Cu un amestec suav de inocență și senzualitate, adolescenta Vanessa Paradis a cucerit definitiv inimile tinerilor iubitori de muzică pop când, în 1987, pe când avea 14 ani, a interpretat piesa „Joe Le Taxi.” Adolescenții de pretutindeni s-au identificat rapid cu puștoaica (foarte) îmbrăcată în jeans, cămașă cu guler alb și un flanel sport roz, cu chip angelic și o strungăreață la care nu va renunța nici mai târziu. Astăzi, clipul cu piesa „Joe Le Taxi.” are peste 27 de milioane de vizualizări pe youtube.

Nu trec decât trei ani până când Vanessa confirmă și talentul de actriță prin rolul elevei cu un trecut tulbure care îl seduce în mod iremediabil și tragic pe profesorul de filosofie de la liceu în filmul „Noce Blanche” din 1990 pentru care este recompensată cu Premiul César pentru debut, echivalentul premiului Oscar pentru industria de film franceză.

Devenită deja un idol al tineretului din Franța, în 1991 i se propune o colaborare cu Casa Chanel. Va fi una dintre imaginile celebrului brand francez. Nu întârzie nici succesul internațional prin lansarea în Statele Unite a piesei „Be My Baby” în 1992, în colaborare cu Lenny Kravitz, cu care are și o poveste de iubire intens mediatizată.

Anul 1995 marchează întâlnirea cu o divă a ecranului francez din altă generație, sofisticata și intelectuala Jeanne Moreau. Cele două au realizat un emoționant duet cu piesa „Le Tourbillon de la Vie” interpretată pentru prima dată de Moreau în 1962 în filmul „Jules și Jim” în regia lui François Truffaut. În 1997 Vanessa Paradis și Jeanne Moreau au jucat împreună în filmul „Un amour de sorcière„. Cele două au fost legate de o strânsă prietenie până la dispariția în 2017 a lui Jeanne Moreau. Vanessa a preluat simbolic ștafeta frumuseții, talentului și a senzualității de la mult mai experimentata ei parteneră de scenă și film.

Anul 1998 avea să-i marcheze destinul pentru totdeauna prin întâlnirea cu cel care avea să devină marea dragoste și tatăl celor doi copii, rebelul de la Hollywood-ul anilor ’90, Johnny Depp. Cei doi au format timp de 14 ani unul dintre cele mai strălucitoare și invidiate cupluri din lumea artistică. Pentru ea, Johnny, „băiatul rău” dar extrem de talentat al filmului american, și-a stabilit reședința în Franța și s-a retras pentru o vreme din lumina reflectoarelor.

„Purta o rochie cu spatele gol și eu am văzut spatele acela și gâtul acela, apoi s-a întors și am văzut ochii aceia și – bum! Viața mea de burlac s-a încheiat.” – a afirmat Johnny Depp despre momentul când a întâlnit-o pe Vanessa Paradis.

Lumea întreagă i-a îndrăgit ca și cuplu. A fost un coup de foudre. Prin natura profesiilor lor au călătorit mult, dar n-au fost adepții petrecerilor zgomotoase, iar aparițiile împreună pe covorul roșu nu a fost o prioritate pentru ei. Majoritatea timpului ca familie, alături de cei doi copii, au petrecut-o la ferma lor din sudul Franței. Cu toate acestea nu au fost niciodată căsătoriți legal.

„M-ar speria ideea de a-i distruge numele de familie. Are un nume de familie atât de frumos.” – spunea Depp. Parcă i-am da dreptate, nu?

Despărțirea a afectat-o profund pe Vanessa.

„Nu vreau să vorbesc despre el. Cine a spus că artiștii trebuie să-și vândă sufletul, să se expună complet?” – spunea Vanessa îndurerată în 2012.

Recent Vanessa Paradis a făcut senzație la un festival de film american din Deauville, Franța, cam eclipsat de faimosul Festival de Film de la Veneția cu care a coincis. Apariția excepțională a Vanessei în calitate de președinte al juriului festivalului a atras toate privirile. Cu ocazia aceasta a purtat nu mai puțin de cinci ținute vestimentare, de la stilul jucăuș la cel standard, de la sexi la modern.

Astăzi, fiica ei și a lui Johnny Depp, Lily-Rose, îi calcă pe urme, fiind deja lansată în lumea modelingului.