Feminitatea nu înseamnă numai ruj, coafuri stilate şi haine la modă. Este împodobirea divină a umanităţii. Îşi găseşte expresia în puterea ta de a iubi, în spiritualitatea ta, în delicateţea, strălucirea, sensibilitatea, creativitatea ta, farmecul tău, graţia, bunătatea, demnitatea şi tăria ta interioară.“ James E. Faust
În foto: Rosa Luxemburg, Simone De Beauvoir și Emma Goldman.
*****
Asta consider eu că este adevărata generozitate: dai tot ce-i al tău şi, totuşi, simţi mereu că nu te costă nimic.
În 14 aprilie 1986, Simone de Beauvoir se stingea, la șase ani după moartea lui Satre, lăsând în urmă o remarcabilă operă literară, eseistică și memorialistică.
În „La Cérémonie des adieux” va înregistra aceste ultime cuvinte ale lui Sartre: „Moartea nu ne va reuni. Așa stau lucrurile. Cu toate astea, e splendid în sine că am reușit să ne trăim viețile în armonie pentru atâta vreme.”
*****
O mie cinci sute de oameni au ajuns în ocean când Titanicul s-a scufundat cu noi. Erau douăzeci de bărci care pluteau alături şi doar una s-a întors. Una. Şase persoane au fost salvate din apă, printre care şi eu. Şase … din o mie cinci sute. Până la urmă, cei şapte sute de oameni aflaţi în bărci nu aveau decât să aştepte. Să aştepte să moară, să aştepte să trăiască, să aştepte iertarea care nu mai avea să vină.” (replică din filmul Titanic)
RMS Titanic a fost cel mai mare pachebot din lume când a plecat în călătoria sa inaugurală din Southampton, Anglia cu destinația New York, pe 10 aprilie 1912. La patru zile de la plecare, la ora 23:40 în data de 14 aprilie 1912, s-a ciocnit de un aisberg și s-a scufundat la ora 2:20 în dimineața următoare. În urma naufragiului și-au pierdut viața 1514 persoane din 2228, în unul din cele mai cumplite dezastre maritime pe timp de pace din istorie.
14 aprilie 1912 … ⏳️
Nu există niciun pericol ca Titanicul să se scufunde. Vaporul este de nescufundat și pasagerii nu vor suferi decât mici inconveniente.” (White Star Line, 2 aprilie 1912)
Nava britanică de pasageri RMS Titanic, operată de White Star Line, a lovit un aisberg în Atlanticul de Nord în timpul călătoriei sale inaugurale, de la Southampton, Anglia, la New York, Statele Unite, la ora 23:40 în seara zilei de 14 aprilie 1912, la viteza de 20,5 noduri.
Aisbergul a tăiat carena de-a lungul tribordului sub linia de plutire cinci compartimente adiacente. Dacă doar unul sau două dintre compartimente ar fi fost deschise, Titanic ar fi putut rămâne pe linia de plutire, dar când atât de multe au fost avariate, integritatea etanșă la apă a întregii secțiuni din față a carenei a fost încălcată fatal.
Titanic a dispărut sub valuri la 2:20 AM pe 15 aprilie. Nava RMS Carpathia a ajuns la fața locului la aproximativ două ore după scufundarea Titanicului, găsind doar câteva bărci de salvare și niciun supraviețuitor în apa de -2,2 C⁰.
Din cei 2.224 de pasageri și membrii echipajului de la bordul Titanicului, peste 1.500 au murit. Catastrofa năvală rămâne cel mai grav eveniment pe timp de pace a unui transatlantic sau a unui vas de croazieră.
*****
„Tragediile istoriei scot la iveală oameni mari şi modeşti, dar sunt provocate de cei proşti şi îngâmfaţi.”
Maurice Druon (n. 23 aprilie 1918,Paris, Franța – d. 14 aprilie 2009 Paris, Franța) a fost un scriitor francez, membru al Academiei Franceze și membru de onoare al Academiei Române din 1996. A fost laureat al prestigiosului Prix Goncourt în 1948 pentru romanul „Les grandes familles”, tradus în română sub titlul de „Marile familii”.
*****
Visele ei artistice au apărut la o vârstă fragedă și au fost susținute de sora ei mai mare.
Berit Elisabet Andersson (11 noiembrie 1935 – 14 aprilie 2019), cunoscută profesional sub numele de Bibi Andersson), a fost o actriță suedeză cunoscută mai ales pentru colaborările sale frecvente cu regizorul Ingmar Bergman.
Fericirea este absenţa suferinţei. Cred că e un mod interesant de a o privi. Mai cred că absenţa suferinţei survine foarte rar în lumea în care trăim.” (Julie Christie)
Julie Frances Christie (14 aprilie 1940) este o actriță britanică de origine indiană. O icoană a perioadei „Swinging Sixties”, Christie a primit numeroase premii, printre care un Oscar, un Glob de Aur, un premiu BAFTA și un Screen Actors Guild Award. A apărut în șase filme clasate în BFI Top 100 filme britanice ale Institutului de Film Britanic din secolul al XX-lea, iar în 1997, a primit BAFTA Fellowship.
Rolul ei revoluționar a fost în Billy Liar (1963). A atras atenția internațională pentru interpretările sale din Darling (1965), pentru care a câștigat Premiul Oscar pentru cea mai bună actriță și Doctor Zhivago (tot în 1965), al optulea film cu cele mai mari încasări din toate timpurile.
În anii următori, a jucat în Fahrenheit 451 (1966), Far from the Madding Crowd (1967), Petulia (1968), The Go-Between (1971), McCabe & Mrs. Miller (1971), pentru care a primit-o a doua nominalizare la Oscar, Don’t Look Now (1973), Shampoo (1975) și Heaven Can Wait (1978).
De la începutul anilor 1980, aparițiile ei în filmele de masă au scăzut, deși a deținut roluri ca Thetis în epopeea istorică Troia a lui Wolfgang Petersen și ca Madam Rosmerta în Harry Potter și prizonierul din Azkaban (ambele în 2004).
No photo description available.
*****
Sună pompos, dar actoria este cel mai apropiat lucru pe care-l pot face pentru a fi Dumnezeu. Încerc să creez fiinţe umane aşa cum face şi El.” (Rod Steiger)
Rodney Stephen Steiger (14 aprilie 1925 – 9 iulie 2002) a fost un actor american, cunoscut pentru interpretarea personajelor neobișnuite, deseori volatile și nebunești. Citat drept „una dintre cele mai carismatice și dinamice vedete de la Hollywood”, Steiger era cunoscut pentru jocul său actoricesc intens în filme considerate clasice ale genurilor respective, întruchipând personajele pe care le-a interpretat, ceea ce uneori a dus la ciocniri cu regizori și co-vedete. A jucat în rolul fratelui mafiot al lui Marlon Brando, Charley în On the Waterfront (1954), personajul principal Sol Nazerman în The Pawnbroker (1964) și în rolul șefului poliției, Bill Gillespie, alături de Sidney Poitier în filmul In the heat of the night (1967), rol care i-a adus Premiul Oscar pentru cel mai bun actor.
*****
SĂRBĂTORITUL ZILEI … 🎂🥂
Ar fi teribil de plictisitor să fii serios și sincer.” (Adrien Brody)
Actorul și producătorul american Adrien Nicholas Brody s-a născut pe 14 aprilie 1973 la New York. Tatăl lui Brody este de origine polono-evreiască iar mama s-a născut la Budapesta. A câștigat recunoaștere și aprecieri pe scară largă după ce a jucat în Pianistul (2002) lui Roman Polanski, pentru care a câștigat Premiul Academiei pentru cel mai bun actor la 29 de ani, fiind cel mai tânăr actor care a câștigat în acea categorie.
Alte filme de succes în care Brody a jucat sunt The Thin Red Line (1998), The Village (2004), King Kong (2005) și Predators (2010). Este un colaborator frecvent al lui Wes Anderson, după ce a jucat în patru dintre filmele acestuia: The Darjeeling Limited (2007), Fantastic Mr. Fox (2009), The Grand Budapest Hotel (2014) și The French Dispatch.
*****
La școală se plângeau că mă uit pe fereastră perioade lungi de timp – asta îmi rezumă viața. Îmi place să mă uit pe fereastră, să nu fac nimic, să visez.” (Ritchie Blackmore)
Richard Hugh Blackmore (14 aprilie 1945) este un chitarist și compozitor englez. A fost unul dintre membrii fondatori ai formației Deep Purple în 1968, cântând muzică hard rock în stil jam, care a amestecat riff-uri de chitară cu sunete de orgă. Blackmore s-a remarcat prin solo-urile sale influențate de muzica clasică.
În timpul carierei sale solo, Blackmore a înființat trupa de heavy metal Rainbow, care a contopit influențe muzicale baroce cu elemente de hard rock. Ulterior a abandonat hard rock-ul și s-a orientat către proiectul folk rock medieval Blackmore’s Night, trecând la sunetele centrate pe vocalist.
În calitate de membru al Deep Purple, Blackmore a fost inclus în Rock and Roll Hall of Fame în aprilie 2016. El este citat de publicații precum Guitar World și Rolling Stone ca unul dintre cei mai mari și mai influenți chitaristi din toate timpurile.
*****
Și nu uitați: „Frica de Domnul este începutul cunoașterii, dar nebunii disprețuiesc înțelepciunea și învățătura. Ascultă-ți, fiule, învățătura tatălui vostru și nu părăsi învățătura mamei voastre. Ele sunt o ghirlandă care îți oferă harul și un lanț care îți împodobește gâtul.” (Proverbe 1: 7-9, NIV)