Andra Tischer

Andra Tischer, Bel-Esprit.ro

INTERVIU. ACOLO UNDE CAD VOALURILE (X)

Corina Ozon (re)vine cu o carte care poartă un titlu incitant, ”Povești scrise în palmă”, un volum de proză scurtă publicat la editura Național în colecția ”Violet” care a fost foarte bine primit de publicul din celelalte orașe (București, Iași, Craiova), nerăbdătoare să ofere pasionaților de lectură ”crâmpeie de viață” legate prin firul roșu al unui Destin care acționează omniprezent, chiar dacă rămâne în spatele cortinei. Lansarea de la Sibiu a reprezentat un eveniment de la care nu s-a plecat doar cu o carte bună, ci și cu senzația vie că aparținem cu toții, în diversitatea noastră senzorial-emoțională, unei lumi coerente al cărei apanaj este Iubirea, în oricare dintre formele ei. Din sala plină a Bibliotecii ASTRA, multe voci feminine au căutat sensurile poveștilor scrise de însuși Destinul în palma fiecăreia.

De altfel, toate cărțile Corinei Ozon reprezintă o invitație la asumarea lucidă a propriilor trăiri și experiențe prilejuite de această forță deopotrivă generatoare și devoratoare care ne dirijează existența.

CARE ESTE CUVÂNTUL/EXPRESIA CARE TE DEFINEȘTE CA FEMEIE?

Corina Ozon: Delicatețe.

Corina Ozon

CARE ESTE CUVÂNTUL/EXPRESIA CARE TE DEFINEȘTE CA SCRIITOARE?

Corina Ozon: Explorare de sine.

CUM ESTE ASTĂZI PERCEPUTĂ LITERATURA FEMININĂ? CARE ESTE IMPORTANȚA CARE I SE DĂ, VIS-A-VIS DE LITERATURA SCRISĂ DE BĂRBAȚI?

Corina Ozon: Eu nu cred că literatura are gen. Însă putem vorbi de o absență îndelungată în spațiul cultural a identității feminine. Cred că de-a lungul timpului, dar mai ales în ultimele decenii, cărțile scrise de femei își fac locul pe care e normal să-l ocupe în circuitul literar.

DE CE SCRIU FEMEILE?

Corina Ozon: Din aceleași motive ca și bărbații. Funcțiile scrisului sunt aceleași, indiferent de gen. În primul rând scriem pentru modelarea noastră permanentă, însă scrierea feminină are un puternic accent confesional. A fost forma de rezistență în secolele de tăcere publică, când femeile aveau doar spațiul privat ca loc de exprimare, acesta fiind asociat spațiului domestic. Reziliența feminină s-a manifestat prin cunoscutele adunări în jurul activităților de tip gospodăresc, care avea ca scop transmiterea tradițiilor esențiale în menținerea unui cămin, deci un simbol al stabilității și al siguranței. Acțiunea de share, așadar, a jucat un rol important în conexiuni și în continuitate fără a face zgomot.

CARE ESTE ATUUL LITERATURII SCRISE DE FEMEI?

Corina Ozon: Că poate scrie (și) precum bărbații 😊

DACĂ RECUNOAȘTEM FEMEII CARE SCRIE ȘI ROLUL DE MENTOR, CARE AR FI GÂNDURILE PE CARE LE TRANSMITEȚI ASTĂZI FEMEILOR DIN ROMÂNIA?

Corina Ozon: Să fie solidare! E un lucru pe care-l putem învăța de la bărbați.

Citiți și interviul cu Sorina Muntean.