În 10 aprilie 1912,
Vasul Titanic a plecat în primul și singurul voiaj dintre Southampton, Anglia și New York, SUA.
RMS Titanic a fost cel mai mare pachebot din lume când a plecat în călătoria sa inaugurală din Southampton, Anglia cu destinația New York, pe 10 aprilie 1912.
La patru zile de la plecare, la ora 23:40 în data de 14 aprilie 1912, s-a ciocnit de un aisberg și s-a scufundat la ora 2:20 în dimineața următoare. În urma naufragiului și-au pierdut viața 1514 persoane din 2228 în unul din cele mai cumplite dezastre maritime pe timp de pace din istorie.
https://bel-esprit.ro/titanic-lucruri-mai-putin-cunoscute/
*****
„Jack: Ei bine, da, doamnă, am… vreau să spun că aici am tot ce îmi trebuie. Am aer să respir şi câteva foi albe de hârtie. Adică, îmi place să mă trezesc de dimineaţă fără să ştiu ce va urma sau pe cine am să întâlnesc sau unde am să sfârşesc. Ieri noapte dormeam sub un pod, şi acum mă aflu pe cel pe cel mai mare vapor şi beau şampanie cu voi, oamenii rafinaţi. Cred că viaţa este un dar şi nu am de gând să o irosesc. Nu ştim niciodată ce ne este rezervat. Învăţam să luăm viaţa aşa cum e… ca să ne bucurăm de fiecare zi.”
*****
Maria Banuș (n. 10 aprilie 1914 – d. 14 iulie 1999) a fost o poetă, traducătoare și eseistă română, de origine evreiască.
”Indiferent de avatarurile biografiei sale , Maria Banuș este o poetă excepțională, cu o putere imagistică și de conceptualizare – cu adevărat remarcabile. De o mare expresivitate , ea reușește să obțină performanțe stillistice notabile, atât în sfera registrului grav, dramatic, cât și atunci când pictează tablouri ale iubirii, marcate de o senzualitate viguroasă ( mai rar întâlnit la o poetă), aspect care fusese remarcat de către critica literară și odată cu debutul său .
Efecte speciale obține poeta și atunci când optează pentru metaforele viu picturale, care se înlănțuie într-un fel de dans sălbatic, copleșitor. Născută sub semnul zodiacal al Berbecului, într-o familie burgheză evreiască din București, dublu licențiată (Drept și respectiv- Litere și Filosofie), Maria Banuș era o intelectuală poliglotă, de o mare inteligență și erudiție.” (Cristian Sandache)
*****
IN MEMORIAM …
„Când compun la pian, tind să mă simt fericit; dar – dilema eternă – cum putem fi fericiți în mijlocul nefericirii altora? Aș face tot pentru a oferi oamenilor un moment de fericire.” (Nino Rota)
Giovanni Rota Rinaldi (3 decembrie 1911 – 10 aprilie 1979), mai bine cunoscut sub numele de Nino Rota, a fost un compozitor, pianist, dirijor și profesor italian renumit pentru muzica de film, mai ales pentru peliculele lui Federico Fellini și Luchino Visconti. De asemenea, a compus muzica pentru două dintre filmele lui Franco Zeffirelli și pentru primele două filme ale trilogiei Godfather a lui Francis Ford Coppola, câștigând Premiul Academiei pentru cea mai bună partitură originală pentru The Godfather Part II (1974).
În lunga sa carieră, Rota a fost un compozitor extraordinar de prolific, în special de muzică pentru cinema. A scris peste 150 de partituri pentru producții italiene și internaționale, din anii 1930 până la moartea sa în 1979 – o medie de trei partituri în fiecare an pe o perioadă de 46 de ani, iar în cea mai productivă perioadă a sa, de la sfârșitul anilor 1940 până la mijlocul anilor 1950 a scris până la zece partituri în fiecare an și, uneori, mai multe, cu o remarcabilă 13 piese de film în palmaresul său în 1954. În afară de muzică pentru filme, a compus zece opere, cinci balete și zeci de alte lucrări orchestrale, corale și de cameră.
„Fetele bogate nu se căsătoresc cu băieți săraci.” (Daisy Buchanan, citat din roman)
10 aprilie 1925 – Romanul
„The Great Gatsby” de F. Scott Fitzgerald este publicat pentru prima dată în New York City de editura Charles Scribner’s Sons. Situat în epoca jazzului pe Long Island, romanul descrie interacțiunile naratorului Nick Carraway cu misteriosul milionar Jay Gatsby și obsesia acestuia de a se reuni cu fosta sa iubită, Daisy Buchanan. Temele principale ale romanului sunt: iubirea neîmplinită, indiferența oamenilor bogați, dezamăgirea autorului față de societate în care trăiește.
Coperta primei ediții prezintă titlul pe fondul unui cer întunecat, sub titlu sunt buze și doi ochi deasupra orașului.
În ciuda primirii critice calde, romanul a fost un eșec comercial, cartea s-a vândut în mai puțin de 20.000 de exemplare până în octombrie. După moartea lui Fitzgerald, Marele Gatsby s-a confruntat cu o reexaminare critică și științifică în timpul celui de-al doilea război mondial și a devenit în curând o parte esențială a majorității programelor de învățământ secundar și un punct central al culturii populare americane. În deceniile următoare, romanul s-a bucurat de numeroase adaptări pentru scenă și
film.
*****
„Atunci când ai un tată militar – în anii ’50 – ești un copil foarte informat în legătură cu cel de-al Doilea Război Mondial. Tata ne spunea multe povești, mie și fraților mei. Povești felurite auzeam și de la alți copii despre tații lor. Mereu ne jucam de-a războiul și aproape în fiecare sâmbătă vizionam la cinematograf un film despre Cel de-al Doilea Război Mondial.”
Mary Pope Osborne
Aprilie – Luna Copiilor de Militari.
*****
*****
”Că ești dușmanul meu, așa credeam,/că ești nenorocirea mea cea grea,/ dar a ieșit așa : tu ești un moralist/ și tot jocul tău este unul ieftin/ Acolo, în piața Manejnaia/ o monedă în zăpadă am aruncat. /Cu ajutorul ei să ghicesc voiam / Dacă te iubeam sau nu te iubeam./”
Bella Ahmadulina s-a născut în 10 aprilie 1937, în Moscova. Citiţi mai multe în
link, în articolul scris de
Florica Patan.
*****
2010: Accidentul aviatic de la Smolensk: Președintele Poloniei, soția acestuia, guvernatorul Băncii Naționale Poloneze, oficiali și oameni de marcă polonezi au decedat în urma unui accident aviatic produs în apropiere de aeroportul din Smolensk, Rusia.
Președintele interimar al Poloniei, Bronisław Komorowski, a decretat doliu național timp de o săptămână.
Lech Wałęsa a declarat că țara sa „a pierdut elita poloneză”.
Prim-ministrul al Rusiei, Vladimir Putin, precum și cel al Poloniei, Donald Tusk, au vizitat locul accidentului. Președintele rus Dmitri Medvedev a anunțat printr-un mesaj adresat poporului polonez o zi de doliu național în Rusia, luni, 12 aprilie.
*****
Remember: Omar Sharif (n. 10 aprilie1932, Alexandria, Egipt), actorul egiptean care a devenit „legenda arabă” a Hollywood-ului, dând viață unor personaje de neuitat, dintre care cele mai cunoscute în lumea întreagă au fost Lawrence al Arabiei (pentru care a fost nominalizat la Oscar) sau Doctor Jivago.
*****
Există cărți pe care nu le poți înțelege decât dacă le citești împreună, pentru că ele, ca și ființele care le-au zămislit, se caută, se întreabă, își răspund…Așa cum citim
”Maitreyi” a lui Eliade într-o mână și
”Dragostea nu moare”, cartea
Maitreyiei Devi în cealaltă mână, la fel ar trebui să citim proza lui
Camil Petrescu și romanul
Cellei Serghi,
”Pânza de păianjen”…
Iată explicația titlului:
“Viața noastră e împletire de drumuri nebănuite! Cine ne-a purtat paşii? Cine s-a jucat cu noi, cum te joci cu pionii la şah? O coincidenţă, privită din afară, nu e decât „curioasă”; trăită, e năucitoare, te îngheaţă. Ce păianjen nevăzut a ţesut pânza asta, de care mă simt prinsă, de care nu mă pot dezlipi, orice aş face?”
Cella Serghi, „Pânza de păianjen”
*****
La 10 aprilie 1970, Paul McCartney anunță că părăsește trupa The Beatles din motive personale și profesionale.
Revista Daily Mirror a dat știrea în dimineața zilei de 10 aprilie: „PAUL QUITS THE BEATLES”. Lennon era supărat pentru că dorea EL să anunţe că trupa s-a despărţit cu peste şase luni în urmă. Și-a luat răzbunarea la sfârșitul anului când a acordat un interviu lung revistei Rolling Stone, care a dărâmat toate miturile Beatles: „Trebuia să fii al naibii ca să reușești și Beatles au fost cei mai ai naibii de pe pământ, ” a zis el. De asemenea, a dezlănțuit revolta colegilor lui de trupă față de Yoko: „Toți au stat acolo ca un juriu dat dracului și ne-au judecat… Nu-i voi ierta niciodată”. McCartney a încercat să evite orice potrivire publică, dar totuși a scris pe pagina de scrisori a Melody Maker pentru a spune: „Pentru a scăpa din mizerie câinele șchiopătând al unei știri care s-a târât pe paginile tale în trecut. răspunsul meu la întrebarea „Se vor reuni The Beatles din nou?” …este NU.„
*****
Câinii au fost considerați a fi cei mai buni prieteni ai oamenilor de foarte, foarte mult timp, evoluând din lupi cu mii de ani în urmă. De fapt, unii istorici estimează că este posibil ca câinii să fi fost domesticiți cu 20.000 de ani în urmă sau mai mult! Cel mai probabil, relația domestică dintre câini și oameni a început undeva în Europa sau, eventual, în părțile vestice ale Siberiei.
Ziua Națională ”Îmbrățișează-ți Câinele” (Hug Your Dog Day) a fost inițiată în scopul de a atrage atenția asupra bucuriei și aprecierii pe care oamenii le pot arăta animalelor de companie! Este posibil ca ziua să fi fost celebrată încâ de la începutul anilor 2000, de către un dresor de câini din Chicago, Ami Moore, care este cunoscut și ca „șoptitorul câinilor”, datorită modului său de a dresa/antrena câini.
Despre vedete, câini și… evoluție
Imaginile au rol pur ilustrativ!