TINA TURNER – A DOUA ȘANSĂ„Am 80 de ani. Ce crezi? Cum mă gândeam că o să fiu la 80 de ani?”, întreabă poznaș Tina Turner.

„Arăt bine, mă simt bine. Am trecut prin afecţiuni grave dar acum le-am scos la capăt. E o a doua şansă în viaţă”, explică ea și adaugă „Sunt fericită să am 80 de ani”.

Doar o incredibilă, ca ea, poate spune asta. A doua șansă la 80?! Da, are și de ce.

Numele său real este Anna Mae Bullock și s-a născut pe 26 noiembrie 1939, în Brownsville (Tennessee). Tatăl ei lucra pe o plantaţie de bumbac, iar mama ei era de origine indiană.

După liceu, Tina Turner s-a mutat la Saint Louis, pe atunci capitala blues-ului, unde l-a întâlnit pe chitaristul Ike Turner. S-au căsătorit în 1962. Primul lor single – „A Fool in Love” – a urcat pe primul loc în topul Hit Parade.

Consacrarea ei a venit în 1966, odată cu lansarea piesei „River Deep Mountain High„, compusă special pentru ea de Phil Spector.

Acum ceva ani, ascultând River Deep Mountain High cântată de Celine Dion, am remarcat versul în care spunea „I love you baby just like Tina loves to sing”. Pe atunci mi se părea doar o comparație foarte frumoasă și convingătoare, alături de adâncime și înălțime… Astăzi înțeleg pe de-a-ntregul.

Pun alături de versiunea originală a Tinei (1966), versiunea Celinei (2008) adusă ca omagiu.

După ce Ike Turner a devenit dependent de droguri şi abuziv, căsnicia lor a luat-o la vale, Tina Turner părăsindu-l (1976) şi luând cu ea cei patru copii ai cuplului, dintre care doi proveneau dintr-o relaţie anterioară a soţului ei. În timpul divorţului, cântăreaţa a renunţat la orice sprijin din partea lui Ike şi la drepturile asupra melodiilor comune. Dezvăluirile șocante făcute de Tina în cartea sa ”My Love Story” arată adevărata față și personalitatea hâdă a soțului ei, suferințele și violența îndurată:

Mi-a aruncat cafea fierbinte în față, făcându-mi arsuri de gradul trei”, scrie ea.Mi-a folosit nasul ca pe un sac de box de atâtea ori încât puteam gusta sângele curgându-mi pe gât atunci când cântam. Mi-a rupt maxilarul. Și nu-mi puteam aminti cum era să nu ai un ochi negru. Descrie, de asemenea, încercarea sa de suicid.Când am luat acele pastile, am ales moartea și am ales-o sincer. Am fost nefericită când m-am trezit ”, scrie ea. Și, mai rău, când s-a trezit la spital în urma incidentului, Ike i-a spus: ”Ar fi trebuit să mori”.

Şi-a început cariera solo în 1984, la New York, pe când avea datorii de o jumătate de milion de dolari şi trăia doar din ajutorul social. În acelaşi an, la vârsta de 45 de ani, Tina Turner a câştigat patru premii Grammy pentru albumul care a marcat revenirea ei în industria muzicală, „Private Dancer„.

Tot atunci a jucat, monumental, alături de Mel Gibson în filmul „Mad Max – Beyond Thunderdome„.

Într-o carieră impresionantă de aproape o jumătate de secol, Tina Turner, considerată cântăreaţa cu cel mai mare succes din muzica rock, supranumită de altfel „regina rock and roll„, a lansat 10 albume de studio, a jucat în numeroase filme, iar discurile ei s-au vândut în peste 200 de milioane de exemplare în toată lumea.

O furtună de pasiune și energie, o voce puternică venită din adânc, asta era Tina și își electriza publicul în concerte. Îl punea pe jar și-l înnebunea. De câte ori o ascult, asta mi se întâmplă și mie.

Tina Turner a vândut mai multe bilete la show-urile sale decât oricare alt artist solo din istorie şi a câştigat opt premii Grammy.

Alte încercări și bariere

Cântăreaţa a învăţat limba germană şi s-a mutat în Elveţia, în 1995, pentru a locui împreună cu partenerul său de viaţă – Erwin Bach. Turner l-a cunoscut pe Erwin Bach în 1985 și s-au căsătorit în 2013 după 26 de ani petrecuți împreună.

La trei săptămâni de la nunta lor, Tina a avut un accident vascular cerebral  și a suferit o paralizie.Atunci am descoperit că nu pot sta pe propriile picioare”, spune ea fără pic de tragism.

Tina scrie curajos, tot în cea de a doua carte, My Love Story, și despre fiul ei cel mai mare – Craig, care s-a sinucis la vârsta de 59 de ani într-un moment în care ea participa la Săptămâna Modei Haute Couture, în Paris, și își sărbătorea a cincea aniversare a nunții cu Erwin Bach. „Încerc să aflu de ce a făcut-o. Poate că ceva din copilărie l-a urmărit de-a lungul vieții, iar el pur și simplu nu a mai putut face față. Nu știu.”, declara și pentru Oprah, într-unul din numerele O, explicând că moartea sa a fost un șoc.

Tina, o mamă budistă, se gândește la copilul său în acești termeni:

According to Buddhism, you come back to earth and do life again until you get it right. I believe his next life will be easier. I think he’s good in a good place.

(Conform budismului, te întorci pe pământ și trăiești din nou viața până când ajungi s-o faci așa cum trebuie. Cred că următoarea lui viață va fi mai ușoară. Gândesc că este bine, într-un loc bun.”

În 2016, cântăreața a fost diagnosticată cu cancer intestinal. În urma tratamentului a suferit o gravă insuficiență renală și Erwin i-a dăruit unul din rinichii săi pentru a o salva.

M-am întrebat dacă cineva ar crede că donația vie a lui Erwin a fost cumva tranzacțională„, scrie ea.Incredibil, având în vedere cât timp am fost împreună, mai existau oameni care voiau să creadă că Erwin s-a căsătorit cu mine pentru banii și faima mea. Ce altceva și-ar fi dorit un bărbat mai tânăr de la o femeie mai în vârstă, nu ?! Erin a ignorat mereu zvonurile.

Tina și Erwin

Am trecut printr-o căsătorie infernală care aproape că m-a distrus, dar am mers înainte”, adaugă Tina.

Binele a ieșit din rău. Bucuria a țâșnit din durere. Și niciodată nu am fost atât de fericită ca astăzi.

„What’s Love Got to Do with It” – Tina Turner

Scrisă de Graham Lyle și Terry Britten, cântecul a fost înregistrat de cântăreața americană pentru cel de-al cincilea album al ei de studio, Private Dancer (1984).
„What’s Love Got to Do with It” a devenit primul și singurul ei single #1 în clasamentul Billboard Hot 100 (cu peste 2.000.000 de copii vândute în întreaga lume). La acea vreme, în vârstă de 44 de ani, Turner a devenit cea mai în vârstă artistă solo feminină care a ajuns în topul Hot 100.
„What’s Love Got to Do with It” a primit trei premii la cea de-a 27-a ediție anuală a Premiilor Grammy la categoriile Discul anului, Cântecul anului și Cea mai bună interpretare vocală pop feminină.
În 1993, titlul cântecului a fost folosit ca titlu pentru filmul biografic bazat pe viața lui Turner iar în 2012 a fost inclus în Grammy Hall of Fame

Despre o legendă ca ea, mai adaug simplu că e ”Simply, The Best!”