică Lisa Marie a plecat dintre noi. A fost cea mai pasionată, puternică și iubitoare femeie pe care am cunoscut-o vreodată”, a spus Priscilla Presley, citată de CNN.
Avea 54 de ani.

Într-un eseu din 2022 din revista People, Lisa Presley a spus că viața ei a fost lovită de moarte, durere și pierdere încă din copilărie, iar sinuciderea fiului ei Benjamin în 2020, la 27 de ani, a fost o lovitură devastatoare pentru ea și pentru cele trei fiice ale sale.

Doliul nu se oprește sau nu dispare în niciun sens, la un an sau la ani de la pierdere”, a spus ea. „Doliul este ceva pe care va trebui să-l porți cu tine pentru tot restul vieții, în ciuda a ceea ce anumiți oameni sau cultura noastră vor să credem.” (citiți articolul AICI)

*****

Remember JAMES JOYCE, prozator și poet irlandez, considerat unul dintre cei mai importanți scriitori ai secolului al XX-lea. Este cunoscut îndeosebi pentru romanele ”Portret al artistului în tinerețe” (1916), ”Ulise” (1922) și ”Veghea lui Finnegan”.
Câteva gânduri: 
  • Putem ignora muşcătura unui lup, dar nu şi muşcătura unui miel.
  • Mila este sentimentul care reţine spiritul faţă de tot ce e grav şi constant în suferinţele omeneşti şi îl uneşte cu omul care suferă.
  • Mâine voi fi ceea ce am ales astăzi să fiu.
  • Toate sunt inconstante cu excepţia credinţei din suflet, care schimbă lucrurile şi le umple inconstanţa cu lumină…
  • Iubirea e săracă dacă îi lipseşte iubirea.
  • Mă feresc de acele vorbe mari care ne fac atât de nefericiţi.
  • Fiecare viaţă înseamnă un cumul de zile, zi după zi hoinărim de unii singuri, întâlnind hoţi, stafii, uriaşi, bătrâni, tineri, soţii, văduve, fraţi, cumnaţi, dar mai ales, întâlnindu-ne pe noi înşine.
  • Toate sunt inconstante cu excepţia credinţei din suflet, care schimbă lucrurile şi le umple inconstanţa cu lumină…
  • Mila este sentimentul care reţine spiritul faţă de tot ce e grav şi constant în suferinţele omeneşti şi îl uneşte cu omul care suferă.”

James Joyce, portret de Patrick Tuohy, 1923

 

James Joyce, portret de Patrick Tuohy, 1924.
Fiindcă lui Joyce îi lipsea răbdarea, Tuohy l-a rugat să stea nemișcat ca să îi picteze sufletul. Scriitorul i-ar fi răspuns atunci: „Nu te preocupa de sufletul meu, fă-mi doar cravata dreaptă.”
*****

Arheologia durerii femeiești – „Bolta cerească”