Premiul Nobel  reprezintă o recunoaștere de excepție a meritelor unor personalități care au marcat evoluția umanității în diferite domenii. Puțină statistică: până în 2022, un total de 61 de femei au obținut Premiul Nobel, iar personalități remarcabile au fost recunoscute pentru contribuțiile lor în diverse domenii, inclusiv fizică, chimie, medicină, literatură și pace. Iată o trecere în revistă a categoriilor și numărului de femei laureate Nobel în fiecare domeniu: 3 femei laureate Nobel în fizică, 7 femei laureate Nobel în chimie, 13 femei laureate Nobel în medicină sau fiziologie, 16 femei laureate Nobel pentru literatură, 18 femei laureate Nobel pentru pace. Tot până în Până în 2022, un număr de 898 de bărbați au obținut Premiul Nobel la diversele categorii invocate mai sus.

Este evident că disparitățile de gen în ceea ce privește obținerea Premiului Nobel reflectă o serie de factori complexi și interconectați care au existat de-a lungul istoriei și care au afectat accesul femeilor la educație, cercetare și recunoaștere în diferite domenii. Să ne gândim numai la faptul că în trecut, femeilor le-a fost interzis accesul la educație și oportunități în domeniile științei, literaturii și politicii. Barierele sociale și culturale, precum discriminarea de gen, stereotipurile și așteptările restrictive, au limitat participarea femeilor în aceste domenii și au creat un dezechilibru persistent în recunoașterea și recompensarea lor.

Așadar, un grup remarcabil de femei talentate a fost onorat cu această prestigioasă distincție. Așa că ne vom ocupa de ele, pe rând, pentru că o asemenea distincție reprezintă confirmarea unei valori absolute într-un domeniu al cunoașterii umane, adică excelența. Să începem cu viața și opera a trei scriitoare notabile care au câștigat Premiul Nobel pentru Literatură: Gabriela Mistral, Toni Morrison și Olga Tokarczuk. O călătorie prin timp și spațiu pentru a înțelege experiențele lor personale și contextul în care s-au născut și au creat, un demers prin care putem descoperi detalii din viața lor și vom explora citate semnificative care ne vor oferi o mai profundă înțelegere a valorii și impactului lor în lumea literară, sunt necesare și binevenite.

Sensibilitatea și maternitatea în literatură

Gabriela Mistral, pseudonimul Lucilei Godoy Alcayaga, s-a născut în 7 aprilie 1889 în localitatea Vicuña, Chile. Scriitoareaa trăit o viață plină de provocări și tragedii personale, inclusiv pierderea prematură a fiului său. Această experiență profundă a marcat opera sa, inspirând-o să exploreze teme precum maternitatea, suferința și sensibilitatea umană. Prin poezia sa, Mistral a reușit să atingă corzi sensibile în sufletul cititorilor săi. Un citat relevant care ne luminează sensibilitatea sa profundă este: „În inima mea bat multe inimi; toate își găsesc refugiul aici și îl caută”.

Înainte de discursul oficial din cadrul ceremoniei de decernare a Premiului Nobel, , profesorul A.H.T. Theorell de la Departamentul de Biochimie al Institutului Nobel de Medicină s-a adresat poetei chiliene: „Ție, Gabriela Mistral, doresc să-ți transmit omagiul nostru admirativ. De pe un continent îndepărtat, unde soarele verii strălucește acum, te-ai aventurat în lunga călătorie până în țara lui Gösta Berling, când întunericul iernii dă târcoale în cel mai adânc. O voce mai valoroasă decât a mea v-a lăudat poezia mai devreme astăzi. Îmi permit totuși să spun că suntem cu toții bucuroși că Premiul Nobel a fost acordat de data aceasta unei poete care combină arta magnifică cu cele mai profunde și nobile scopuri.”

Gabriela Mistral primind Premiul Nobel de la Regele Gustaf al V-lea al Suediei la Konserthuset Stockholm pe 10 decembrie 1945. Foto: Bettmann/Getty Images

 Abordarea identității și lupta împotriva rasismului

Toni Morrison s-a născut pe 18 februarie 1931 în Lorain, Ohio, Statele Unite ale Americii. A fost o voce puternică și incisivă în literatura afro-americană, iar operele sale reflectă o explorare profundă a identității și a impactului rasismului în societate. Morrison a adus în prim-plan povestile și experiențele afro-americane, oferindu-le o voce puternică și autentică. Citatul său emblematic, „Ai curajul să crezi că ai dreptul să exiști. Ai dreptul să exiști!”, sintetizează mesajul puternic de afirmare a identității în opera sa. La data de 5 august 2019, scriitoarea se stingea din pricina unor complicații pulmonare.

„The Bluest Eye” (1970) este romanul de debut al lui Morrison, în care scriitoarea explorează tema rasismului și a percepției distorsionate a frumuseții în societatea americană prin povestea unei fete de culoare care dorește să aibă ochi albaștri, considerați un standard de frumusețe. Considerată una dintre cele mai semnificative lucrări ale lui Morrison, romanul „Beloved” urmărește povestea lui Sethe, o femeie fostă sclavă, și impactul trecutului traumatizant asupra vieții ei și a familiei sale. Acest roman a câștigat Premiul Pulitzer pentru ficțiune în 1988. Romanul „Song of Solomon” (1977) explorează căutarea identității și a libertății în cadrul comunității afro-americane prin povestea lui Macon „Milkman” Dead și a călătoriei sale în căutarea rădăcinilor sale. Iată doar câteva exemple ale operei lui Toni Morrison, care cuprinde și alte lucrări notabile precum „Tar Baby”, „Love” și „A Mercy”, ”Sula”, renumite pentru abordarea profundă a problemelor sociale și a complexității umane.

„Nu te îndoi niciodată că ești valoros și că viața ta are sens. Meriți să trăiești o viață plină de bucurie și împliniri.”

Discursul cu ocazia banchetului  Nobel din 10 decembrie 1993
Majestățile Voastre, Altețele Voastre Regale, Doamnelor și Domnilor,

Am intrat în această sală plăcut animată de cei care au intrat în ea înaintea mea. Această companie de laureați este deopotrivă descurajantă și primitoare, pentru că printre listele sale se află nume de persoane a căror muncă mi-a pus la dispoziție lumi întregi. Amploarea și specificitatea artei lor mi-au frânt uneori inima prin curajul și claritatea viziunii sale. Strălucirea uimitoare cu care și-au practicat meseria a provocat-o și a hrănit-o pe a mea. Datoria mea față de ei rivalizează cu cea profundă pe care o am față de Academia Suedeză pentru că m-a selectat să mă alătur acestui distins colectiv de absolvenți.

La începutul lunii octombrie, o prietenă artistă mi-a lăsat un mesaj pe care l-am păstrat săptămâni întregi pe robotul telefonic și pe care l-am ascultat din când în când, doar pentru a auzi plăcerea tremurândă din vocea ei și credința din cuvintele ei. „Draga mea soră”, spunea ea, „premiul care este al tău este și al nostru și nu ar fi putut fi pus în mâini mai bune.” Spiritul mesajului ei, cu optimismul său câștigat și încrederea sublimă, marchează această zi pentru mine.

Voi părăsi această sală, totuși, cu o nouă și mult mai încântătoare bântuire decât cea pe care am simțit-o la intrare: este vorba de compania laureaților care urmează să vină. Cei care, chiar în timp ce vorbesc, extrag, cern și lustruiesc limbile pentru iluminări la care niciunul dintre noi nu a visat. Dar, indiferent dacă vreunul dintre ei își asigură sau nu un loc în acest panteon, adunarea acestor scriitori este inconfundabilă și tot mai mare. Vocile lor evocă civilizații dispărute și care urmează să fie; prăpastia din care privește imaginația lor ne va fascina; ei nu clipesc și nici nu se dau la o parte.

Prin urmare, cu gândul la darurile predecesorilor mei, la binecuvântarea surorilor mele, în așteptarea bucuroasă a scriitorilor care vor veni, accept onoarea pe care mi-a făcut-o Academia Suedeză și vă rog să împărtășiți ceea ce este pentru mine un moment de grație.”

photo credit. nytimes.com

Istorie, identitate și explorări literare

Olga Tokarczuk s-a născut pe 29 ianuarie 1962 în Sulechów, Polonia. Este o scriitoare contemporană de talie mondială, recunoscută pentru romanul său inovator și explorarea temelor precum istoria, identitatea și natura umană. Tokarczuk a creat o punte între trecut și prezent, îmbinând istoria și ficțiunea într-un mod captivant.Să nu uităm, ne spune autoarea, că „Știm cu toții că suntem nebuni, iar eu caut o nebunie conștientă”, iar acest lucru ne arată dorința sa de a explora limitele și de a provoca gândirea critică tuturor cititorilor săi.

pinterest.com

Discursul Olgăi Tokarczuk la Banchetul Nobel, 10 decembrie 2019.

Altețele Voastre Regale, Excelențele Voastre, stimați colegi laureați, doamnelor și domnilor.

Permiteți-mi să aduc cele mai sincere mulțumiri Academiei Suedeze și Fundației Nobel pentru această onoare incredibilă.

Înainte de a face călătoria la Stockholm, am făcut tot posibilul să aflu cum va fi această săptămână specială și ceremonia de decernare a premiului Nobel. Și am dat peste filmul „The Wife”. Scena mea preferată din film este cea în care scriitorul și soția sa tocmai au primit telefonul de la Academia Nobel și sar în sus și în jos pe pat ca niște copii, strigând: „Am câștigat premiul Nobel!” Dar, mai departe, atmosfera poveștii devine mai întunecată, pe măsură ce se descoperă treptat că secretul din spatele succesului scriitorului este soția sa – și că ea este adevărata autoare a romanului său.

Nu, nu, vă rog să nu vă faceți griji – pot să declar solemn că mi-am scris singur toate cărțile.

Dar filmul demonstrează un fenomen particular, și anume că premiile își tratează laureații ca pe niște indivizi, atribuindu-le sută la sută din merite. Când, de fapt, în spatele succesului lor se află întotdeauna o mulțime de alți oameni – cei care îi sprijină, îi ajută și îi inspiră.

Așadar, le mulțumesc tuturor celor care au avut grijă de mine în timp ce scriam, care au făcut cercetări, au editat textele și care m-au sprijinit atunci când lucrurile au devenit dificile. Oamenilor care au avut opinii diferite de ale mele și care nu au ezitat niciodată să o spună. Și celor care mi-au dat cu unguent liniștitor în ceafă.

Le datorez, de asemenea, foarte mult traducătorilor mei. Ei vor continua să fie cei mai atenți cititori ai tot ceea ce scriu, vor sesiza fiecare mică inconsecvență și vor face scandal pentru fiecare greșeală pe care o fac.

De asemenea, sunt onorat să primesc acest premiu alături de cei mai remarcabili reprezentanți ai științei din lume. Credem că există o gaură imensă și imensă care îi separă pe oamenii de știință de artiști, dar pur și simplu nu este adevărat. Consider că explorarea altor discipline decât a mea este o sursă extrem de inspirată de cele mai bune idei.

Și, în cele din urmă:

Astăzi se împlinesc exact o sută zece ani de când prima femeie a câștigat Premiul Nobel pentru Literatură – Selma Lagerlöf. Mă înclin în fața ei peste timp și în fața tuturor celorlalte femei, a tuturor creatoarelor care au depășit cu îndrăzneală rolurile limitative pe care societatea le-a impus și au avut curajul de a-și spune povestea în fața lumii cu voce tare și clară. Le simt cum stau în spatele meu.

Chiar am câștigat Nobelul!”

Gabriela Mistral, Toni Morrison și Olga Tokarczuk sunt trei scriitoare excepționale, care au fost onorate cu Premiul Nobel pentru Literatură. Viața și operele lor demonstrează puterea cuvintelor și capacitatea lor de a transmite profunzimea umană și de a ilumina aspecte sensibile ale societății. De la sensibilitatea maternității explorată de Mistral, la lupta împotriva rasismului abordată de Morrison și explorarea identității și a istoriei de către Tokarczuk, aceste scriitoare au lăsat o amprentă durabilă asupra literaturii și asupra cititorilor lor.

And the Nobel Prize for Literature goes to…. Olga Tokarczuk!