„Ca să ne rugăm bine, trebuie să ne rugăm așa cum suntem, nu cu machiaj. Să nu facem machiajul sufletului pentru a ne ruga, ci să mergem înaintea Domnului așa cum suntem, cu lucrurile frumoase dar și cu cele urâte, pe care nimeni nu le știe, dar pe care noi, înăuntrul nostru, le cunoaștem”. – fragment din discursul rostit de papa Francisc la audiența generală de miercuri, 14 octombrie 2020, în aula Paul al VI-lea, în Cetatea Vaticanului.
S-A ÎNTÂMPLAT în 14 octombrie … CU 9 ANI ÎN URMĀ … ⏳
La 14 octombrie 2011 a fost lansat în Germania, Elveția și Austria ‘Footsteps 2’, cel de-al nouăsprezecelea album al cantautorului Chris de Burgh. Albumul urmează conceptul albumului ‘Footsteps’ (lansat în 2008), prin crearea unor versiuni ‘cover’ ale melodiilor care l-au inspirat și l-au influențat de-a lungul carierei sale. Versiunile ‘cover’ includ melodii binecunoscute ale unor trupe și artiști precum Beatles, Bob Dylan, Toto, Pete Seeger etc.
Așa cum a spus De Burgh la lansarea albumului: „Ascultarea marilor compozitori a fost inspirația mea pentru a încerca să devin și eu un bun compozitor. Mā gândesc la Lennon & McCartney și Bob Dylan, asemenea artisti par să nu mai existe. Mi-am învățat meseria, meșteșugul, urmând pașii Marilor Maeștri. Aceasta este călătoria mea muzicală, melodiile acelea sunt pașii mei.„
SĀRBĀTORITUL ZILEI … 🎂🥂
„Înainte de Cliff and the Shadows, nu fusese nimic care să merite să fie ascultat în muzica britanică.” (John Lennon)
Sir Cliff Richard (n. Harry Rodger Webb; 14 octombrie 1940) este un cântăreț, muzician, actor și filantrop britanic. Richard a vândut peste 250 de milioane de discuri în întreaga lume, fiind astfel unul dintre cei mai bine vânduți artiști de muzică din toate timpurile și este al treilea cel mai bine vândut artist în Marea Britanie, dupā Beatles și Elvis Presley.
Cu grupul său de acompaniament, The Shadows, Richard a dominat scena muzicii populare britanice în perioada pre-Beatles, de la sfârșitul anilor ’50 până la începutul anilor ’60. Single-ul său din 1958, ‘Move It’, este adesea descris ca prima piesă autentică de rock & roll din Marea Britanie. La începutul anilor ’60, a avut si o carieră cinematograficā în filme, precum ‘The Young Ones’ și ‘Summer Holiday’.
De-a lungul unei cariere de 60 de ani, Richard a adunat numeroase discuri și premii din aur și platină, inclusiv două premii Ivor Novello și trei premii Brit. Peste 130 dintre single-urile, albumele și EP-urile sale au ajuns în Top 20 din Marea Britanie, mai mult decât orice alt artist.
*****
În 2022, se stingea marea soprană Mariana Nicolesco, o mare voce a timpului nostru, care a primit Premiul Special și Medalia Kulturpreis Europa “pentru performanțele sale artistice, pentru calitatea sa de mentor și formator al tinerei generații și pentru rolul excepțional, încununat de succes, pe care-l asumă în relația României cu Europa și a Europei cu România”.
*****
In memoriam: „Când sunt îngrijorat și nu pot dormi, în loc de oi, îmi numār binecuvântările. Și adorm … numărându-mi binecuvântările.” (Bing Crosby)
Harry Lillis „Bing” Crosby Jr. (3 mai 1903 – 14 octombrie 1977) a fost un cântăreț, comedian și actor american. Primul star multimedia, Crosby a fost un lider în vânzările de discuri, în ratingurile radio și în filmele din 1930 până în 1954, a realizat peste șaptezeci de lungmetraje și a înregistrat peste 1.600 de melodii diferite.
SĀRBĀTORITA ZILEI … 🎂🥂💐
„Cântatul m-a fācut sā mā simt atât de bine, încât dorința mea a fost să cânt pentru întreaga omenire!” (Marcia Barrett)
Marcia Barrett (născută la 14 octombrie 1948) este o vocalistă britanică născută în Jamaica și una dintre cei patru membrii originali al grupului vocal Boney M. În 1963 părinții ei s-au mutat în Anglia, iar la sfârșitul anilor ’60, în Germania, s-a alăturat unei formații și a făcut turnee cu Karel Gott și Rex Gildo. În 1975 a fost cooptatā în grupul Boney M., fondat de Frank Farian. După destrāmarea grupului, în 1990, Barrett si-a continuat cariera solo, înregistrând piese de dans la München.
Alte evenimente cu rezonanță istorică, petrecute într-o zi de 14 octombrie
1066: Bătălia de la Hastings – William Cuceritorul și trupele sale normande au învins regele Harold al II-lea al Angliei în această bătălie importantă, ceea ce a dus la cucerirea normandă a Angliei.
1586: Papa Sixtus al V-lea a promulgat bulă papală „Triumphantis Jerusalem,” prin care l-a autorizat pe regele Filip al II-lea al Spaniei să organizeze o „Mare Armadă” pentru a lupta împotriva protestanților din Anglia.
1912: Theodore Roosevelt a fost împușcat în timpul unei campanii electorale în Milwaukee, Wisconsin. Cu toate că a fost rănit, a continuat discursul înainte de a căuta îngrijiri medicale.
1947: Aviatorul american Chuck Yeager a devenit primul om care a zburat mai rapid decât sunetul, atingând o viteză de Mach 1.07 în timpul unui zbor cu avionul experimental Bell X-1.
1964: Martin Luther King Jr. a primit Premiul Nobel pentru Pace pentru lupta sa pentru drepturile civile și egalitatea rasială în Statele Unite.
1968: Primul zbor spațial cu echipaj uman al programului Apollo a fost Apollo 7, care a fost lansat de NASA. Acesta a fost primul zbor cu echipaj uman după dezastrul Apollo 1 din 1967.
1979: Papa Ioan Paul al II-lea a devenit primul papă care a vizitat Statele Unite.
1982: Președintele Ronald Reagan a declarat „Războiul contra drogurilor” într-un discurs televizat adresat națiunii.
Citiți și despre căsătorie