Educația (noastră) cea de toate zilele
Vorbim în fiecare zi despre educație, acum că (re)începe școala. Sperăm, din nou, la un an școlar ”plin de succes” – cum e corect, că nu mai știu, ”succese”sau ”succesuri”?(glumesc!), așa că folosim mai bine singularul, ca să dăm amplitudine ideii – ”multiple realizări” ș.a.m.d., convinși, în lumea noastră de oameni mari, că este cvasi imposibil să performezi într-o țară în care acest domeniu are un pic mai mult decât 2% din PIB.
Fără doar și poate, noi ne vom face datoria așa cum știm noi mai bine, pentru că, spre deosebire de conducători, ne-am ales meseria asta din dragoste reală pentru copii. Copiii voștri sunt copiii noștri, iar asta nu e o lozincă, e o realitate pe care să v-o băgați bine în minte anul acesta. Nu vă rămâne de făcut, dragi părinți, decât să aveți încredere în noi, ce e așa de greu?
Așa cum aveți încredere în medicul copilului vostru, în bonă sau în prietenii cu care se joacă. În mâinile noastre stă viitorul copilului vostru, iar dacă el nu ne va iubi, planurile noastre de a-l crește mare alături de voi sunt zădărnicite. Educația se face cu dragoste – de oameni, de carte, de viitor.
Pentru că sunt atât de mulți oameni importanți care au înțeles rostul formării personalității prin învățătură, iată o colecție de gânduri pe care să le frământați bine seara când mergeți la culcare și dimineața la cafea, după ce ați lăsat pruncii la școală. Și încă ceva: ați încercat vreodată să iubiți copiii altora, cu sutele sau chiar cu miile? Să găsiți pentru fiecare cel puțin un gând bun, o vorbă bună, o îmbrățișare? Cu miile? Și să mai aveți timp și pentru ai voștri, proprii? How does it feel like? Mi se pare că fotografia de mai jos, care îi aparține celebrului Richard Avedon, spune totul. Dragostea pentru copiii altora te înalță, dar întotdeauna există riscul de a cădea de la (prea mare) înălțime.

Richard Avedon (pinterest.com)

Cei mai importanți pedagogi

John Dewey: „Educația nu este pregătirea pentru viață; educația este viața însăși.”

Maria Montessori: „Copiii trebuie să aibă libertatea de a alege activitățile care îi vor ajuta să se dezvolte într-un ritm natural, în cadrul unui mediu pregătit.”

Jean-Jacques Rousseau: „Educația nu este pregătirea pentru viață; educația este viața însăși.”

John Amos Comenius: „Totul trebuie învățat, chiar și arta de a învăța.”

Lev Vygotsky: „Ceea ce copiii pot face astăzi cu ajutorul unui adult, ei vor putea face singuri mâine.”

Howard Gardner: „Nu avem nevoie de mai mulți oameni care să știe totul, ci de mai mulți oameni care să știe cum să învețe.”

Platon: „Educația trebuie să fie învățarea minții să gândească.”

Aristotel: „Educația este cel mai bun mijloc pentru dezvoltarea virtuții.”

Paulo Freire: „Educația nu este doar transmiterea cunoștințelor, ci și construirea de cunoștințe.”

Charlotte Mason: „Educația este o atmosferă, o disciplină, o viață.”

Scriitori despre educație

Mark Twain: „Educația constă în ceea ce rămâne după ce ai uitat tot ce ai învățat în școală.”

George Bernard Shaw: „Educația nu este pregătirea pentru viață; educația este viața însăși.”

Oscar Wilde: „Educația este o chestiune prea importantă pentru a o lăsa în seama educației.”

Maya Angelou: „Educația este singura chestiune care nu poate fi luată de la tine.”

Albert Camus: „Educația este revoluția pe care o facem pentru noi înșine.”

Virginia Woolf: „Educația și dezvoltarea mentală nu ar trebui să se oprească niciodată. Trebuie să călătorim în fiecare zi către o nouă cunoaștere.”

Helen Keller: „Educația ar trebui să continue din grădiniță și să dureze toată viața.”

Harper Lee: „Ai învățat doar atunci când începi să înțelegi.”

Malcolm X: „Educația este putere; educația este libertate; educația este dreptul de a fi liber.”

Leo Tolstoi: „Cel mai important lucru pe care îl pot face un profesor și o școală este să nu împiedice sau să distrugă dorința de a cunoaște.”

Și câțiva oameni celebri (datorită educației)

Albert Einstein: „Înțelegerea profundă a lucrurilor este cel mai important aspect al educației. Trebuie să ne asigurăm că elevii nu învață doar fapte, ci și să înțeleagă conceptele de bază.”

Nelson Mandela: „Educația este arma cea mai puternică pe care o puteți folosi pentru a schimba lumea.”

Albert Einstein: „Educația nu este învățarea faptelor, ci antrenarea minții pentru a gândi.”

Maya Angelou: „Educația te face să îndrăznești să te aventurezi dincolo de granițele propriului tău orizont.”

B.B. King: „Educația este un proces continuu, cu nicio limită de vârstă.”

Martin Luther King Jr.: „Intelligence plus character – that is the goal of true education.” („Inteligența plus caracterul – aceasta este ținta unei educații autentice.”)

Oscar Wilde: „Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught.” („Educația este o chestiune admirabilă, dar este bine să ne amintim din când în când că nimic valoros nu poate fi învățat.”)

Mahatma Gandhi: „Live as if you were to die tomorrow. Learn as if you were to live forever.” („Trăiește ca și cum ai muri mâine. Învață ca și cum ai trăi pentru totdeauna.”)

Benjamin Franklin: „An investment in knowledge pays the best interest.” („Investiția în cunoaștere aduce cele mai bune dobânzi.”)

Frederick Douglass: „Once you learn to read, you will be forever free.” („Odată ce înveți să citești, vei fi pentru totdeauna liber.”)

Cei mai importanți filosofi n-au criticat niciodată școala, dimpotrivă!

Aristotel: „Educația este cel mai bun mijloc pentru dezvoltarea virtuții.”

Platon: „Educația este direcționarea umbrei copacilor spre lumină, nu umplerea unui vas.”

Confucius: „Învață să fii calm și vei ști totul.”

Socrate: „Învățarea nu constă în adăugarea de cunoștințe, ci în înlăturarea stratului de ignoranță care acoperă ceea ce știm deja.”

John Locke: „Educația este procesul prin care o minte este deschisă pentru a aborda fiecare lucru cu un mod de gândire critic.”

Jean-Jacques Rousseau: „Educația este arta de a face omul moral.”

Immanuel Kant: „Educația este procesul prin care obținem ghidarea rațională a voinței.”

John Dewey: „Educația nu este pregătirea pentru viață; educația este viața însăși.”

Friedrich Nietzsche: „Fără muzică, viața ar fi o greșeală. Fără filosofie, viața ar fi absurdă.”

Michel de Montaigne: „Nu putem învăța pe altcineva ceea ce nu învățăm în primul rând noi înșine.”

Și nu uitați!

Până la ”competențe” și ”aptitudini”, poporul ăsta are nevoie de bun-simț. Lucrul acela care se învață în familie și de care depind, în definitiv, și cei din jur, și care se compune din sentimentul de ”a avea rușine”: să nu deranjezi, să îți pese dacă produci daune celorlalți, să ai o limită impusă de cenzura interioară – dacă ai ratat cei șapte ani de acasă, să respecți legile scrise și nescrise, să nu fii nesimțit, indolent, băgător de seamă numai la obrazul tău gros, vintrele tale mereu flămânde și bojocii tăi mereu în căutare de resturi.
Poporul acesta are nevoie de educația de bază, asta îi lipsește cu desăvârșire, și, din nefericire, cu cât urci spre ”vârful” societății, cu atât e mai vizibilă carența. Pentru că ”vârful” nu îl formează cei educați, ci repetenții la bun-simț. Parveniții. Ariviștii care se dedulcesc la câte un os aruncat la mișto de vreun ”tătuc” sau vreo ”mămucă” ajunși, și ei, nu fiindcă au fost ceva la viața lor, ci pentru că au coloana vertebrală atât de moale încât poți spăla pe jos cu ea. De aceea sunt preferați cei ”multitasking”.

Lăsați școala școlii!