La mulți ani tuturor celor care poartă numele Sfintei Mucenițe Alexandra, împărăteasa!
Aceasta a fost soţia lui Diocleţian, împărat al Imperiului Roman de Răsărit și s-a jertfit ppentru salvarea Sfântului Gheorghe, creștinându-se împotriva voinței împărătești.
Prăznuirea ei în Biserica Ortodoxă se face la data de 21 aprilie.
*****
Prințesa Elizabeth Alexandra Mary s-a născut la ora 2.40 a.m în 21 aprilie 1926, ca primă fiică a Ducelui și a Ducesei de York, în casa bunicilor ei din str. Bruton, aparținând Contelui și Contesei de Strathmore. Ascensiunea ei la tron nu a fost previzibilă la început, dar abdicarea unchiului ei, Edward al VIII-lea, în 1936, l-a adus pe tatăl ei, George al VI-lea pe tron, schimbându-i destinul. Regina Elizabeth a fost căsătorită 73 de ani cu Ducele de Edinburgh, prințul Phillip. A fost cel mai longeviv monarh britanic, cel mai în vârstă și mai longeviv șef de stat în exercițiu și al doilea monarh suveran ca lungime a domniei din istoria lumii (după Ludovic al XIV-lea al Franței).
Asta n-o împiedica să aibă un acces de râs subtil, în momente solemne, semn că e și om, în afară de celelalte funcții pe care le îndeplinește.
Poza aniversară, livrată de către Royal Windsor Horse Show, cu câțiva ani în urmă.
*****
IN MEMORIAM …
„Mark Twain a oferit plăcere – o adevărată plăcere intelectuală – milioanelor de oameni, iar lucrările sale vor continua să ofere o asemenea plăcere milioanelor care vor veni … Umorul lui era american, dar era aproape la fel de apreciat, atât de englezi, cât și de oameni din alte țări. Twain reprezintă partea durabilă a literaturii americane”. (Președintele William Howard Taft)
Romancierul, umoristul și criticul american Samuel Langhorne Clemens (30 noiembrie 1835 – 21 aprilie 1910), cunoscut sub pseudonimul Mark Twain s-a născut la două săptămâni după ce cometa Halley s-a apropiat cel mai mult de Pământ în 1835. El a spus în 1909: „Am venit pe lume cu Cometa Halley în 1835. Vine din nou anul viitor și mă aștept să ies din viață cu ea. Va fi cea mai mare dezamăgire a vieții mele dacă nu plec cu Cometa Halley. Previziunea lui Twain a fost corectă; a murit din cauza un atac de cord pe 21 aprilie 1910, în Stormfield, la o zi după cea mai apropiată trecere a cometei de Pământ.
Twain și soția sa sunt îngropați împreună în cimitirul Woodlawn din Elmira.
William Faulkner l-a numit „părintele literaturii americane”. Romanele sale includ Aventurile lui Tom Sawyer (1876) și continuarea sa, Aventurile lui Huckleberry Finn (1884), cel din urmă fiind adesea numit „Marele roman american”.
*****
„Să dăruieşti iubire şi să primeşti iubire fără rezerve, acesta este pentru mine ţelul suprem. Să fii capabil să iubeşti necondiţionat, acesta este pentru mine păcatul originar, cel care trage după sine pe toate celelalte.”
Anthony Quinn (n. 21 aprilie 1915,Chihuahua, Mexic – d. 3 iunie 2001, Boston, SUA) a fost un actor american de teatru și film, de origine mexicană, dublu laureat al premiului Oscar.
„Cum naiba poţi să stabileşti ce loc ocupi în viaţa unei femei? Cum poţi fi sigur ca n-ai obţinut trofeul numai prin neprezentarea rivalului?”
*****
IN MEMORIAM …
Willi Boskovsky (16 iunie 1909 – 21 aprilie 1991) a fost un violonist și dirijor austriac, cel mai cunoscut ca dirijor de lungă durată al Concertului de Anul Nou de la Viena.
S-a născut la Viena și s-a înscris la Academia de muzică din Viena la vârsta de nouă ani. A fost dirijorul Filarmonicii din Viena din 1936 până în 1979. De asemenea, din 1955, a fost dirijorul Concertului de Anul Nou din Viena, care este dedicat în cea mai mare parte muzicii lui Johann Strauss II și a contemporanilor săi.
A condus Cvartetul Boskovsky, cu Philipp Matheis (vioara a doua), Gunther Breitenbach (viola) și Nikolaus Hübner (violoncel). Cvartetul Boskovsky, împreună cu Johann Krump (contrabas), Alfred Boskovsky (clarinet), Josef Veleba (corn) și Rudolf Hanzl (fagot) au format Octetul de la Viena.
Boskovsky s-a făcut remarcat ca interpret al lucrărilor lui Mozart: a înregistrat toate sonatele pentru vioară și pian, alături de pianista Lili Kraus, și triourile complete pentru vioară, pian și violoncel, cu Kraus și Nikolaus Hübner pentru Les Discophiles Français.
Stilul său a atras mulți iubitori ai operei lui Strauss, Boskovsky dirijând orchestra în maniera „Stehgeiger”, adică dirijând cu vioara la fel ca Johann Strauss I.
*****
IN MEMORIAM …
„Îmi plac criticile constructive venite din partea oamenilor deștepți.” (Prince)
La 21 aprilie 2016, la vârsta de 57 de ani, muzicianul Prince a murit din cauza unei supradoze accidentale de fentanil, la domiciliul său din Paisley Park.
Prince Rogers Nelson (7 iunie 1958 – 21 aprilie 2016), cunoscut în mod omonim sub numele de Prince, a fost un cântăreț, compozitor, instrumentist, producător de discuri, dansator, actor și regizor american. Este considerat drept unul dintre cei mai mari muzicieni ai generației sale. Chitarist virtuoz, era bine cunoscut pentru munca sa eclectică în mai multe genuri, personalitate flamboiantă și androgină și o gamă vocală largă, care includea un falset de mare anvergură și țipete înalte.
Muzica inovatoare a lui Prince a integrat o mare varietate de stiluri, inclusiv funk, R&B, latino, country, rock, new wave, clasic, soul, synth-pop, psychedelia, pop, jazz, industrial și hip hop. El a fost, de asemenea, cunoscut pentru producția sa prolifică, lansând 39 de albume în timpul vieții sale, cu o gamă largă de proiecte inedite lăsate după moartea sa; se crede că seiful conține zeci de albume complet produse și peste 50 de videoclipuri muzicale care nu au fost lansate niciodată, alături de diverse alte medii. A lansat sute de piese atât sub numele său, cât și cu mai multe pseudonime în timpul vieții sale, precum și a scris piese care au devenit faimoase de alți muzicieni, precum „Nothing Compares 2 U” și „Manic Monday”. Estimările numărului complet de melodii scrise de Prince variază de la 500 la peste 1.000.
Prince a vândut peste 150 de milioane de discuri în întreaga lume, clasându-l printre cei mai bine vânduți artiști de muzică din toate timpurile. Printre premiile sale s-au numărat Premiul Merit al președintelui Grammy, Premiile American Music pentru realizare și merit, Premiul Billboard Icon, un premiu al Academiei și un premiu Globul de Aur. A fost inclus în Rock and Roll Hall of Fame în 2004, UK Music Hall of Fame în 2006 și Rhythm and Blues Music Hall of Fame în 2016.