Sunt 25 de ani de la lansarea acestei capodopere, cunoscută în întreaga lume, reprezentativă pentru industria cinematografică a tuturor timpurilor. După lansarea de pe 19 decembrie 1997, Titanic a avut succes critic și comercial.
Nominalizat la 14 categorii de premii Oscar, este la egalitate cu Totul despre Eva (1950) pentru cele mai multe nominalizări la Oscar, câștigând 11, inclusiv la categoria pentru Cel mai bun film și Cel mai bun regizor, fiind aici la egalitate cu Ben Hur (1959) pentru cele mai multe premii Oscar câștigate de un singur film.
Cu încasări inițiale de 1,84 miliarde $, Titanic a fost primul film care a depășit pragul de 1 miliard de dolari. A rămas filmul cu cele mai multe încasări din toate timpurile până când Avatar, regizat tot de Cameron, l-a întrecut în 2010. O versiune 3D a lui Titanic, lansată pe 4 aprilie 2012 pentru a comemora 100 de ani de la dezastru, a câștigat încă 343,6 milioane $ pe plan mondial, încasările filmului ajungând astfel la 2,18 miliarde $.
A devenit al doilea film cu cele mai multe încasări din toate timpurile pe plan mondial (după Avatar). În 2017, filmul a fost relansat pentru a aniversa 20 de ani de la data lansării și a fost ales pentru a fi păstrat în Registrul Național de Filme al Statelor Unite. Iată câteva detalii despre acest film pe care, aproape sigur, nu le știați!
James Cameron a făcut o glumă, spunând că a produs filmul „Titanic” doar pentru a putea vizita epava.
De fapt, pentru a obține imagini ale rămășițelor actuale ale navei, fratele lui Cameron și Panavision au lucrat împreună pentru a crea un sistem de camere de mare adâncime care să le permită să filmeze din afara submarinului lor.

Chiar a existat un pasager pe nume J. Dawson.
Deși Cameron intenționa ca Jack și Rose să fie complet fictivi, el a aflat despre adevăratul J. Dawson după ce scenariul fusese deja încheiat.
J. Dawson (Joseph Dawson pe numele său real) a lucrat pe navă ca bărbier. A murit la bordul Titanicului, iar corpul său a fost recuperat și îngropat mai târziu la Cimitirul Fairview Lawn din Nova Scoția.

Beatrice Wood, modelul după care a fost creat personajul Rose, a murit la 105 ani.
Născută în 3 martie 1893, în San Francisco, fiind fiica unei family din înalta societate americană. James Cameron i-a oferit rolul, dar doamna era deja mult prea în vârstă pentru a mai juca în film. În 12 martie 1998, Beatrice Wood a murit la 105 ani.

Cuplul care se sărută în timpul scufundării este inspirat de cuplul Ida și Isidor Straus.
Erau proprietarii magazinului Macy din New York. La un moment dat, în cursul scufundării reale a Titanicului, Idei i s-a oferit un loc pe o barcă de salvare.

A refuzat să urce la bordul bărcii și să-și lase soțul în urmă, spunând: „Am trăit împreună, vom muri împreună.” Trupul lui Isidor a fost găsit și readus în Nova Scotia, apoi îngropat în mausoleul Straus din Woodlawn Cemetery. Corpul Idei n-a fost recuperat, iar familia a decis să păstreze într-o urnă specială, drept amintire, apă din locul în care s-a scufundat nava.
Vorbind despre scena faimoasă a desenului, aceasta conține o replică greșită.
Jack trebuia să spună: „Întinde-te pe canapea.” În schimb, el a spus: „Întinde-te pe pat … pe canapea.” Directorul James Cameron a apreciat naturalețea greșelii atât de mult, încât a lăsat-o în film.

Mâinile care pictează portretul lui Rose nu-i aparțin lui Leonardo DiCaprio.
De fapt, sunt mâinile lui James Cameron!
E ceva ce tipul nu poate face?
În scena în care Cal și Rose luau cafeaua împreună, trântirea mesei a fost un gest spontan.
Evident, Kate Winslet nu se aștepta la asta, iar reacția ei de surpriză a fost cât se poate de naturală.

Iar scena în care Rose îl scuipă pe Cal în față a fost ideea ei.
Scenariul prevedea ca Rose să îl împungă cu un ac de păr. Dar și în acest caz, inspirația de moment a fost apreciată de către regizor, ca urmare scena apare în film. Oricum, pentru cadrul care apare în film nu a fost necesară saliva, deoarece Rose a folosit albuș de ou, ca de altfel și în scena în care Jack o învață să scuipe.

Bucata de lemn pe care Rose plutește la sfârșitul filmului se bazează pe un artefact real care a supraviețuit scufundării navei.
Artefactul se află în prezent la Muzeul Maritim al Atlanticului din Halifax, Nova Scotia, Canada.

Destul de interesant, artefactul a trebuit, de fapt, să fie recreat într-o dimensiune mai mare pentru a pluti în timp ce Kate Winslet se afla pe partea de sus a acestuia.
Leonardo DiCaprio nu a fost prima alegere a studioului pentru a-l juca pe Jack Dawson.
Inițial, studioul a vrut să îl distribuie pe Matthew McConaughey. Johnny Depp și Christian Bale au susținut și ei audiții pentru rol, dar în cele din urmă a fost ales DiCaprio datorită insistențelor lui James Cameron.
Céline Dion a urât piesa „My Heart Will Go On” prima dată când a auzit-o.
Ea a acceptat să înregistreze piesa doar după ce soțul ei a convins-o să o facă.

Oricum, cântecul a primit Premiul Oscar pentru cea mai bună melodie originală.