Citatul zilei:  Fernando Pessoa, din ”Cartea neliniștirii”:

Chiar dacă în jurul nostru s-ar prăbuşi tot ceea ce simulăm că am fi, întrucât coexistăm, trebuie să rămânem neclintiţi, nu fiindcă am fi drepţi, ci fiindcă suntem noi înşine, iar a fi tu însuţi înseamnă a nu avea nimic comun cu lucrurile exterioare care se prăbuşesc, chiar dacă se prăbuşesc peste ceea ce noi suntem pentru ele. Pentru cei mai buni dintre noi, viaţa trebuie să fie un vis care refuză confruntările.

Dacă a existat vreun poet care și-a dorit enorm să fugă de propriul său nume, acesta este Pessoa. În limba portugheză, ”pessoa” înseamnă ”persoană”, adică tipul anodin care se pierde în mulțime… exact ce nu și-a dorit să fie poetul.

Atât în ​​poezie, cât și în proză, Pessoa a negat că ar exista ca orice fel de individ distinctiv. „Încep să mă cunosc. Eu nu exist”, scrie el într-o poezie. „Sunt decalajul dintre ceea ce mi-aș dori să fiu și ceea ce au făcut alții din mine. . . . Sunt eu. Punct.” În opusul său magistral, „Cartea neliniștii” — un colaj de aforisme și reflecții formulate sub forma unui jurnal fictiv la care a lucrat ani de zile, dar pe care nu l-a terminat niciodată, cu atât mai puțin publicat — Pessoa revine la aceeași temă: „Prin aceste impresii deliberat nelegate sunt naratorul indiferent al autobiografiei mele fără evenimente, al istoriei mele fără viață. Acestea sunt confesiunile mele și dacă nu spun nimic în ele este pentru că nu am nimic de spus.

fineartamerica.com

Jean-Martin Charcot (n. 29 noiembrie 1825 – d. 16 august 1893) a fost un medic francez, profesor de neurologie și anatomie patologică la Universitatea din Paris și la Spitalul Salpêtrière, unde a funcționat în decursul a 33 de ani ca șef de secție, șef de clinică și ca director al spitalului. Este cunoscut ca fiind fondatorul neurologiei moderne și este asociat cu cel puțin 15 eponime medicale, inclusiv boala Charcot-Marie-Tooth ( numită, în 1886, după numele celor trei medici care au descoperit-o, este o neuropatie periferică ereditară care se caracterizează printr-o atrofie musculară şi o neuropatie senzitivă progresivă (afectează nervii periferici) localizată la nivelul extremităţii membrelor) și scleroza laterală amiotrofică. Întreaga sa operă a produs un profund impact în noile discipline ale neurologiei și psihologiei.

„Simptomele psihice nu sunt în realitate decât strigătul organelor care suferă”.

Jean-Martin Charcot

Sir John Ambrose Fleming (n. 29 noiembrie 1849 – d. 18 aprilie 1945) a fost un inginer și fizician englez, specialist în electricitate, cunoscut pentru inventarea în 1904 a primului tub electronic, dioda, denumită pe atunci kenotron. El a inventat și regula mâinii drepte, folosită în matematică și electronică.
A fost un creștin devotat și a predicat despre evidența învierii. În 1932, împreună cu Douglas Dewar și Bernard Acworth, a înființat Mișcarea de Protest împotriva Evoluției.

Sir John Ambrose Fleming

Wilhelm Hauff (n. 29 noiembrie 1802 – d. 18 noiembrie 1827) a fost un poet și prozator german din perioada romantică. A făcut parte din cercul poeților romantici germani, Schwäbische Dichterschule.
Este autorul operei „Povestea lui Muck cel Mic”, pe baza căreia s-a realizat un desen animat în 2003 în Rusia. A scris basme romantice, cultivând fantasticul popular autohton și oriental, precum și nuvele cu accent de satiră social-politică.

IN MEMORIAM … 🥀🕯️

Dacă nu știi încotro mergi, orice drum te va duce acolo.” (George Harrison – 25.02.1943 – 29.11.2001)

Cel de-al 21-lea album al chitaristului Carlos Santana, „Guitar Heaven: The Greatest Guitar Classics of All Time”, apărut în 2010, cuprinde adaptări ale unor piese rock clasice. Printre ele se află și noua versiune a cântecului ‘While my guitar gently wheeps’, scris de George Harrison în 1968. Santana, alături de cântăreața India Arie și violoncelistul Yo-Yo Ma, aduc astfel un omagiu lui Harrison, stins din viață cu 9 ani în urmă.

S-A ÎNTÂMPLAT ÎN 29 NOIEMBRIE … CU 57 DE ANI ÎN URMĂ …

‘I Want to Hold Your Hand’, înregistrat la 17 octombrie 1963, este lansat de Beatles în Regatul Unit la data de 29 noiembrie 1963. Scris de John Lennon și Paul McCartney, a fost primul cântec Beatles înregistrat folosind echipament cu patru canale.
Cu comenzi anticipate care depășeau 1 milion de exemplare în Regatul Unit, ‘I Want to Hold Your Hand’ ar fi ajuns direct pe prima poziție în topurile britanice în ziua lansării sale (29 noiembrie 1963), dacă nu ar fi fost blocată de o altă piesă de a lor, ‘ She Loves You’. Din această cauză a avut nevoie de 2 săptămâni pentru a ocupa prima poziție, unde va staționa timp de 5 săptămâni.
A fost, de asemenea, primul hit #1 în America, intrând în lista Billboard Hot 100 la 18 ianuarie 1964 la numărul 45, marcând începutul „invaziei britanice” asupra industriei muzicale americane. A rămas în clasamentul Billboard timp de 15 săptămâni., devenind cel mai bine vândut single la nivel mondial al formației Beatles (peste 12 milioane de exemplare).

Domenico Gaetano Maria Donizetti (n. 29 noiembrie 1797 – d. 8 aprilie 1848) a fost un compozitor italian de muzică cultă și, mai ales, de operă din Bergamo, regiunea Lombardia.
Cea mai cunoscută lucrare a compozitorului este „Lucia di Lammermoor” (1835), respectiv cea mai ușor de recunoscut piesă muzicală a sa este aria muzicală, „Una furtiva lagrima” din opera „L’elisir d’amore” (1832). Alături de Vincenzo Bellini și Gioacchino Rossini, Donizetti a fost unul din compozitorii de frunte ai operei bel canto.