Sunt câteva motive pentru care oamenii nu sunt ascultați și nu știu să se impună.
- Pe primul loc este ostilitatea inconștientă. Mai exact cel mai ușor captează atenția cei care manifestă o simpatie reală. Orice atitudine fals binevoitoare, fals interesată se simte. Interlocutorul percepe falsitatea ca ostilitate.
- Dezaprobarea emoțională sau lipsa de empatie. Când cineva se arată rece, distant sau chiar disprețuitor față de starea afectivă a celuilalt este, desigur, ostracizat sau ignorat, marginalizat. Orice om are reflexul de apărare format în acest sens. Lipsa de respect față de sensibilitate atrage lipsă de respect.
- Criticismul constant. Orice atitudine critică provoacă disconfort și reacții defensive și în nici un caz nu fascinație. Un discurs ”hipnotic”, atractiv, convingător presupune ca interlocutorul să se simtă captivat și să admire emițătorul.
- Apatia și lipsa de entuziasm. Implicarea și tonusul emoționl forte sunt contagioase. Lipsa de coloratură emoțională produce plictis instantaneu. Oamenii cei mai ascultați sunt cei a căror emisie are un registru emoțional tonic, luminos și sănătos. Apatia și amorțirea sunt maladive.
- Agitația și tonul morocănos, certăreț sau afectat. Un om care își exhibă mereu umorile negative este destul de rapid ignorat pentru că, pe lângă faptul că emisia în sine e dizgrațioasă și supărătoare, aceste lucruri denotă lipsă de control și stăpânire de sine, ceea ce, desigur, nu poate impune respect.
- Neîncrederea în sine. Aceasta se transmite. Un om care nu e convins de propriile reflecții și afirmații nu are cum să convingă pe altul.
- Filosofia de viață pesimistă, lipsa de orizont, sentimentul ratării personale sau cinismul afectiv. Nu sunt constructive, nu atrag.
- Lipsa de valori active și discernământ moral. Oamenii respectați și ascultați sunt cei care au caracter. Cineva care trăiește doar în slujba amorului propriu sau în puterea toanelor nu are de ce să fie un model, deci nu prezintă interes nici ce spune.
- Nemulțumirea de sine. Cineva care nu se prețuiește sau nu are motive de mândrie personală nu are cum să câștige prețuirea altora.
- Comportamentul contradictoriu sau contradicțiile de discurs. Lipsa de coerență, fie ea factuală sau logică, nu inspiră încredere.
Pe Ilinca Bernea o găsiți și pe LiterNet.