În curs de apariție la editura Corint, o nouă carte a Simonei Preda, ”România de totdeauna”, menită să facă lumină într-o epocă de istorie aristocrată, aducând în prim-plan personaje memorabile. Citiți un fragment:
,,S.P. : – Cum a fost relația dintre Manole Filitti și Alexandru Paleologu?
G.F. : – Manole Filitti și Alecu Paleologu erau prieteni. Manole Filitti a murit de un cancer de oase și asta a însemnat că pe ultimele luni de viață s-a chinuit îngrozitor. Și felul cum a primit boala, cum a îndurat-o și cum a murit l-a trădat pe boier, pe boierul desăvârșit. Stătea într-un costum de casă elegant, pe canapea și îl vizitează Alecu Paleologu.
Amândurora le făcea mare plăcere să bea un pahar de whisky, dar regula era să nu bea înainte de ora 12.00. Era11.15, pregătisem totul, dar așteptau ora 12.00.
La un moment dat, Alecu spune: „Manole, ce bărbat frumos ești!” Eu am rămas puțin uimită, pentru că nu am înțeles complimentul. Manole era transfigurat de durere și avea o lumină a omului care se apropie de moarte, iar Alecu a simțit nevoia să spună lucrul acesta. S-a făcut ora de băut whisky și pentru prima dată de când îl cunoșteam, Manole a refuzat băutura și atunci am avut măsura răului care îl chinuia, pentru că nici măcar nu putea să mimeze că ar bea puțin whisky.
Din nenorocire, ce era să se întâmple s-a întâmplat.
Moare Manole Filitti și Alecu, bunul lui prieten, rostește un cuvânt de adio în Biserica Icoanei.
Și, nu o să vă vină să credeți, acest om de perfectă urbanitate, de perfectă politețe, de perfectă educație și stăpânire, după ce a citit – pentru că politețea cere să nu vorbești niciodată liber la căpătâiul unui mort – a făcut un text scris, a citit cam jumătate de pagină, mi-a întins textul și a început să plângă în hohote la căpătâiul unui prieten care dispăruse din viața lui. Era un gol pe care îl resimțea. Acum avem senzația că odată cu ei s-a încheiat o epocă.
Sigur, s-a încheiat o epocă, dar vine alta cu figurile ei reprezentative, bune sau rele, dar care o vor marca în continuare în așa fel încât să ajungă subiect de nesfârșite comentarii.”
Pe Simona Preda o găsiți și AICI.