Sir Yehudi Menuhin (n. 22 aprilie 1916 New York – d. 12 martie 1999 Berlin)

Discipolul și prietenul lui George Enescu

O călătorie făcută în copilărie la Vila Luminiş din Sinaia a lui Enescu – mentorul și profesorul pe care Yehudi Menuhin l-a considerat  „cel mai important muzician în toată lumea din secolul XX” – avea să-i schimbe viața.

Întâlnind un grup de țigani lăutari  într-o cafenea, el a fost de-a dreptul hipnotizat, spunând mai târziu „m-a uimit că puteau scoate astfel de sunete, extraordinare, din instrumente primitive”. A făcut aranjamentele pentru a se întâlni din nou și a cânta împreună. În timp ce-și luau la revedere, lăutarul șef i-a înmânat un coș de căpșuni; la rândul său, Menuhin, în vârstă de 11 ani, i-a împrumutat arcușul său Sartory, montat în aur. Această experiență a trezit în Menuhin o încântare și o admirație pentru culturile muzicale aflate dincolo de tărâmul clasic, ce-l vor însoți mereu.

Enescu și Yehudi copil

Și l-a ales drept profesor

Copilul-minune Menuhin şi l-a ales drept profesor şi a insistat, atât el cât și părinții lui, ca acesta să-l accepte drept discipol. De câte ori era vorba despre influeţa imensă a profesorului său, Menuhin spunea că a intuit ce rol va juca acesta în viaţa sa.

Ceea ce am primit de la el, prin exemplu, nu prin cuvinte, a fost aptitudinea de a transforma nota într-un mesaj vital, de a da formă, înţeles frazei, viaţă muzicii

Yehudi Menuhin, una dintre cele mai proeminente personalităţi ale muzicii secolului XX, s-a remarcat prin promovarea, pe plan mondial, a creaţiei artistice a lui George Enescu.

Relația, cu totul specială între cei doi artiști provenind din două spații culturale cu totul diferite, este de notorietate și impresionează prin împletirea ipostazelor maestru-discipol, prieten-mentor, două viori în concert și o activitate artistică fără de care viața lui Menuhin ar fi fost de neimaginat.

Yehudi Menuhin discipol – alături de George Enescu la pian

Peste ani, copilul care la vârsta de şapte ani interpreta concertul pentru vioară al lui Mendelssohn, acompaniat de San Francisco Symphony Orchestra, avea să declare:

“Enescu mi-a dat lumina care a ghidat întreaga mea existenţă”.

Yehudi Menuhin 1935

În anul 1958 avea loc, la Bucureşti, prima ediţie a prestigiosului Festival Internaţional George Enescu, ediţie la care Yehudi Menuhin a fost unul din invitaţii speciali care a încântat publicul. La o distanță de 40 de ani, la ediţia din anul 1998 a festivalului, marele Yehudi Menuhin se afla din nou pe scena festivalului, aceasta fiind ultima apariţie în România a maestrului, înainte de a concerta cu orchestra îngerilor.

A cântat trupelor în timpul celui de-al doilea război mondial

Menuhin nu a fost recrutat pentru a servi în cel de-al doilea război mondial – pe atunci era tatăl a doi copii-, dar a acordat peste 500 de concerte soldaților răniți, trupelor aliate și organizațiilor de salvare, riscându-și viața în condiții periculoase.

A făcut autostopul între Americi, teatrul Pacificului și Europa cu avioane și elicoptere militare, înfășurându-și Stradivariusul în propria jachetă de lână. Apropierea de suferința umană l-a afectat profund, dar l-a inspirat în minunata sa activitate de caritate, Live Music Now, a cărei misiune era să ducă muzica clasică audiențelor care nu s-ar fi bucurat, altfel, niciodată de ea.

Menuhin cântând fetiței sale nou născute

A fost un activist pentru drepturile omului

Menuhin a fost un altruist și protector plin de pasiune, cu păreri puternice despre justiția socială, fără teamă să vorbească despre probleme apropiate inimii sale. El a combătut guvernele pe care le considera opresive, de la liderii apartheidului din Africa de Sud până la israelieni în anii 90, precum și Războiul Rece din USSR. În calitate de președinte al Consiliului Internațional al Muzicii UNESCO din 1971, a ținut la Moscova un discurs deplorând atmosfera represiunii culturale (la vremea respectivă, violoncelistul Mstislav Rostropovici era persecutat pentru adăpostirea romancierului dizident Alexander Solzhenitsyn) și și-a folosit platforma prezidențială pentru a protesta.

A devenit cavaler

Născut într-o locuință din Bronx și crescut în San Francisco, Menuhin era un nomad, obișnuit să călătorească în lume întreaga sa viață. În cele din urmă, el s-a stabilit în Marea Britanie, unde a apărut în emisiuni de televiziune, inclusiv în serialul de comedie Morecambe & Wise și legendarul show pentru copii Blue Peter. Adesea a vorbit despre un „sentiment de încredere neîntrerupt” între el și poporul britanic.

În 1965, Menuhin a fost făcut Cavaler de onoare al Ordinului Imperiului Britanic, iar după ce a primit cetățenia britanică, în 1985, i s-a permis să-și adauge numelui particula Sir – Sir Yehudi Menuhin KBE (deși, totuși, a insistat pe toți să-l numească Yehudi).

În 1993, Majestatea Sa Regina i-a acordat o întreprindere pe viață, dându-i un loc în Camera Lorzilor, a doua cameră din Parlamentul Marii Britanii. El a devenit Lord Menuhin din Stoke d’Abernon, localitatea școlii de muzică specializată pe care a fondat-o pentru tinerii deosebit de talentați.

foto tumblr.com

Citește și Muzica este respirația lui Dumnezeu – Dinu Lipatti