Maria Tănase a fost, fără doar şi poate, un simbol al culturii româneşti.

Ea a rămas în memoria tuturor prin vocea sa excepţională, dar şi prin carisma şi frumuseţea deosebită. Cântăreaţa a adunat de-a lungul vieţii folclorul românesc pe care a reuşit să îl expună în piesele populare care au făcut-o celebră.

În ciuda cântecelor folclorice care au fost interzise de către regimul legionar, solista a trăit în cele mai înalte cercuri boeme din ”Micul Paris”. Avea un suflet altruist – atunci când întâlnea în calea sa tinere sărace le dăruia cela mai luxoase şi scumpe rochii pe care le avea. S-a născut în mahalaua Cărămidarilor din Bucureşti şi era cel de-al treilea copil al Anei Munteanu şi florarului Ion Coandă Tănase. Tatăl era foarte mândru de fata lui cu părul bălai şi ochii verzi. Maria Tănase trezea la viaţă mahalaua când se punea pe cântat.

Marea ei dragoste a fost celebrul sculptor român Constantin Brâncuşi. Ea avea în jur de 25 de ani, iar el 62 de ani. Citește continuare articol aici.

„Când te ascult cum le zici, Marie, aş fi în stare să dăltuiesc pentru fiecare cântec de-al nostru câte o Pasăre Măiastră!”  –  Brâncuşi

Uneori mă încearcă sentimentul că melodiile îmi vin de undeva, de departe, din străfundul conştiinţei populare, se furişează în mine, visând parcă, le ascult şi le interpretez” – Maria Tănase

foto tumblr.com