Cine n-a auzit de The Oprah Winfrey Show?

De această realizatoare atât de cunoscută, încât popularitatea ei surclasează numele unor politicieni americani și e vestit în întreaga lume? De ce o iubim pe Oprah Winfrey?

Oprah Winfrey (aici o găsiți) știe de toate și, ceea ce e vital, are acea forță de a împărtăși cu toată lumea tot ceea ce a strâns ca experiență de viață, fără a avea orgoliul care deranjează atât de mult la vedetele ajunse la celebritate. Carismatică, de o căldură extrem de plăcută, cu o voce tandră, Oprah a cunoscut îndeaproape cele mai mari personalități din lume și cei mai cunoscuți artiști, realizând o colecție impresionantă de interviuri.  Este cunoscută pentru capacitatea ei de a se conecta cu oamenii la un nivel profund și personal, afișând o empatie și o autenticitate rar întâlnite, iar interviurile ei se remarcă prin abilitatea de a crea un spațiu sigur pentru invitați, încurajându-i să își împărtășească poveștile cele mai vulnerabile. „The Oprah Winfrey Show” a revoluționat formatul talk-show-urilor, abordând teme variate, de la dezvoltare personală și spiritualitate până la probleme sociale și culturale importante, contribuind la schimbarea peisajului mediatic, și, de asemenea, a avut un impact semnificativ asupra culturii pop, devenind o voce influentă în promovarea cărților, ideilor, produselor și cauzelor sociale. Clubul ei de carte a transformat autori necunoscuți în bestselleri internaționali.

Iubirea și respectul pe care oamenii îl au pentru Oprah Winfrey derivă din această combinație unică de calități personale și realizări profesionale, precum și din impactul pozitiv profund pe care l-a avut asupra vieților individuale și a societății în ansamblu.

Ceea ce am învățat în toate acele mii de interviuri este că există un numitor comun în experiența noastră umană. Toată lumea vrea să știe  ”m-ai auzit”? și ”a contat ceea ce spun eu”?”

Periplu biografic

Născută în 29 ianuarie 1954 într-o familie săracă din Mississippi, Oprah a urmat Universitatea din Tennessee, unde a câștigat o bursă, iar la 19 ani a devenit primul corespondent de presă afro-american.

Iată ce scria la 20 de ani, într-o scrisoare către sine:

Dragă fată frumoasă cu pielea brună,

Mă uit în ochii tăi și văd lumina și speranța mea. În această fotografie ești pe punctul de a împlini 20 de ani, pozând în fața postului de televiziune unde ai fost angajată recent ca reporter. Ești mândră de tine că ai primit postul, dar nesigură că vei putea să-ți gestionezi toate cursurile de la facultate înainte de ora 1 și să ajungi la gară până la 1:30 pentru o zi întreagă de muncă.

Chiar și așa, cea mai mare preocupare a ta este cum să-ți gestionezi viața amoroasă cu Bubba.

Da, te întâlnești cu cineva pe nume Bubba.

În această zi l-ai adus la gară să vadă unde lucrezi, în speranța că va fi și el mândru. Pare mai puțin decât impresionat. Adevărul este că este intimidat. Nu știi asta, totuși, pentru că te poți vedea doar prin ochii lui. O lecție pe care va trebui să o înveți iar și iar: să te vezi cu ochii tăi, să te iubești din inimă. Ai petrecut prea multe zile și ani încercând să faci pe plac altora și să fii ceea ce și-au dorit ei să fii. Va trebui să înveți că rănile trecutului tău – viol, molestare, biciuitul pentru că ”n-ai stat locului” și faptul că nu ți se permite să-ți arăți furia sau plânsul după aceea – ți-au afectat stima de sine.

Cu toate acestea, prin toate acestea, te-ai ajutat de credința în Dumnezeu și de credința lui Dumnezeu în tine. Acesta va fi cel mai mare dar al tău: să știi că există o putere mai mare decât tine și să ai încredere în acea Forță care te va ghida.

Traiectoria vieții tale s-a schimbat în ziua în care ai răspuns la apelul lui Chris Clark, directorul de știri de la WLAC-TV. Răspunsul tău a fost influențat de cuvintele versetului tău biblic preferat de atunci, Filipeni 3:14. „Mă îndrept spre semn pentru darul chemării înalte a lui Dumnezeu în Hristos”.

A ști că există o „chemare înaltă” este ceea ce te va susține și te va împlini.

De unde stau acum, văzând călătoria ta, sunt puține regrete. Cu doar câteva luni înainte de a fi făcută această fotografie, ai scris o poezie despre o „femeie în devenire”. Chiar și atunci ai înțeles că succesul este un proces și că a te mișca odată cu fluxul vieții și nu împotriva lui ar fi cea mai mare realizare a ta.

Te iubesc profund, Oprah”

Oprah în prezent

În prezent, conform revistei Forbes, este cea mai bogată femeie de culoare din lume, averea personală fiindu-i cotată la peste 1,5 miliarde de dolari. În 2022, ocupa locul 24 la categoria POWER-WOMEN și locul 10 la SELF-MADE WOMEN (Femei care au reușit pe cont propriu), având următorul palmares (cft. Forbes):

  • Oprah Winfrey și-a transformat show-ul de succes, care a durat 25 de ani, într-un imperiu media și de afaceri. Reinvestite, profiturile din serialul ei, plus profiturile din filme precum The Color Purple, Beloved și Selma (în care Harpo Productions e coproducător) se ridică la peste 2 miliarde de dolari.
  • În 2011, Winfrey a lansat canalul de cablu OWN. 25,5% din rețea valorează mai mult de 65 de milioane de dolari.
  • „Efectul Oprah” s-a răspândit la Weight Watchers: ea a cumpărat o acțiune de 10% în 2015 (de atunci a scăzut la 7%) și acționează ca ambasador al mărcii.
  • În martie 2020, ea s-a întors pe micul ecran de pe Apple TV+ pentru o emisiune de interviuri despre Covid-19, ca parte a pactului ei multianual cu streamerul.

Între timp, a devenit producător de televiziune, producător de film, femeie de afaceri, reporter, actriță, scriitoare, prezentatoare de talk-show, podcaster, speaker motivațional, deci… o femeie completă. Trăiește în Montecito, California, iar la statutul marital și-a trecut, simplu și discret: ”Într-o relație”.

Pe site-ul ei, oprahdaily.com, puteți găsi tot ceea ce vă poate interesa despre viață, în cel mai deschis, distractiv, sincer stil: scurte videouri motivaționale, rețete ale succesului, sfaturi pentru sănătate, relații, frumusețe, modă, mâncare, diete, cărți și filme, o lume în sine în care toată lumea e primită cu bine intenții și încântare.

Interviuri celebre

1. Interviul lui Oprah cu Michael Jackson din februarie 1993 este cel mai vizionat interviu de televiziune din istoria televiziunii, cu 90 de milioane de telespectatori. Michael a refuzat interviurile timp de 14 ani, până i-a permis lui Oprah accesul la Neverland. Interviul live, care a avut loc înainte de a fi făcute acuzații de abuz împotriva lui, a acoperit toate subiectele, de la operații plastice până la relația lui Michael cu tatăl său, Joe Jackson.

În timpul interviului care a fost extraordinar de sincer, Michael s-a deschis despre lipsa unei copilării normale: „Îmi amintesc că mergeam la studioul de înregistrări și era un parc peste stradă și îi vedeam pe toți copiii jucându-mă și plângeam. Mă întrista faptul că va trebui să merg la muncă. „Oamenii se întreabă de ce am mereu copii în preajmă; pentru că găsesc prin ei lucrul pe care nu l-am avut niciodată. Disneyland, parcuri de distracție, jocuri arcade – ador toate chestiile astea pentru că, când eram mic, era întotdeauna muncă, muncă, muncă. .”

2. Whitney Houston

În 2009, Whitney Houston i-a oferit Oprah primul ei interviu în șapte ani, iar acesta s-a dovedit a fi unul dintre ultimele pe care i l-ar fi acordat vreodată. A fost într-o perioadă în care dependența de droguri a lui Whitey era deja publică, la fel ca și violența domestică pe care o suferea din cauza lui Bobby Brown. Ea i-a mărturisit lui Oprah cât de geloasă a fost Brown pe succesul ei și cum a fost forțată să-și „stingă propria lumină”. „Cred că undeva, înăuntru, ceva i s-a întâmplat, ca unui bărbat când o femeie are atât de mult control”, a spus Whitney. 

3.Unul din interviurile repostate recent este cel pe care Oprah l-a avut cu Lisa Marie Presley, fiica lui Elvis și Priscilla Presley, care s-a stins din viață pe 12 ianuarie, la vârsta de 54 de ani. După cum se știe din presă, cu doar două zile înainte de moartea ei, Lisa Marie a participat împreună cu mama ei la Globurile de Aur pentru a sărbători filmul biopic creat de Baz Luhrmann, ”Elvis”, care primise mai multe nominalizări (și pentru care Austin Butler a câștigat la categoria Cel mai bun actor).

În onoarea vieții Lisei Marie,  câteva dintre momentele pe care le-a împărtășit cu Oprah la The Oprah Winfrey Show au revenit în atenția celor fideli. Lisa Marie a urmat pașii celebrului ei tată – a lansat trei albume și multe single-uri, inclusiv unele în care a cântat împreună cu vocea defunctului ei tată. Atenție, urmează un cântec care v-ar putea afecta emoțional…

Ea a cântat chiar și unul live la Oprah Winfrey Show, „In the Ghetto”, împreună cu Harlem Gospel Choir. În total, Lisa Marie i s-a alăturat lui Oprah pentru patru interviuri. 

Înainte să știi cine ești, lumea are o idee despre cine ar trebui să fii”, a comentat Oprah, întrebând-o pe Lisa Marie cum a fost să crești într-o astfel de familie. „Este chinuitor, trebuie să spun”, a spus ea. „Nu sunt cineva care dorește sau tânjește după atenție.” „Nu am fost niciodată unul dintre acei oameni care merg pe covorul roșu… Pur și simplu nu sunt genul de persoană care își dorește să atragă atenția asupra sa.

Din fericire, a spus Lisa Marie, mama ei a încercat să-i ofere o copilărie normală. „Ea a fost neclintită. Ea m-a pus într-o școală normală… și nu simt că aș fi fost atât de expusă sau că am avut acel ochi atât de mult pe mine când eram copil, slavă Domnului.

În ceea ce privește cariera, Lisa Marie a spus că a trebuit să-și găsească propria cale – separată de cea a tatălui ei. „Trebuie să lucrez cu adevărat aici. Mă prezint pentru prima dată pentru tine și există toate aceste idei preconcepute care planează asupra mea”, i-a spus ea lui Oprah, conștientă că fanii au vrut ca ea să fie într-un anumit fel din cauza moștenirii tatălui ei.

Cred că a fost un munte imens de urcat”, a spus Lisa Marie, comparându-se cu  tatăl ei, dar având și propria ei identitate. „Încerc să găsesc un echilibru firesc între cele două”, a spus ea.

După cum a subliniat Oprah, Elvis va face întotdeauna parte din viața Lisei Marie. „În primul rând, semeni cu el”, a spus Oprah, „și acesta este un lucru bun. Asta face parte din ceea ce ești.” Lisa Marie i-a mulțumit, dar a adăugat că a-și pava propriul drum este încă important. „Vreau să ating oamenii prin muzică în felul meu”, i-a spus ea lui Oprah. „Nu așa cum a făcut el – nici măcar nu m-am apropiat de asta – ci doar în felul meu.” Ea și-a încheiat  apariția, spunând cât de mult a însemnat pentru ea să-și găsească drumul singură în lumea muzicii: „El a avut felul lui, mama la fel și eu am înțeles să îmi fac treaba aici”, a spus ea.

Pentru ca oamenii să fie emoționați și să răspundă la muzica mea din cauza a ceea ce spun în cântecul meu înseamnă foarte mult pentru mine, pe de altă parte.”

Aici puteți urmări înregistrările OWN (Oprah Winfrey Show)

”Secretul frumuseţii e să ai mereu lângă tine pe cineva care te iubeşte.”