Prietenia înseamnă mai mult decât a cunoaște efemer sau a te întâlni de câteva ori cu cineva: prietenia e un sentiment puternic și profund care face ca, în ciuda timpului, doi oameni să rămână conectați și să-și continuie traseul existențial ca și când între ei n-ar fi existat niciodată  hiatusuri geografice sau temporale. Ea mai înseamnă a rezona deplin cu celălalt și a împărtăși aceleași idealuri, aceleași principii, chiar și același modus vivendi.

Întâlniri (ne)întâmplătoare

Prietenia dintre Freddie Mercury și Elton John a fost una celebră și durabilă în industria muzicală. Cei doi au dezvoltat o relație strânsă în anii ’70 și ’80 și au rămas prieteni până la moartea lui Freddie Mercury în 1991.

S-au întâlnit pentru prima dată în anii ’70, într-o seară, la clubul de noapte „The Sombrero” din Londra, și s-au simțit imediat atrași unul de celălalt datorită personalităților lor excentrice și talentului muzical remarcabil. Potrivit relatărilor, Freddie Mercury era un fan al muzicii lui Elton John și era foarte entuziasmat să-l întâlnească în persoană. În timp ce Elton John se afla într-un colț al clubului, Freddie Mercury s-a apropiat de el și i-a spus cât de mult îl admiră și cât de mult îi place muzica sa. Au descoperit că aveau multe în comun, inclusiv o dragoste comună pentru muzică și o abordare unică și excentrică a vieții. Au devenit prieteni apropiați și au petrecut mult timp împreună, mergând la petreceri și concerte și petrecând momente în compania altor artiști celebri.

Pasiuni comune, proiecte comune

Freddie Mercury și Elton John au lucrat împreună în studioul de înregistrări, fiind prieteni apropiați și colegi de breaslă în industria muzicală. Într-un interviu din 2011, Elton John a descris prietenia lor ca fiind una extrem de apropiată și a vorbit despre influența pe care a avut-o Mercury asupra sa. Elton John a spus că Freddie Mercury a fost unul dintre puținii artiști cu adevărat excepționali pe care i-a cunoscut și că nu a existat nimeni asemănător cu el în industria muzicală.

Elton John a apreciat talentul și carisma lui Freddie Mercury, considerându-l un artist incredibil și un performer extraordinar. Aprecierea și respectul lui Elton John pentru Mercury au fost evidente de-a lungul anilor, iar relația lor de prietenie a fost recunoscută pe plan internațional.

Cea mai notabilă colaborare a lor a fost în 1985, când au cântat împreună la Wembley Stadium, în cadrul concertului caritabil Live Aid. Această interpretare a fost un moment iconic și este considerată una dintre cele mai mari momente ale istoriei rock-ului.

Concertul omagial pentru Freddie Mercury de la Wembley, cunoscut sub numele de „Concert for Freddie Mercury”, a avut loc pe 20 aprilie 1992, la aproximativ șase luni după moartea sa.  Scopul principal al concertului a fost să adune fonduri pentru lupta împotriva SIDA.Artiști celebri din diverse genuri muzicale au interpretat piese ale lui Queen și ale lui Freddie Mercury: membrii supraviețuitori ai trupei Queen, precum Brian May, Roger Taylor și John Deacon, alături de alți artiști precum George Michael, David Bowie, Guns N’ Roses, Metallica, Def Leppard și mulți alții.

 Elton John a fost unul dintre artiștii care au participat la acest eveniment remarcabil. E în firea artistului să fie prezent la astfel de concerte-tribut memoriei celor care i-au fost extraordinar de apropiați, să ne amintim și de momentul  Lady Diana… Elton a interpretat câteva dintre cele mai cunoscute melodii ale lui Queen, precum „Bohemian Rhapsody” și „The Show Must Go On”. Interpretarea sa emoționantă și puternică a impresionat publicul și a fost considerată una dintre momentele-cheie ale concertului.  O demonstrație de respect și admirație cu efecte extraordinare, închinat talentului și impactului pe care Mercury le-a avut asupra muzicii și a fanilor din întreaga lume. E adevărat și în cazul lor: prietenii se acceptă unul pe celălalt așa cum sunt, cu toate calitățile și defectele lor. Nu există judecăți sau pretenții excesive într-o prietenie autentică. Aceștia se susțin și se iubesc unul pe celălalt în ciuda imperfecțiunilor.

O prietenie adevărată înseamnă sprijin reciproc

Pe lângă colaborările muzicale, Freddie Mercury și Elton John s-au susținut reciproc în viața personală. Când Freddie Mercury a fost diagnosticat cu HIV în 1987, Elton John a fost unul dintre prietenii apropiați care l-au sprijinit și a rămas alături de el în timpul bolii.

Elton John a fost devastat de moartea lui Freddie și i-a interpretat multe dintre piesele consacrate în semn de omagiu în concertele sale ulterioare. Legenda piesei „Sacrifice” a fost una dintre puținele persoane cu care solistul formației Queen a rămas apropiat când finalul era pe aproape. Elton știa că prietenul lui avea să moară, iar durerea i-a fost inspirație  Freddie i-a salvat viața atunci când problemele sale cu drogurile au ajuns la apogeu, iar dependența de cocaină scăpase de sub control. Se știe că  solistul trupei Queen l-a rugat cu insistență să intre la dezintoxicare, iar apropierea lor a contat mult în contextele mai puțin fericite din viața lor particulară.

Cu siguranță și în ceea ce îi privește, prietenia se bazează pe respectul reciproc față de personalitatea, valorile și alegerile fiecăruia. Prietenii acceptă și apreciază unicitatea celuilalt și nu încearcă să-l schimbe sau să-l judece. Ei se susțin în dezvoltarea personală și își respectă limitele și opiniile.

pinterest.com

Moștenirea lui Freddie Mercury

După moartea lui Freddie Mercury, Elton John a jucat un rol important în promovarea și perpetuarea moștenirii sale. El a fost un susținător activ al luptei împotriva SIDA și a contribuit financiar la numeroase organizații caritabile care susțin cercetarea și tratamentul acestei boli. Elton John a interpretat, de asemenea, câteva melodii ale lui Queen în concertele sale ca un omagiu adus lui Freddie.

Viziuni asemănătoare despre muzică

Iată ce a spus Elton John despre muzică:

”Muzica a fost întotdeauna o formă de evadare pentru mine.”
„Muzica este o forță puternică. Te poate face să râzi, să plângi, să dansezi. Este unul dintre cele mai mari daruri pe care le-am primit în viață.”
„Muzica este vindecătoare. Poate ajunge la sufletul oamenilor și poate schimba lumea.”
„Muzica este limbajul universal. Ea nu are bariere și poate aduce oameni din diferite culturi și background-uri împreună.”
„Muzica este libertate. Atunci când cânt, mă simt liber și nimic altceva nu contează.”
„Muzica poate transmite emoții într-un mod pe care cuvintele nu-l pot face niciodată.”
„Muzica este o formă de expresie adevărată. Îți permite să îți exprimi sentimentele și gândurile într-un mod autentic.”
„Muzica este o călătorie. În fiecare notă și fiecare acord, există întotdeauna o poveste de spus.”

Și acum, mărturisirile lui Freddie Mercury. Cât de asemănătoare!

”Muzica este energia vieții. Oricine o iubește, o înțelege.”
„Nu există reguli sau restricții în muzică. Trebuie doar să-ți asculți inima și să fii sincer cu ceea ce creezi.”
„Muzica poate comunica emoții pe care cuvintele nu le pot exprima.”
„Muzica poate aduce oamenii împreună, indiferent de diferențele lor.”
„Cred că muzica este unul dintre cele mai puternice mijloace de a conecta oamenii și de a transmite mesaje.”
„Muzica trebuie să fie distractivă și să te facă să te simți în viață. Trebuie să te ridice și să te facă să vrei să dansezi.”
„Nu există senzație mai mare decât să cânt în fața unui public entuziast și să simți cum energia muzicii se răspândește în jur.”
„Muzica poate vindeca și poate oferi o scăpare în lumea magiei și a viselor.”
„Pentru mine, muzica este viața. E ceea ce trăiesc și respir.”

Ultimul cadou

Elton l-a descris pe prietenul său ca fiind o „lumină pentru lume”, dezvăluind, în cartea sa despre SIDA, ”Love is the Cure: On Life, Loss and the End of Aids”, că i-a frânt inima să vadă cum această boală fatală distruge trupul prietenului său, lăsându-l prea slăbit pentru a mai sta în picioare. Freddie știa că moartea e la un pas distanță și totuși se gândea mai mult la prietenii săi decât la ultimele rămășite din viața lui. A continuat chiar să înregistreze albumul Made In Heaven al trupei Queen, pe care l-au lansat după moartea sa. La doar câteva săptămâni după moartea lui Freddie, când Elton se lupta cu durerea de a-l fi pierdut, a primit un ultim cadou de la prietenul său. Cu totul neașteptat, chiar de Crăciun: un tablou de Henry Scott Tuke, unul dintre artiștii săi favoriți. Se știe că în timpul prieteniei lor, Freddie și Elton își dăduseră reciproc nume de travestiți: Elton era Sharon, iar Freddie era Melina.

Un bilet atașat cadoului scria: „Dragă Sharon, m-am gândit că ți-ar plăcea asta. Cu drag, Melina. Crăciun fericit”.

Henry Scott Tuke (1858-1929) a fost un pictor britanic, cunoscut în special pentru lucrările sale care reprezintă scene marine și figuri umane, în special bărbați tineri. Este considerat unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai artei britanice în perioada victoriană și edwardiană.

Tuke s-a născut într-o familie de artiști și și-a început cariera artistică în anii 1870. A studiat la Slade School of Fine Art din Londra și a fost influențat de impresionismul francez și de arta clasică greacă. În anii 1880, s-a stabilit în Cornwall, unde a petrecut cea mai mare parte a vieții sale și unde a găsit inspirație în peisajele și atmosfera marină.

etsy.com (Lovers of the sun, Henry.S.Tuke)

Lucrările lui Tuke se concentrează în special pe figuri masculine, deseori surprinse într-un cadru marin. Ele ilustrează adesea tineri pescari sau marinari în scene de relaxare sau înot. Picturile sale sunt caracterizate de utilizarea culorilor luminoase, a luminii naturale și de captarea detaliilor într-un stil detaliat și precis. Tuke a fost un maestru în redarea texturii apei și a pielii umane, iar opera sa a captivat atenția prin naturalețea și sensibilitatea sa.

Lucrările lui Tuke au fost bine primite în timpul vieții sale și a obținut recunoaștere în cadrul Academiei Regale de Arte Frumoase din Londra. A expus în mod regulat la Royal Academy și a fost considerat unul dintre cei mai importanți artiști britanici ai timpului său. Astăzi, lucrările sale sunt apreciate pentru abordarea sa distinctă și pentru modul în care a reprezentat grația și frumusețea în arta sa.