Ce-i aia o scrisoare de dragoste bătută la maşină? E rece şi impersonală. Când scrii de mână e ca un sacrificiu de sine. Iar când primeai o scrisoare de la o femeie şi-i simţeai parfumul impregnat în pagini… ce mare lucru!
Neagu Bunea Djuvara, cunoscut ca Neagu Djuvara (n. , București, România – d. , București, România), a fost diplomat, filosof, istoric, jurnalist și romancier român, doctor în drept, una dintre cele mai fascinante și mai exotice personalități multiculturale ale epocii contemporane.
*****
S-A ÎNTÂMPLAT ÎN 25 IANUARIE … CU 61 DE ANI ÎN URMĂ … ⏳
„Faptele bune şi băile fierbinţi reprezintă cea mai bună cură împotriva depresiei.” (Dodie Smith)
25 ianuarie 1961. A avut loc premiera lungmetrajului animat american ‘101 dalmațieni’ (One Hundred and One Dalmatians) produs de Walt Disney Productions și bazat pe romanul ‘The Hundred and One Dalmatians’ de Dodie Smith din 1956. Regizat de Clyde Geronimi, Hamilton Luske și Wolfgang Reitherman, a fost cel de al 17-lea lungmetraj de animație Disney.
*****
1533, 25 ianuarie: Henric al VIII-lea al Angliei se căsătorește în secret cu cea de-a doua soție, Anne Boleyn. Henric al VIII-lea a fost al doilea monarh al Casei Tudor, succedând tatălui său, Henric al VII-lea. Este faimos datorită faptului că a avut șase soții: Catherine de Aragon, Anne Boleyn, Jane Seymour, Anne de Cleves, Catherine Howard și Catherine Parr.

Vă recomandăm filmul cu Jonathan Rhys Meyers and Natalie Dormer, intitulat „The Tudors”
(2007 – https://www.imdb.com/title/tt0758790/?ref_=ttmi_tt)
*****
Jeanne Hébuterne (n. 6 aprilie 1898 – d. 25 ianuarie 1920) a fost o artistă franceză născută la Paris într-o famile catolică strictă. Ea a fost introdusă în comunitatea artistică din Montparnasse prin intermediul fratelui său Andre, el însuși artist.
A pozat ca model pentru diferiți pictori și sculptori, apoi s-a înscris la Academia Colarossi pentru propria sa pregătire artistică. Acolo, în primăvara lui 1917, l-a întâlnit pe carismaticul Modigliani…
A urmat o cumplită poveste de dragoste.

Jeanne Hébuterne sub pana lui Modigliani

Sinceritatea este forma cea mai îndrăzneaţă a curajului.” (W. Somerset Maugham)
Dragostea sublimă şi adevărată este un sentiment divin, transfigurator, complex, al cărui factor esenţial este duioşia. În dragoste trebuie să existe un sentiment de dăruire, o dorinţă de a proteja, un imbold de a face bine şi de a procura plăcere şi fericire – o lipsă deplină de egoism.”
Se năștea la 25 ianuarie 1874, în Paris, William Somerset Maugham, dramaturg și prozator englez a cărui operă s-a bucurat de notorietate internațională.
Vălul pictat (The Painted Veil) este un film de dramă american/chinezesc, lansat în anul 2006, în regia lui John Curran. Scenariul scris de Ron Nyswaner se bazează pe cartea cu același nume („Vălul pictat”), lansată în anul 1925 de W. Somerset Maugham. Un medic britanic luptă împotriva unei epidemii de holeră într-un mic sat chinezesc, în timp ce este prins într-o căsătorie fără iubire cu o soție infidelă.
*****
În urmă cu 163 de ani, pe 25 ianuarie 1858, ”Marşul nupţial” de Felix Mendelssohn-Bartholdy a devenit marşul popular al nunţilor, după ce a fost cântat la nunta regală a prinţesei Victoria a Marii Britanii cu prinţul Frederick William al Prusiei.
Compozitorul german a compus acest marş în anul 1842, ca parte a muzicii de scenă pentru piesa ”Visul unei nopţi de vară” de William Shakespeare.
Prima dată când s-a cântat la o nuntă a fost când Dorothy Carew s-a căsătorit cu Tom Daniel la Biserica St Peter, Tiverton, Anglia, la 2 iunie 1847, și a fost interpretată de organistul Samuel Reay. Cu toate acestea, piesa nu a devenit cunoscută la nunți până când nu a fost selectată de Victoria, Prințesa Regală pentru căsătoria ei cu prințul Frederick William al Prusiei la 25 ianuarie 1858. Mireasa era fiica reginei Victoria, care iubea muzica lui Mendelssohn și pentru care compozitorul cânta adesea în timpul vizitelor sale în Marea Britanie.
‘Marșul nupțial’ în Do major, Op. 61 al lui Felix Mendelssohn, scris în 1842, face parte din suita de muzică de acompaniament a piesei lui Shakespeare A Midsummer Night’s Dream. Este una dintre cele mai frecvent utilizate marșuri de nuntă, în general interpretându-se la orga de biserică.
*****
NĂSCUTĂ ÎN 25 IANUARIE … 🥀
Cărțile reprezintă oglinda sufletului.” (Virginia Woolf)
Scriitoarea engleză Adeline Virginia Woolf (25 ianuarie 1882 – 28 martie 1941) s-a născut Adeline Virginia Stephen la 25 ianuarie 1882 într-o familie înstărită din cartierul Kensington, Londra, ca al șaptelea copil al mamei Julia Prinsep Jackson și al tatălui Leslie Stephen, scriitor, istoric, eseist, biograf și alpinist. Virginia a fost educată acasă în limba engleză clasică și literatura victoriană încă de la o vârstă fragedă.
Romancieră, eseistă, nuvelistă și critic literar, Woolf este considerată unul dintre cei mai importanți autori moderniști ai secolului XX și un pionier în utilizarea fluxului de conștiință ca tehnică narativă.

tumblr.com

Cele mai cunoscute lucrări ale ei includ romanele Mrs Dalloway (1925), To the Lighthouse (1927) și Orlando (1928). Ea este cunoscută și pentru eseurile sale, inclusiv A Room of One’s Own (1929).
Cel care ne fură visele, ne fură viața.” (Virginia Woolf, ”Orlando”)
Vita & Virginia este un film biografic din 2018 regizat de Chanya Button. Scenariul, scris de Button și Eileen Atkins, este adaptat după piesa din 1992 Vita & Virginia de Atkins. Filmul îi are în rolurile principale pe Gemma Arterton, Elizabeth Debicki și Isabella Rossellini.
Scriitoarea Virginia Woolf se întâlnește cu colega autoare Vita Sackville-West la Londra în anii 1920. În ciuda faptului că ambele femei sunt căsătorite, se lansează într-o relație de dragoste care mai târziu va inspira unul dintre cele mai faimoase romane ale Virginiei, Orlando.
*****
Gândul serii: „Câinii ni s-au dăruit cu totul. Suntem în centrul universului lor. Către noi se îndreaptă dragostea, credința și încrederea lor. Ne servesc în schimbul unor rămășițe. Este, fără îndoială, cel mai bun târg făcut vreodată de om.
Roger A. Caras