„- Mamă, pot să le spun acolo (Viena) că sunt român?, întrebă deodată Jurjac.
– Sigur, de ce să nu le spui?
– Mă gândeam… să nu creadă… că mă laud.”
La șapte ani, George Enescu pleca la Viena, unde avea să studieze la Conservator cu profesori celebri, între 1888 și 1894.
Întrebarea formulată la plecarea din țară a devenit memorabilă.

Astăzi e George Enescu. Compozitor, violonist, pedagog, pianist și dirijor, este unul din cei mai importanți muzicieni pe care i-a zămislit România într-un august, 19. Este una din acele zile care-i marchează spiritual istoria şi devenirea.
Cu și despre Enescu – împreună cu discipolul său, Menuhin.
George Enescu s-a născut la 19 august 1881 în satul Liveni-Vîrnav, județul Botoșani, în familia arendașului Costache Enescu și a soției lui, Maria. El a fost al optulea copil și primul care n-a murit în copilărie. Numele lui era Gheorghe și părinții îl alintau cu numele Jurjac.
Încă din copilărie a avut o înclinație extraordinară pentru muzică, începând să cânte la vioară la vârsta de 4 ani, iar la vârsta de 5 ani a compus o primă lucrare, „Țara Românească, operă pentru vioară și pian”.
Primele îndrumări muzicale le-a primit de la părinți și de la un vestit lăutar, Niculae Chioru. În 1886, viitorul artist îl întâlnește pe renumitul compozitor Eduard Caudella, de la Iași, care îi va îndruma primii pași în muzică, marcându-i hotărâtor destinul.

pinterest.com

*****

„Dacă A reprezintă succesul în viață, atunci A este egal cu x plus y plus z.

Munca reprezintă x; y înseamnă joaca; iar z – să știi să taci naibii din gură.”

*****

„Două lucruri îi fac cunoscută omului natura lui în întregul ei: instinctul şi experienţa.”
Blaise Pascal (n. 19 iunie 1623, Clermont-Ferrand, Franța – d. 19 august 1662, Paris) a fost un matematician, fizician și filosof francez având contribuții în numeroase domenii ale științei, precum construcția unor calculatoare mecanice, considerații asupra teoriei probabilităților, studiul fluidelor prin clarificarea conceptelor de presiune și vid. În urma unei revelații religioase în 1654, Pascal abandonează matematica și științele exacte și își dedică viața filozofiei și teologiei.

pinterest.com

În onoarea contribuțiilor sale în știință numele Pascal a fost dat unității de măsură a presiunii, precum și unui limbaj de programare.
Pascal s-a ocupat și de filozofie, considerând că progresul științific este scopul existenței omenirii. Oscilând între raționalism și scepticism, el a ales spre finalul vieții credința, fiind influențat încă de mic de credința în Dumnezeu.
În acest domeniu, Pascal își datorează faima atacului împotriva cazuisticii, o metodă folosită în special de iezuiți, atac întreprins în Lettres provinciales. În acestă lucrare, Pascal lua apărarea prietenului său jensenist Antoine Arnould, și va aprinde mânia regelui Ludovic al XIV-lea care va da ordin să fie arsă.
Cea mai cunoscută lucrare filosofică a lui Pascal este Les pensées, o colecție de gânduri asupra suferinței umane și a încrederii în Dumnezeu, o lucrare apologetică creștină adresată noii lumi desacralizate. Această lucrare cuprinde și celebrul pariu al lui Pascal, care încearcă să demonstreze că Dumnezeu există, folosindu-se de o teorie a probabilităților.
Pascal a făcut speculații teologice și asupra noțiunii de infinit, în timp ce Isaac Newton, Leibniz (și chiar el însuși prin studiile sale asupra epicicloidei), puneau bazele calcului infinitezimal, din care apoi, scuturându-se de aura mistică, se va naște Analiza matematică.
*****
„Artistul, ca şi literatul, trebuie să aparţină timpului său; numai cu această condiţie operele lui se vor transmite posterităţii. El trebuie să aparţine ţării sale, numai astfel va fi uimitor. El trebuie să-i exprime opiniile, dacă ţine să fie adevărat şi admirat de gânditori. El trebuie să se arate concret în cugetările lui, numai astfel va avea un ideal.”
Theodor Aman (n. 20 martie 1831, Câmpulung, România – d. 19 august 1891,București, România) a fost pictor și grafician, pedagog și academician român, întemeietor al primelor școli românești de arte frumoase de la Iași și București.
Theodor Aman reprezintă pentru istoria plasticii românești primul artist modern în adevăratul sens al cuvântului, influențând și grăbind, în același timp, prin activitatea sa în Principatele Unite ale Moldovei și Țării Românești, deschiderea spre modernitate și dezvoltarea instituțională artistică până la izbucnirea Războiului Ruso-Turc din 1877.
Atât Theodor Aman cât și Gheorghe Tattarescu au fost, la data de 5 octombrie 1864, întemeietorii Școlii de Arte Frumoase din București.
*****
Federico García Lorca (n. 5 iunie 1898, Fuente Vaqueros, Granada – d. 18 august 1936, între Víznar și Alfacar, ibidem) a fost un poet, prozator și dramaturg spaniol, cunoscut și pentru talentul său în alte domenii ale artei. Încadrat în generația lui 27 a literaturii spaniole, este cel mai popular și influent scriitor spaniol din secolul XX. Ca dramaturg este considerat una dintre figurile de referință ale teatrului spaniol din secolul XX, alături de Valle-Inclán și Buero Vallejo. A murit executat în timpul Războiului Civil din Spania (1936-1939), datorită simpatiei sale pentru Frontul Național.
Universul lorchian se caracterizează printr-o sistematizare palpabilă : poezia, drama, proza sunt alimentate de obsesii și chei stilistice constante. Varietatea formelor și tonalităților nu atentează niciodată împotriva acestei unități, a cărei chestiuni fundamentale este frustrarea personajelor.
Opera poetică a lui Lorca constituie una dintre culmile liricii Generației lui 27 și a literaturii spaniole. Lirica lorchiană este rezultatul sentimentului tragic al vieții și este relaționată cu alți autori, alte tradiții și curente literare. În ea se îmbină armonios tradiția populară cu cea cultă. Deși împărțirea în epoci este puțin forțată, unii critici literari au considerat că există două etape : cea de tinerețe și cea de maturitate.
Teatrul lui Lorca este, alături de cel al lui Valle-Inclán, cel mai important teatru de expresie castiliană din secolul XX. Ese vorba de un teatru poetic, în sensul că se dezvoltă în jurul unor simboluri principale, cum ar fi sângele, cuțitul sau trandafirul, și în cadrul unr spații mitice sau de un realism transcendentalizat, abordând problemele principale ale existenței. Creația dramatică a lui Lorca poate fi grupată în patru categorii : farse, comedii „nereprezentabile” (conform autorului), tragedii și drame.
No photo description available.
*****
„Experienţa omenească îi conferă infinitului, deşi nu-l înţelege, un loc esenţial.”
Octav Onicescu (n. 20 august 1892, Botoșani— d. 19 august 1983) a fost matematician român, întemeietor al școlii românești de teoria probabilităților, i-a dat acesteia o nouă axiomatizare, cu ajutorul noțiunii de „funcție eveniment” sau „funcție sumă”. A introdus conceptul de „lanț cu legături complete”, cea mai importantă contribuție românească în teoria probabilităților. A fost autor al unei noi varietăți de mecanică: „Mecanica invariantivă Onicescu”. A fost membru al Academiei Române, membru al Uniunii interbalcanice a matematicienilor. Este, împreună cu Gheorghe Mihoc, creatorul școlii matematice românești de teoria probabilităților și statistică matematică.
*****
„Nimic nu este mai bine decât o lume în care fiecare încearcă să-l facă pe celălat să râdă.”‘
Matthew Langford Perry este un actor canadiano-american nominalizat la premiile Emmy și Globul de aur. S-a născut la 19 august 1969 în Williamstown, Massachusetts și este cel mai bine cunoscut pentru rolul lui Chandler Bing în sitcom-ul Friends (Prietenii tăi) (1994-2004).
La multi ani, Matthew Perry! Happy birthday, Matthew Perry!
*****
„Dacă nu poți hrăni o sută de oameni, hrănește doar unul.”
19 august este Ziua Mondială Pentru Asistență Umanitară care, începând din 2009, aduce un omagiu celor care își dedică viața salvării și îmbunătățirii vieții persoanelor care au nevoie de asistență pentru a supraviețui. Ziua de 19 august a fost aleasă de Adunarea Generală a ONU în memoria reprezentantului special al secretariatului general în Irak, Sérgio Vieira de Mello și a 21 dintre colegii săi de atunci care în data de 19 august 2003 au fost uciși în bombardamentul sediului ONU din Bagdad.
*****
“Moda nu este ceva care există numai în rochii. Moda este în cer, pe stradă, moda este legată de idei, de viaţă, de tot ceea ce ne înconjoară.”
Coco Channel

Coco Chanel, excelența feminină