Sfântul Apostol Andrei ne-a creştinat şi a săvârşit prima Sfântă Liturghie pe pământul României.

El ne-a eliberat de demoni şi de patimi şi ne-a unit cu Hristos prin jertfă şi Liturghie. El ne-a învăţat cum să ne mântuim prin smerenie, prin rugăciune şi prin iubire.

Părintele Cleopa

În 30 noiembrie se prăznuiește Sfântul Andrei, numit și „Ocrotitorul României”, și, în același timp,  ziua onomastică a peste 720 000 de români, după statisticile MAI, care poartă nume derivate. Numele Andrei provine din greaca veche, etimonul fiind Ἀνδρέας, andros – bărbat, cu toate trăsăturile care derivă din această noțiune: bărbăție, curaj, forță.

Dar să vedem cine a fost Sfântul Andrei

Născut în  6 î.e.n., Bethsaida, Provincia Iudeea, Imperiul Roman, a murit la , Patras, Achaia, Imperiul Roman, și a fost unul dintre apostolii lui Isus din Nazaret, frate cu Simon Petru. Evanghelia după Ioan menționează că Andrei ar fi fost mai întâi ucenic al lui Ioan Botezătorul, care l-ar fi sfătuit să-l urmeze pe Isus.

Artus Wolffort

Conform aceleiași evanghelii, Andrei l-ar fi dus pe fratele său Simon Petru la Isus, spunându-i că l-a găsit pe Mesia, iar de aici i s-a spus  lui Andrei ca „cel dintâi chemat”.  Cu toate acestea, nu se numără printre cei trei pe care Isus i-a tratat în anumite situații ca pe cei mai apropiați ai săi (Petru, Iacob și Ioan), dar a fost mereu menționat mereu între primii patru. A fost, precum cei din neamul său, de meserie pescar pe Marea Galilee, iar marinarii și pescarii îl considerau protectorul lor: „După cuvântul lui, niște oameni care se necăjeau cu pescuitul au tras cu voloacele si au prins pește mult.’ (Th. D.Sperantia). Se povesteste că, începând de atunci, de ziua lui se obișnuieste să se mănânce pește.

Martiriul Sf. Andrei, pictor Charles l
Le Brun

Este cunoscut pentru propovăduirea Evangheliei și a creștinătății. După ce a devenit un propovăduitor al creștinismului și al Evangheliilor, a murit în orașul peloponesian Patras ca martir în ziua de 20 noiembrie a anului 60 e.n., răstignit pe o cruce în formă de X, care de atunci reprezintă simbolul martirajului: „Crucea Sfântului Andrei”. Se spune că moartea lui a stârnit o furtună puternică din senin, care i-a orbit pe toţi cei ce asistau la răstignire.

El este considerat cel care a adus creștinismul pe meleagurile noastre, predicând această doctrină în Dobrogea (pe atunci Scythia Minor) acuma mai bine de 2000 de ani. Astăzi, în proximitatea localității Ion Corvin din Constanța se află mănăstirea dobrogeană „Peștera Sfântului Andrei”, loc în care se presupune că a trăit și predicat Sfântul Apostol Andrei. Sfântul Andrei nu este doar ocrotitorul României, ci este considerat patron spiritual și alte unsprezece țări, din regiuni apropiate– Scoția (steagul scoțian reprezintă crucea în formă de X a Sfântului Andrei), Barbados, Georgia, Ucraina, Rusia, Polonia, Sicilia, Grecia, Cipru, Tenerife și Malta.

Ziua de Sfântul Andrei este considerată și data începerii sezonului de iarnă, Sântandrei fiind supranumit și cap-de-iarnă.

Rugăciune către Sfântul Apostol Andrei

Doamne, Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis şi s-a făcut făptura, nu întoarce dumnezeiasca Ta faţă de la noi cei păcătoşi, ca să nu vină asupră-ne mânia cea groaznică şi înfricoşătoare a durerilor, care este rodul păcatelor noastre pe care în toată ziua, cu nesocotinţă, în chip nenumărat le săvârşim. Noi suntem păcătoşi şi pătimaşi, netrebnici şi plini de răutate, iar Tu eşti izvorul vieţii şi al milostivirii; nu ne lăsa, Doamne; nu trece rugăciunea noastră, a păcătoşilor, nici nu răsplăti nouă după nelegiuirile noastre, ci, pentru că nu suntem vrednici a câştiga prin sârguinţa cea de toate zilele milostivirea Ta, dăruieşte-ne-o Tu, Doamne, ca un preamilostiv. Pentru rugăciunile Apostolului Tău Andrei, dăruieşte-ne nouă sănătate şi viaţă ferită de toată răutatea. Pentru pomenirea lui cea de azi ne întăreşte cu darul Tău cel stăpânitor, ca din adâncul inimilor noastre, cu bucurie să lăudăm prăznuirea lui şi să slăvim preasfânt numele Tău, în vecii vecilor. Amin.

Desigur, există foarte multe tradiții populare în legătură cu Sfântul Andrei, amintim doar câteva mai cunoscute:

– ungerea tuturor căilor de intrare în case sau grajduri cu usturoi, împotriva pătrunderii spiritelor rele. Noaptea aceasta este considerată propice pentru desfășurarea spiritelor malefice, a strigoilor, vârcolacilor, a moroilor și a licantropilor, așa că oamenii trebuie să se ferească prin protejarea locuințelor și prin gesturi simbolice: gospodinele întorc de cu seara toate cănile sau vasele cu gura în jos, se agață și funii de usturoi la intrare, iar animalelor li se pune busuoic în mâncare și în apă câteva picături de agheasmă.

– Cei de la țară, păstrători de tradiții,  obișnuiesc ca de Sfântul Andrei să pună grâu la încolțit pentru a afla cum va fi recolta de anul viitor și cât de prospere vor fi casa și familia pe viitor.

– Fetele de măritat obișnuiesc să ascundă sub pernă un fir de busuioc pentru a-și visa iubitul.

La mulți ani fericiți tuturor celor care poartă numele Sfântului Andrei, fie-vă viața numai lumină!

S-a întâmplat în 29 noiembrie