„Niciodată n-am fost o fată obișnuită, cu preocupările unei fete obișnuite. Mi se pare plictisitor.”
1964: Geraldine Mock a devenit prima femeie din lume care a zburat singură în jurul lumii.
*****
„Fericirea omenească nu se naşte atât din marile evenimente ale soartei, care se întamplă rareori, cât din micile foloase care se întâmplă în fiecare zi.”, a spus Benjamin Franklin (n. 17 ianuarie 1706, Boston – d. 17 aprilie 1790) este una dintre cele mai cunoscute personalități din istoria Statelor Unite, unul din Founding Fathers, diplomat, om de știință, inventator, filozof, profesor și om politic.
A organizat prima bibliotecă din America, a fost un inventator care a creat multe obiecte, care sunt indispensabile astăzi, printre care se pot menționa ochelarii bifocali și paratrăsnetul, și i-a uimit pe oamenii de știință din toată lumea cu experimentele sale din domeniul electricității.
*****
În 17 aprilie1924, a luat ființă studioul Metro–Goldwyn–Mayer, unul dintre cel mai și mai profitabile studiouri cinematografice din lume. A cunoscut vârful de popularitate în deceniul trei al secolului trecut, trecându-i pragul mulți dintre actorii celebri ai vremii: Greta Garbo, John Gilbert, Lon Chaney, Norma Shearer, the Barrymores (Ethel, Lionel, and John), Joan Crawford, Jeanette MacDonald, Clark Gable, Jean Harlow, William Powell, Myrna Loy, Katharine Hepburn, Spencer Tracy, Judy Garland, Mickey Rooney, Elizabeth Taylor, Gene Kelly, and Greer Garson.
*****
„Am învățat că un om n-are dreptul să-l privească pe altul de sus decât atunci când trebuie să se aplece pentru a-l ajuta să se ridice.”
Gabriel García Márquez (n. 6 martie 1927, Aracataca, Columbia – d. 17 aprilie 2014, Ciudad de México, Mexic) a fost un scriitor columbian, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în anul 1982, pentru roman și proză scurtă, în care fantasticul și realul sunt combinate într-o lume liniștită de bogată imaginație, reflectând viața și conflictele unui continent. Este cunoscut de către prieteni drept Gabo. Cel mai cunoscut roman al său este: Cien años de soledad (Un veac de singurătate). Literatura sa se încadrează în paradigma realismului magic.
*****
SĂRBĂTORITUL ZILEI …
„Corpul nostru este instrumentul nostru, așa că este foarte important pentru noi să îl tratăm corect.” (Avi Kaplan)
Avriel Benjamin „Avi” Kaplan (17 aprilie 1989) este un cântăreț și compozitor american, cunoscut mai ales ca ex-membru al grupului a cappella Pentatonix. S-a remarcat prin timbrul său grav și profund și a reprezentat adesea basul vocal al Pentatonix. În mai 2017, Kaplan a anunțat că va părăsi Pentatonix în urma turneului următor. În iunie 2017, Kaplan și-a lansat debutul solo EP Sage and Stone, lansat sub numele Avriel & the Sequoias mai orientat spre folk, în care cântă și la chitară. În martie 2019, a lansat o nouă piesă, „Change on the Rise”, folosind numele Avi Kaplan. Al doilea său EP, I’ll Get By, a fost lansat în februarie 2020.
Kaplan a câștigat de trei ori premiul Grammy, ca membru Pentatonix.
*****
„Îmi plac tinerii. Experiențele lor sunt atât de pozitive și de asta am nevoie, acestea mă țin cu adevărat în viață.” (James Last)
James Last (născut Hans Last; 17 aprilie 1929 – 9 iunie 2015), cunoscut și sub numele de Hansi, a fost un compozitor german și șeful Orchestrei James Last. Inițial, basist de jazz, marca sa „happy music” a făcut ca numeroasele sale albume să fie bestseller în Germania și Marea Britanie, 65 dintre albumele sale ajungând în topurile din Marea Britanie.
Se estimează că Last a vândut de-alungul carierei sale peste 200 de milioane de albume în întreaga lume.
*****
„Sunt o fire romantică înrăită. Posibil ca o parte din mine să creadă că sunt Julieta.” (Olivia Hussey)
Actrița Olivia Hussey s-a născut Olivia Osuna în 17 aprilie 1951 la Buenos Aires, Argentina, primul copil al lui Andrés Osuna, cântăreț de operă argentinian, și al Joy Hussey, o secretară originară din Anglia.
După ce a apărut pe scena teatrală londoneză, Hussey a fost aleasă să joace rolul Julietei în versiunea cinematografică a piesei ”Romeo și Julieta” (1968) a lui Franco Zeffirelli pentru care a câștigat un Glob de Aur și premiul David di Donatello.
S-a reunit cu Zeffirelli în miniseria Jesus of Nazareth (1977), în rolul Mariei, și a apărut în adaptarea Agathei Christie Death on the Nile (1978). A apărut în mai multe producții internaționale de-a lungul anilor ’80, și două producții de groază destinate televiziunii: Psycho IV: The Beginning și Stephen King’s It, ambele proiectate pentru prima dată în 1990.
Olivia Hussey avea doar cincisprezece ani când Franco Zeffirelli a distribuit-o în ”Romeo și Julieta”. Când filmul a fost lansat în octombrie 1968, i-a catapultat pe Hussey și Leonard Whiting, tânărul actor care îl interpretează pe Romeo, în vârful celebrității mondiale. Pentru mulți iubitori ai marelui Shakespeare, filmul lui Zeffirelli rămâne adaptarea definitivă a piesei, incomparabilă până astăzi. La cincizeci de ani de la lansarea filmului, memoriile lui Hussey, ”The Girl on the Balcony: Olivia Hussey Finds Life After Romeo and Juliet”, spune povestea vieții actriței înainte, în timpul și după Romeo și Julieta.
*****
”Plâng simțurile
mint vedeniile.
Tu lasă noaptea să te împresoare
ca pe un sâmbure nedescuiat
ce-și ține taina lui neputincioasă
sub coaja care s-a înfiorat.”
Ion Vinea – Ca și Ilarie Voronca, Ion Vinea este un mare creator de imagini, fără a slăbi însă niciodată controlul inteligenței artistice asupra fluxului imagistic. Față de creația sa poetică a dovedit nepăsare, risipindu-și versurile în paginile diverselor publicații la care colabora, fără preocuparea de a și le aduna într-un volum. O va face totuși în anul 1964, când la 26 iunie se dă „bun de tipar” volumului Ora fântânilor de către Editura pentru Literatură. Ion Vinea, în vârstă de 69 de ani, nu își va vedea însă cartea în vitrinele librăriilor. Se stinge din viață câteva zile mai târziu, în ziua de 6 iulie 1964.
*****
La 17 aprilie ora 3 după-amiaza, 1916 se naşte Magda Isanos. Existenţa Magdei Isanos a fost dictată de zei, o existenţă unică în felul ei, meteorică, am putea spune, asemeni celei a lui Nicolae Labiş, Iuliei Hasdeu sau a lui Arthur Rimbaud, marcată de două evenimente fundamentale, care au schimbat destinul omenirii, Primul şi al Doilea Război Mondial.
*****
”Isus lupta cu soarta şi nu primea paharul…
Căzut pe brânci în iarbă, se-mpotrivea într-una.
Curgeau sudori de sânge pe chipu-i alb ca varul
Şi-amarnica-i strigare stârnea în slăvi furtuna….”
La Oración en el Huerto / The Agony in the Garden, pictură datată 1535, aparținând pictorului Juan Correa de Vivar.
Museo National del Prado