Zodia de foc aduce aceluia care crede în asemenea influențe un mod inedit de a privi lucrurile. Credința în zodii e străveche, iar perpetuarea ei până în epoca modernă, când tiparul gândirii s-a schimbat atât de mult, arată că oamenii au nevoie de filozofie și de modul ei de a pătrunde dincolo de aparențe. Și apoi, de ce să nu construim niște concepte care să ne ghideze  moral, atitudinal, psihologic, comportamental, dacă schimbarea e spre bine?

Nu în ultimul rând, să nu uităm că și aceste interpretări sunt supuse arbitrariului și generalizării, pentru că fiecare om este o entitate în sine, o monadă, cum s-ar spune, iar personalitatea lui e o sinteză a multor factori de natură intrinsecă și, desigur, și mai mulți de natură extrinsecă. Trăsăturile native se șlefuiesc prin educație, cea din familie, apoi cea din școală și nu în cele din urmă, cea din societate…

Iar din tot ceea ce suntem și am devenit, din ceea ce am citit și am înțeles, iată ce poate ieși – desigur, un text menit să vă aducă zâmbetul pe buze. Sau să vă dea de gândit. E un articol despre femei, pe înțelesul bărbaților.

Femeia Leu, născută între 22 iulie și 21 august, Luna maimuței în Zodiacul chinezesc, sfințește locul din care se dă ora exactă și răsare soarele, e un fel de „ochii și lumina” casei și a familiei. Toate gravitează în jurul ei, existența ei desfășurându-se în ritmul sistemului solar: Soarele în centru, făcând posibilă mișcarea de rotație (a celorlalți). Norocul face ca aroganța nesuferită îi dispare odată cu anii, dar e mult de așteptat și multă răbdare trebuie să ai. Ea are întotdeauna ultimul cuvânt, pe care îl rostește cu o asemenea gravitate și hotărâre, încât pare o sentință definitivă într-un proces al Curții Marțiale.

Asemănarea cu regele junglei îi dă femeii Leu sentimentul că e cea mai frumoasă și mai plină de toate calitățile, pe care le consideră naturale și pe care se străduiește să le facă vizibile, prin toate mijloacele. Fără să se dea mare, ascunde totuși un orgoliu peste care nu se poate trece. Dacă vrei să ai pace cu ea, nu-i spune niciodată că seamănă cu cineva din anturajul ei. Dacă vrei să-i faci un compliment, caută o actriță renumită sau vreo Miss Univers, și atunci poate te crede. Nu ține să fie complimentată, dar când te ispitește s-o faci, ai mare grijă cu cine o compari. Dacă nu, privește cum i se zbârlește coama și așteaptă-te să dispari fără milă din contactele ei.

E inteligentă și știe să-și vândă bine atuurile. Îi place să iasă în față, dar o face doar la scenă deschisă, uneori intempestiv. Nu calculează efectele, importantă e imaginea, de obicei șocantă, pe care vrea s-o creeze. De aceea, nu se bagă în discuții minore. Cu ea nu poți discuta despre rețete sau tricoteuri, politica n-o interesează („pentru că oricum e schimbătoare”), ea se bagă numai în dispute aprinse, polarizând atenția tuturor printr-o replică bine ticluită cu care se face remarcată. De obicei, în situații din acestea, cei mai mulți se raliază opiniei ei, ca îmbătați de cine știe ce băutură miraculoasă. Să nu-ți fie ciudă? Ce să nu faci, ca partener, în momentul acela de glorie? Să n-o contrazici. Doamne ferește! Dacă nu te poți abține, vei avea o perioadă de calvar, plină de interdicții, sau vei sfârși carbonizat de privirea ei ucigătoare. Și apoi, la ce ți-ar folosi? Tăcerea e de aur. Când vorbește femeia Leu, taci și gândește-te că n-ai nimic de câștigat dacă te pui contra.

E foarte copilăroasă. Un copil întârziat se joacă prin mintea ei, făcând-o să-și schimbe ușor dispoziția. Firea romantică o salvează de la multe situații grele ale vieții, dar o și fac vulnerabilă, fiind genul de om care, umblând cu capul în nori, se împiedică de coada de mătură lăsată în drum. Păzește-te nu de furia, ci de sentimentul de dezgust pe care îl are față de omul care îi înșală așteptările, când ea are impresia că merită să fie tratată regește pentru ceea ce a dăruit. Pe cât de generoasă, săritoare, de încredere și de ajutor este, pe atât de mare va fi disprețul pe care îl va avea față de „păcătosul” în cauză. Urmarea? femeia Leu nu iartă. Ea îngroapă orice urmă a existenței celui care i-a greșit, fără să se certe sau să împroaște cu noroi, cum fac alții. Face precum leul: atac la carotidă și pleacă maiestuos, lingându-se pe bot. Nu da din gură de dragul de a face conversație, că imediat te miroase și rămâi cu ochii în soare. Nu promite fără să te ții de cuvânt, că odată ce ți-a întors spatele, ești șters de pe hartă.  Nu merită efortul răzbunării, nici al reproșurilor. Ea oricum e Number One, așa că se menajează. Să nu cumva să-i ceri prea multe și să nu oferi la schimb vreo formă de recunoștință, că nu mai încăpeți împreună pe pământ.

Ocupă, de obicei, funcții de conducere, pe care le duc la capăt cu multă abilitate. Respectuoasă mai mult decât ar trebui, face astfel încât lucrurile care ies din mâna ei să fie perfecte, chiar dacă asta se întâmplă după termenul stabilit. NU poate respecta întocmai termenele, pentru că nu s-a născut încă omul care să-i impună condiții, cam așa gândește femeia Leu, convinsă că timpul e maleabil și, în afară de moarte, nu există lucruri care nu suportă amânare. Cel mai bine, roag-o pe ea să stabilească un termen și ia-ți o marjă de întârziere cât de cât rezonabilă, dar fii sigură că lucrurile se vor rezolva, cu brio chiar. Nu reproșa. N-o certa. Oricum nu-ți servește la nimic, ba mai mult, te coboară de pe piedestal tocmai unde-i balta mai afundă. Oricum face cum îi dictează instinctele, chiar dacă uneori regretă. Impulsivitatea ei nu e decât o formă de a-ți arăta cât de important ești pentru ea și cât de mult vrea să te menții acolo, cu orice preț. Uneori, e capabilă să dea lecții dureroase, dar sunt spre binele tău.

Înțelege că e în primul rând femeie. Curteaz-o fin și cu inteligență, apreciază-i calitățile și nu căuta să-i găsești defecte, pentru că fie nu le are, fie nu le recunoaște. E preocupată prea mult să facă lumină în jurul ei, cu mijloace pe care le crede potrivite fiecărei situații, și de care nu se dezice prea ușor. În timp, va învăța să accepte sfaturile celorlalți, pentru că e într-o continuă căutare de sine și dornică să învețe din toate sursele posibile. Nu-i jigni inteligența cu minciuni ieftine și nu profita de naivitatea și de încrederea ei. Nu-i îngrădi libertatea și ai încredere în ea, pentru că va ști să te răsplătească pe măsură. Ca parteneră de viață, mamă, soră, confesor, tot ceea ce ai nevoie în momente critice sau fericite.

P.S. Oricât de multe șanse ți-ar da, să nu crezi că lucrul ăsta merge la infinit. Dacă înțelegi asta, vei avea lângă tine o femeie de care nu te vei putea despărți niciodată. Dacă nu, nu. Pierderea e numai a ta.

Citiți și Dovima, with elephants, pentru a afla mai multe despre frumoasa femeie din foto de mai sus.