„Ca să ne rugăm bine, trebuie să ne rugăm așa cum suntem, nu cu machiaj. Să nu facem machiajul sufletului pentru a ne ruga, ci să mergem înaintea Domnului așa cum suntem, cu lucrurile frumoase dar și cu cele urâte, pe care nimeni nu le știe, dar pe care noi, înăuntrul nostru, le cunoaștem”. – fragment din discursul rostit de papa Francisc la audiența generală de miercuri, 14 octombrie 2020,  în aula Paul al VI-lea, în Cetatea Vaticanului. 

S-A ÎNTÂMPLAT în 14 octombrie … CU 9 ANI ÎN URMĀ …

La 14 octombrie 2011 a fost lansat în Germania, Elveția și Austria ‘Footsteps 2’, cel de-al nouăsprezecelea album al cantautorului Chris de Burgh. Albumul urmează conceptul albumului ‘Footsteps’ (lansat în 2008), prin crearea unor versiuni ‘cover’ ale melodiilor care l-au inspirat și l-au influențat de-a lungul carierei sale. Versiunile ‘cover’ includ melodii binecunoscute ale unor trupe și artiști precum Beatles, Bob Dylan, Toto, Pete Seeger etc.
Așa cum a spus De Burgh la lansarea albumului: „Ascultarea marilor compozitori a fost inspirația mea pentru a încerca să devin și eu un bun compozitor. Mā gândesc la Lennon & McCartney și Bob Dylan, asemenea artisti par să nu mai existe. Mi-am învățat meseria, meșteșugul, urmând pașii Marilor Maeștri. Aceasta este călătoria mea muzicală, melodiile acelea sunt pașii mei.

SĀRBĀTORITUL ZILEI … 🎂🥂

Înainte de Cliff and the Shadows, nu fusese nimic care să merite să fie ascultat în muzica britanică.” (John Lennon)

Sir Cliff Richard (n. Harry Rodger Webb; 14 octombrie 1940) este un cântăreț, muzician, actor și filantrop britanic. Richard a vândut peste 250 de milioane de discuri în întreaga lume, fiind astfel unul dintre cei mai bine vânduți artiști de muzică din toate timpurile și este al treilea cel mai bine vândut artist în Marea Britanie, dupā Beatles și Elvis Presley.
Cu grupul său de acompaniament, The Shadows, Richard a dominat scena muzicii populare britanice în perioada pre-Beatles, de la sfârșitul anilor ’50 până la începutul anilor ’60. Single-ul său din 1958, ‘Move It’, este adesea descris ca prima piesă autentică de rock & roll din Marea Britanie. La începutul anilor ’60, a avut si o carieră cinematograficā în filme, precum ‘The Young Ones’ și ‘Summer Holiday’.
De-a lungul unei cariere de 60 de ani, Richard a adunat numeroase discuri și premii din aur și platină, inclusiv două premii Ivor Novello și trei premii Brit. Peste 130 dintre single-urile, albumele și EP-urile sale au ajuns în Top 20 din Marea Britanie, mai mult decât orice alt artist.

*****

„Sunt un amestec între idealism şi realism.”
Sir Roger George Moore KBE, cunoscut ca Roger Moore , (n. 14 octombrie 1927, Stockwell, Regatul Unit – d. 23 mai 2017,Crans-Montana, Elveția) a fost un actor englez, cel mai cunoscut ca interpret al personajului James Bond (între 1972 și 1985), un agent secret britanic ficțional (007) creat de Ian Fleming, respectiv al personajului principal de ficțiune din serialul Sfântul.
Moore a preluat interpretarea personajului agentul secret 007 de la Sean Connery în 1972, apărând prima dată ca James Bond în filmul Live and Let Die (1973), continuând a portretiza spionul britanic pentru încă șase filme din seria filmelor 007, până la „pensionarea” sa din întruparea personajului în 1985.
Numit Ambasador UNICEF în 1991, Moore a fost înobilat de regina Elisabeta a II-a în 2003 pentru servicii în opera de caritate. În 2007, a primit o stea pe Hollywood Walk of Fame pentru munca sa din televiziune și film. În 2008, guvernul Franței l-a desemnat pe Moore ca Comandant al ordinului Ordre des Arts et des Lettres.
*****
Frumosul frumoşilor: „Nu contează prea mult ceea ce spun oamenii despre tine, ci ceea ce şuşotesc…”. Un grăunte de adevăr există în toate, pentru că gura lumii nu poate fi închisă niciodată. Suntem ceea ce fac alţii din noi sau suntem ceea ce vrem să fim?
Unii nici nu cunosc întrebarea, dar se poartă de parcă ar avea răspunsul la degetul mic…
Errol Leslie Flynn (n. 20 iunie 1909 – d. 14 octombrie 1959) a fost un actor australian, cunoscut pentru rolurile sale romantice din filmele de capă și spadă de la Hollywood.
*****
E Ziua Internațională a Ouălor.
Ceva interesant: „Ouăle Fabergé”, bijuterii realizate din metale și pietre prețioase, la baza cărora se află tradiția pascală, au fost create de Peter Carl Fabergé, bijutier rus.
18 milioane de dolari, la atât se ridică valoarea unei piese. Până în 1917, Casa Fabergé a creat 52 de ouă pentru Romanovi și încă 13 pentru alți clienți, astăzi fiind împrăștiate în toată lumea, prin muzee sau colecții private.
În foto: oul Alexander III, creat în contextul comemorării împăratului rus, poate fi văzut la Hillwood Museum din Washington.
*****

În 2022, se stingea marea soprană Mariana Nicolesco, o mare voce a timpului nostru, care a primit Premiul Special și Medalia Kulturpreis Europa “pentru performanțele sale artistice, pentru calitatea sa de mentor și formator al tinerei generații și pentru rolul excepțional, încununat de succes, pe care-l asumă în relația României cu Europa și a Europei cu România”.

*****

In memoriam: „Când sunt îngrijorat și nu pot dormi, în loc de oi, îmi numār binecuvântările. Și adorm … numărându-mi binecuvântările.” (Bing Crosby)

Harry Lillis „Bing” Crosby Jr. (3 mai 1903 – 14 octombrie 1977) a fost un cântăreț, comedian și actor american. Primul star multimedia, Crosby a fost un lider în vânzările de discuri, în ratingurile radio și în filmele din 1930 până în 1954, a realizat peste șaptezeci de lungmetraje și a înregistrat peste 1.600 de melodii diferite.

SĀRBĀTORITA ZILEI … 🎂🥂💐

Cântatul m-a fācut sā mā simt atât de bine, încât dorința mea a fost să cânt pentru întreaga omenire!” (Marcia Barrett)

Marcia Barrett (născută la 14 octombrie 1948) este o vocalistă britanică născută în Jamaica și una dintre cei patru membrii originali al grupului vocal Boney M. În 1963 părinții ei s-au mutat în Anglia, iar la sfârșitul anilor ’60, în Germania, s-a alăturat unei formații și a făcut turnee cu Karel Gott și Rex Gildo. În 1975 a fost cooptatā în grupul Boney M., fondat de Frank Farian. După destrāmarea grupului, în 1990, Barrett si-a continuat cariera solo, înregistrând piese de dans la München.

Alte evenimente cu rezonanță istorică, petrecute într-o zi de 14 octombrie

1066: Bătălia de la Hastings – William Cuceritorul și trupele sale normande au învins regele Harold al II-lea al Angliei în această bătălie importantă, ceea ce a dus la cucerirea normandă a Angliei.

1586: Papa Sixtus al V-lea a promulgat bulă papală „Triumphantis Jerusalem,” prin care l-a autorizat pe regele Filip al II-lea al Spaniei să organizeze o „Mare Armadă” pentru a lupta împotriva protestanților din Anglia.

1912: Theodore Roosevelt a fost împușcat în timpul unei campanii electorale în Milwaukee, Wisconsin. Cu toate că a fost rănit, a continuat discursul înainte de a căuta îngrijiri medicale.

1947: Aviatorul american Chuck Yeager a devenit primul om care a zburat mai rapid decât sunetul, atingând o viteză de Mach 1.07 în timpul unui zbor cu avionul experimental Bell X-1.

1964: Martin Luther King Jr. a primit Premiul Nobel pentru Pace pentru lupta sa pentru drepturile civile și egalitatea rasială în Statele Unite.

1968: Primul zbor spațial cu echipaj uman al programului Apollo a fost Apollo 7, care a fost lansat de NASA. Acesta a fost primul zbor cu echipaj uman după dezastrul Apollo 1 din 1967.

1979: Papa Ioan Paul al II-lea a devenit primul papă care a vizitat Statele Unite.

1982: Președintele Ronald Reagan a declarat „Războiul contra drogurilor” într-un discurs televizat adresat națiunii.

Citiți și despre căsătorie