Fotografii care au ocupat primele locuri în topul celor mai scumpe imagini care s-au vândut la licitație vreodată.

tumblr.com

Printre ele, pe departe cea mai spectaculoasă ni se pare „Dovima with elephants”, publicată inițial în ediția din septembrie 1955 a revistei Harper’s Bazaar. 

Când Richard Avedon a fotografiat-o pe Dovima în Paris, la Cirque Medrano, ei erau deja cunoscuți în domeniile lor. Ea era una dintre cele mai cunoscute modele, iar el unul dintre cei mai faimoși fotografi de modă. Astfel încât devine clar motivul pentru care această fotografie a devenit un punct de reper în istoria acestei arte.

tumblr.com

Farmecul ei stă nu doar în ceea ce surprinde aparatul fotografului, ci și în istoria celor doi care s-au aflat de o parte și de alta a lui. Dovima, pe numele real Dorothy Virginia Margaret Juba, provenea din Queens, New York, dintr-o familie de condiție medie. Anii copilăriei i-au fost afectați de o febră reumatică, așa că fetița fragilă, nevoită să petreacă mai mult timp în casă, ani întregi, a găsit refugiu în pictură, semnându-și tablourile cu acronimul Dovima.

tumblr.com

Dovima, 1950

La 20 de ani, după un mariaj nefericit, a fost remarcată de un fotograf de modă, iar la prima ședință foto, datorită zâmbetului ei (despre care se psune că ar fi fost intenționat să ascundă un mic defect la un dinte), a fost comparată cu Mona Lisa, ceea ce i-a atras faima. Irving Penn a solicitat-o ulterior, iar în scurt timp a ajuns să fie numită Dollar-a-Minute Girl. Asta se întâmpla în anii 50. Un mariaj nefericit, cu un soț agresiv, a lăsat-o însă falită și aproape să ajungă la pușcărie din cauza acuzațiilor false că și-ar fi răpit propria fiică, iar frumusețea ei aristocratică, pe care o râvniseră toate casele de modă importante ale vremii, începuse să pălească.

tumblr.com

Anii 60 au adus câteva încercări cinematografice și prietenia cu Audrey Hepburn, dar și începutul declinului. Întoarsă în Florida cu familia, Dovima a ieșit din lumea eclatantă a fotografiei, a modei și a luxului, și a ajuns hostesă la o pizzerie din Lauderdale. Cea mai frumoasă femeie din lume. Semn că dintre toate relele acestei lumi, numai timpul nu este iertat și nu iartă pe nimeni.

tumblr.com

Rochia pe care o poartă în celebra fotografie a fost prima creație a Casei Dior, concepută de Yves Saint Laurent. Noutatea pe care o aduce fotografia lui Avedon, considerat unul dintre cei mai mari fotografi ai lumii, din toate timpurile, este cadrul atipic în care a imortalizat o creație de modă și dinamica pe care o aduce în tiparul fotografiei fashion, până la el statică, datorită intenției de a scoate în evidență hainele.

vogue.fr

Avedon sparge canoanele artei fotografice, demonstrând că „nu haina face pe om”, ci omul este cel care pune în valoare vestimentația. Cu atât mai autentic cu cât e vorba despre una dintre cele mai frumoase prezențe feminine ale epocii, iar astfel reușește să transforme aspectul comercial al fotografiei fashion în artă pură, devenind un inovator al ei.

Peste toată istoria, cuvintele lui Audrey:

A trăi este ca şi cum ai colinda printr-un muzeu. Doar mai târziu realizezi ceea ce ai văzut, te gândeşti mai mult la asta, cauţi explicaţii în vreo carte, îţi aminteşti… Pentru că nu poţi înţelege totul pe loc.