19 noiembrie, Ziua Internațională a Bărbatului, poate fi un prilej de reflecție asupra calităților pe care le însumează ideea de masculinitate, dar și a relațiilor de cuplu, pentru că, nu-i așa, individualul se definește cel mai bine prin topirea în destinul social al indivizilor. Nichita Stănescu spunea: „Suntem ceea ce iubim”, oferind printr-o metaforă a ființei imaginea celui mai autentic și mai profund rost al ei. Așa cum yin nu poate funcționa în afara lui yang, albul în afara negrului, binele în afara răului, punctul de întâlnire al masculinului cu femininul se găsește în emoția reîntregirii androginice, în completarea ființială a „sufletelor-pereche” și în starea inefabilă, extatică, pe care o procură sentimentul de a iubi și de a fi iubit. Dar să lăsăm psihologilor misiunea de a defini, clasifica, explica natura și rolul masculinității, pentru că lucrurile trebuie întotdeauna privite cu obiectivitate și claritate, și să citim literatură, pentru că ea singură ne poate deschide porți spre noi înșine.

Dacă iubirea ta nu naşte iubire, dacă tu, ca bărbat care iubeşti, nu te faci iubit, iubirea ta e neputincioasă, iubirea ta e nefericire.

Fiodor Dostoievski

„O femeie se îndrăgosteşte cu adevărat de un bărbat atunci când el o face

să se iubească pe sine însăşi.”

Anna Brambilla

Frumuseţea serveşte femeilor pentru ca să se facă iubite de bărbaţi, iar prostia, pentru a-i iubi.

Coco Chanel

Potrivit unor cercetări recente, femeile spun că se simt mai confortabil dacă se dezbracă în faţa unui bărbat, decât dacă ar face-o în faţa unei femei. Aceasta din cauză că femeile sunt foarte critice, în timp ce bărbaţii sunt doar recunoscători.”

Robert de Niro

Iubirea înseamnă a fi doi şi a nu fi decât unul. Un bărbat şi o femeie ce se topesc într-un înger.

Victor Hugo

Bărbaţii întodeauna doresc să fie prima iubire a unei femei – femeile doresc să fie

ultima poveste de dragoste a bărbaţilor.

Oscar Wilde

Bărbaţii care iubesc cu adevărat, cu o pasiune puternică nu pot iubi în acelaşi timp mai multe femei, ci numai una.

Emil Cioran

Femeia îndrăgostită preferă neliniştile provocate de către bărbatul iubit indiferenţei indolente.”

Jose Ortega y Gasset

Inima unui bărbat are un sanctuar secret în care poate intra doar o singură femeie. Însă acest spațiu este plin de alte camere mici care sunt vacante și așteaptă vizite.

Helen Rowland

„Barbatul adevarat iubește doar două lucruri: pericolul și joaca. Din acest motiv își doreste să aibă aproape femeia, una dintre cele mai periculoase jucării.”

Friedrich Nietzsche

 

***

Ziua Internațională a Bărbatului (ZIB) este un eveniment anual sărbătorit pe 19 noiembrie. Inaugurată în 1999 în Trinidad și Tobago, ziua și evenimentele sale găsesc susținere de la multe persoane și grupuri în Australia, Caraibe, America de Nord, Asia, Europa, Africa și Organizația Națiunilor Unite.

Vorbind în numele UNESCO, directoarea pentru Femei și Cultură a Păcii Breines Ingeborg a spus de ZIB, „Aceasta este o idee excelentă și ar oferi un echilibru de gen.”

Citiți și Cu ce rimează „bărbat”?