„Nu există vacanţă pentru dragoste… aşa ceva nu există. Dragostea trebuie trăită total, cu plictiseala şi neplăcerile ei, nu există vacanţă pentru asta.”
Marguerite Duras, numele la naștere Marguerite Donnadieu, (n. 4 aprilie 1914, Gia Dinh, aproape de Saigon în fosta Indochina Franceză – d. 3 martie 1996, Paris).
****
4 mai 1959 … ⏳️
Prima ceremonie a decernării premiilor Grammy, care a recunoscut realizările muzicale din 1958 a avut loc simultan în două locații, hotelul Beverly Hilton din Beverly Hills, California, și hotelul Park Sheraton din New York City, New York. Au fost acordate 28 de premii Grammy.
Ella Fitzgerald, Count Basie, Domenico Modugno, Ross Bagdasarian și Henry Mancini, au câștigat fiecare câte 2 premii.
Premiul „Discul anului” și „Cântecul anului” au revenit piesei „Nel Blu, Dipinto di Blu (Volare)” al lui Domenico Modugno, iar coloana sonoră a filmului „The Music From Peter Gunn” a lui Henry Mancini a câștigat „Albumul anului”.
Fapte interesante despre premiile Grammy:
– Premiile Grammy (stilizate ca GRAMMY), sau pur și simplu cunoscute sub numele de Grammy, au fost inițial numite Premiile Gramophone, deoarece trofeul înfățișează un gramofon aurit.
– Ceremonia nu a fost difuzată în direct până la cea de-a 13-a ediție anuală a Premiilor Grammy în 1971.,
– Recordul pentru cele mai multe premii Grammy câștigate într-o viață este deținut de Beyoncé, cântăreață, compozitoare, producătoare de discuri și dansatoare americană, care a câștigat 32. Recordul anterior de Georg Solti, un dirijor maghiar-britanic, care a câștigat 31. .
– Grupul irlandez U2 deține recordul pentru cele mai multe premii Grammy câștigate de o formație cu 22 de premii.
– LeAnn Rimes avea doar 14 ani când a câștigat două premii Grammy: unul pentru cel mai bun artist nou și celălalt pentru cea mai bună interpretare vocală country feminină. Acest lucru a făcut-o cea mai tânără câștigătoare a unui Grammy din istorie.
*****
S-A ÎNTÂMPLAT PE 4 MAI … ⏳ Hemingway primea Premiul Pulitzer…: https://bel-esprit.ro/batranul-si-marea/
Domnul Hemingway, care a devenit celebru în întreaga lume odată cu publicarea romanului „A Farewell to Arms” cu o generație în urmă, a fost onorat pentru un scurt roman despre un simplu pescar cubanez. A fost publicat inițial în revista Life în septembrie anul trecut și a fost scos ulterior sub formă de carte de către editura Charles Scribner.
Primul premiu Pulitzer al domnului Hemingway, în valoare de 500 de dolari, a fost acordat deoarece judecătorii au considerat că „Bătrânul și marea” este cea mai distinsă ficțiune publicată sub formă de carte în cursul anului de un autor american preocupat de viața americană. Romanele anterioare au avut decoruri europene – Spania și Italia. Contextul cubanez al câștigătorului este „american”, în sensul că celelalte douăzeci de republici din emisfera vestică sunt și ele americane.” (New York Times, 4 mai 1953).
*****
Am să-ţi povestesc o anecdotă: Mă aflam la Paris în timpul mişcărilor studenţeşti. Pe peretele din faţa hotelului meu, cineva a scris: „Dumnezeu a murit. Semnat: Nietzsche”. A doua zi, a apărut dedesubt: „Nietzsche a murit. Semnat: Dumnezeu.

Amos Oz (ro.pinterest.com)

Amos Oz (n. 4 mai 1939 – d. 28 decembrie 2018) a fost un scriitor israelian.
„Şi să vă mai spun ceva? Adevărata noastră problemă e că noi înşine nu suntem în stare să ne entuziasmăm pentru nimic. Asta-i nenorocirea adevărată. Cine simte că nimic nu mai e urgent se răceşte şi moare încet-încet.(….) Trebuie să începem să „vrem”. Să ne ţinem cu amândouă mâinile de viaţa asta, ca să nu ne scape, dacă înţelegeţi ce vreau să spun. Altfel totul e pierdut.”
*****
”Istoria tuturor societăților cunoscute este istoria luptei de clasă”.
Karl Heinrich Marx (n. 5 mai 1818, Trier, Germania – d. 14 martie 1883, Londra, Marea Britanie) a fost un filozof, istoric, economist, sociolog și jurnalist, întemeietor împreună cu Friedrich Engels al teoriei socialismului științific, teoretician și lider al mișcării muncitorești. A avut o influență importantă asupra istoriei politice a secolului al XX-lea.Karl Marx împreună cu Friedrich Engels a scris și a publicat în 1848: Manifestul Partidului Comunist.
Apelând la ideea de luptă de clasă Marx nu făcea totuși decât să preia un concept folosit de mult timp deja de către istoricii burghezi în studiile lor. Marx a argumentat că sistemul capitalist, la fel ca și sistemele socio-economice precedente, produce tensiuni interne care îl conduc la distrugere. Așa cum capitalismul a înlocuit feudalismul, capitalismul va fi înlocuit de comunism, o societate fără clase, care urmează unei perioade de tranziție în care statul va fi un instrument al dictaturii proletariatului. Pe de altă parte, Marx a argumentat că schimbările socio-economice se produc prin intermediul activității revoluționare organizate. În acest model, capitalismul va lua sfârșit prin activitatea organizată a clasei muncitoare internaționale. Ideile lui Marx au început să exercite o influență majoră asupra mișcării muncitorești la scurt timp după moartea sa. Această influență a crescut impetuos odată cu victoria Revoluției din Octombrie din Rusia, revoluție datorată bolșevicilor, care erau marxiști, ca și restul partidelor rusești cu orientare de stânga – menșevicii (social-democrații) și socialist-revoluționarii.
*****
S-A NĂSCUT ÎN 4 MAI … 🥀
Bartolomeo Cristofori di Francesco (4 mai 1655 – 27 ianuarie 1731) a fost un producător italian de instrumente muzicale, faimos pentru inventarea pianului. Cristofori s-a născut la Padova, în Republica Veneția. Înainte de a-și începe lucrul la pian, a inventat două instrumente cu tastatură: spinetto și spinett-ul oval.
Nu se cunoaște numărul total de piane construite de Cristofori, doar trei mai există astăzi, toate datând din anii 1720.
*****
NĂSCUT PE 4 MAI … 🥀
Născut la Dortmund, Friedrich Arnold Brockhaus (4 May 1772 – 20 August 1823) a fost redactor de enciclopedii și editor german.
În 1808 a cumpărat drepturile de autor ale Conversations-Lexikon, o enciclopedie începută în 1796 și ajunsă în stare de faliment. În 1810-1811 a finalizat prima ediție a acestei celebre lucrări sub denumirea de enciclopedia Brockhaus care a reprezentat modelul pentru enciclopediile viitoare.
****
Femeile pot fi curtate în o mie de feluri, poate chiar mai mult, dar există un fel de a face curte care trece dincolo de săruturi şi priviri: respectul.”
Audrey Hepburn, marea actriță, s-a născut în 4 mai 1929, Ixelles, Belgia.

ro.pinterest.com

 

Audrey Hepburn: „Pentru copilul din noi toți”.