CINE ESTE LILY JAMES?

Lily James este o actriță de film, televiziune și de scenă, cunoscută pentru rolurile ei din ,,Downton Abbey” , ,,Cinderella” și ,,Baby Driver”.

Născută în 1989, Lili James este o actriță engleză a cărei carieră a cunoscut popularitatea după rolul său din pelicula ,,Cinderella” (2015), care a pus-o pe lista actrițelor promițătoare de la Hollywood. Înainte de ,,Cinderella” , aceasta a început să primească din ce în ce mai multă atenție datorită rolului său, alias Domnișoara Rose MacClarr în drama ,,Downton Abbey”. James a început să joace în filme cu buget mare, cum ar fi ,,Baby Driver” (2017), „Darkest Hour” (2017) și ,,Mamma Mia! Here We Go Again” (2018). Ea a început sǎ aparǎ în filme de la Hollywood în 2012,cu rolurile din Furia Titanilor și Fete iuti și a mai fost vǎzutǎ în roluri minore în seriale de televiziune.

MUNCA DE SCENĂ

Debutul profesional în teatru al lui James a fost în 2011, în adaptarea romanului ,,Vernon God Little” al lui DBC Pierre. A continuat să joace în producția ,,The Seagull and Othello” ca Desdemona, pentru care a primit, în cele din urmă, mai mult cuvinte de critică decât de laudă. Alte piese de teatru în care a jucat sunt ,,Play House”,  producția „Definitely the Bahamas”. Importantă pentru cariera ei a fost creația pusă în scenă de Kenneth Branagh (2016) pentru ,,Romeo și Julieta”, în care a jucat împreună cu Richard Madden.

ÎN ONOAREA TATĂLUI SĂU

Pentru a-și onora tatăl, James Thompson, care a murit în 2008 din cauza cancerului, Lily, născuta Lily Chloe Ninette Thompson, și-a schimbat numele în Lily James.

MATT SMITH

Încă din 2014, Lily este împreună cu actorul Matt Smith, cunoscut publicului drept Dr. Who din binecunoscutul film ,,The Crown”.

COPILĂRIA ȘI EDUCAȚIA

Lily James s-a născut pe 5 aprilie, in Esher, Surrey, Anglia. Iubirea sa pentru actorie se afla în sângele ei: ambii părinți, Ninette și James, au fost actori. De asemenea, bunica sa, Helen Horton, a jucat mama din filmul ,,Alien” (1979) al lui Ridley Scott.

,,Aș vrea să mă întorc în timp să o studiez mai bine, deoarece a făcut atât de multe, atât de multă televiziune, și apare în Superman!” spune James despre bunica sa. ,,Îmi aduc aminte cum mă uitam la ea când creșteam. Mi-aș fi dorit să o văd pe scenă: a jucat mult teatru”.

INTERVIU CU LILY JAMES: ,,La mila circumstanței”

(Sursa aici)

Reporter: Domnișoară James, cum vă simțiți în noaptea dinaintea începerii filmărilor? 

Lily James: E ciudat, pentru că nu mai sunt atât de neliniștită. Nu mai stau trează toată noaptea, agitându-mă în legătura cu munca. Într-adevăr, mă sperie faptul că nu voi putea fi destul de bună. Mă voi simți îngrijorată chiar și după câteva zile după ce am filmat marea scena emoțională, pentru că mă preocupă faptul că nu am dat destul sau că nu am fost destul de autentică. E un anumit tip de teamă acesta care durează aproape toată durata filmărilor. Dar asta nu ma face neliniștită, ciudat — în afară de audiții.

Reporter: Încă dați audiții?

Lily James: Încă dau audiții, dar într-un mod diferit. E ca și cum întâlnesc directorul și vorbim despre rol. Nu mai sunt atâtea rânduri de apeluri neobosite… Ce iubesc cu adevărat este atunci când ești la o audiție sau în prima zi pe platoul de filmări și te gândești: ,,Bună, încântată de cunoștință și azi mă voi căsători cu tine”. Sunt destul de obișnuită să fiu grăbită într-o falsă intimitate cu cineva pe platou. Îmi place când lucrurile sunt puțin mai relaxate, pentru că am impresia că atunci sunt puțin mai bună. De exemplu, dacă dau audiție și nu știu scena bine, devin –  din greșeală – amuzantă sau fac mai multe lucruri pe care nu ar trebui să le faci când lucrezi.

Reporter: Când s-a întâmplat lucrul acesta cel mai recent?

Lily James: Păi, când am dat audiție pentru ,,Baby Driver”, mă gândeam numai la accentul american și nu mă concentram pe scena în sine. Mă gândeam: ,,La naiba, ce făceam de fapt în scena asta?”. În final, vreau să vă spun că a arătat chiar natural. Cred că, având în vedere faptul că sunt britanică și modul în care mi-am început cariera, știți, am rămas puțin în atmosferă cu dramele istorice și cu piese mai clasice. ,,Am mers deja pe acel drum… Chiar mi-ar plăcea să ies din stilul acela.”

Reporter: Ați simțit vreodată că vă identificați cu personajul tipic englezesc ,,ROSE”?

Lily James: Nu aș spune că sunt eu, e doar ceea ce am făcut. Nu e necesar rolul în care mă simt cel mai confortabil — e doar rolul pe care englezoaicele de la școala de teatru ajung să îl joace. În ,,Cinderella” și în alte roluri asemănătoare, oamenii au o anumită percepție despre mine, iar eu sunt încântată să o schimb. Mi-aș dori să joc în mai multe filme contemporane, ca să pot sa mă exprim într-un fel mai apropiat de persoana mea, de felul meu de a fi.

Reporter: A fost greu să preluați controlul asupra propriei cariere?

Lily James: Da, foarte greu! Ești de obicei la mila circumstantei. E greu să faci lucruri pe care le dorești, în loc de ce cred agentul și familia ta ca e cel mai bine. E greu sa decizi acest tip de lucruri.

,,Imaginația ta te poate limita numai pentru că o controlezi. Ideea ta de perfect poate chiar să devină un obstacol.”

 Reporter: Aveți încă destul timp să explorați roluri noi…

Lily James: Da! Trebuie să îmi aduc aminte că viața e lungă,  iar cariera mea va fi lungă și ea, să sperăm. Câteodată întâlnesc lucruri pe care chiar vreau să le fac, dar parcă aduc a ceva ce am făcut deja înainte…  Dar trebuie să faci tot ce îți dorești, pentru că fiecare experiență te învață ceva, chiar dacă dai greș. Deci nu las aceste lucruri să mă frustreze, sunt foarte pasionată să explorez lucruri diferite.

Reporter: Ce fel de lucruri vă deranjează, vă frustrează?

Lily James: Cred că mă frustrează atunci când nu joc un rol așa cum mi-am imaginat. Odată am avut o audiție cu un regizor extraordinar, și după filmări am spus:  ,,Nu a ieșit așa cum mi-am imaginat.”. Atunci regizorul a spus că „imaginația te poate limita numai pentru că o controlezi”.  Ceea se întâmpla se întâmplă oricum, și este genial datorită faptului că se petrece sub impulsul sincerității momentului. Deci ideea ta de perfect poate chiar să te rețină din a fi perfect! Cred că este foarte adevărat, toți încercăm să controlăm într-un anumit fel momentul.

În sport, ești învățat exact opusul. În fotbal se zice, ,,Întotdeauna să ai o poză cu ceea ce încerci să faci.”

 Atleții au tendința sa facă asta, nu? Ei vizualizează. Deci e opusul. Ne-au spus la școala de teatru să scriem pe o foaie țelurile noastre și să le punem în portofel sau oriunde, pentru că atunci când le vezi alb pe negru devii și tentat să îți faci un plan, deci cu cât planifici mai mult va deveni realitate.

Reporter: Ați scris vreodată o astfel de listă?

Lily James: Nu! E prea… Te limitează puțin, de asemenea, pentru că de multe ori nu știi exact ce vrei. Nu am știut să o spun în cuvinte. Nu am putut să mă forțez să scriu că voi câștiga un Oscar, mi s-a părut nasol. Cred că aș fi putut scrie să fiu fericită? Consider că fericirea și siguranța ar trebui să fie pe primul loc.

,,Fericirea nu înseamnă ce crezi că o sa te facă fericit.”

 Dar când ai 18 ani, acelea nu sunt neaparat lucrurile care le vrei. Când ești tânăr, îți măsori fericirea prin realizări. Da, echilibrul din asta este așa… Fericirea nu înseamnă ce crezi că o să te facă fericit. Este foarte greu de realizat. Acesta e misterul din spatele fericirii. Am o prietenă care e optimistă și a durat o vreme până să-și găsească adevărul propriu. Nu încearcă să se adapteze la alți oameni și este de o adevărată sinceritate brutală în aceasta privință. Nu poți să trăiești prin bucuria altor persoane tot timpul, știi, trebuie să te pui și tu pe primul loc la un moment dat.

Reporter: Cum vă găsiți echilibrul pe platoul de filmări, în condițiile în care sunt implicate sute de persoane în realizarea unui film?

Lily James: Încercând sa îl fac pe regizor fericit, sau pe producător, sau un director, sau pe celălalt actor… Cred că există totuși un echilibru. Adică…  sunt destul de confuză în aceasta privință. Actorii au nevoie de un director sau un regizor împreună cu care să împletească povestea, dar, pe de altă parte, poate să devină atât de frustrant când ți se spune doar să stai acolo și să faci ceva și nu poți cădea la învoială. Cred că fără asta poți să îți pierzi direcția. Am ajuns la concluzia că, de obicei, instinctul tău despre un anume moment sau un anumit personaj este corect deoarece tu ești cel care a trăit cu acel personaj  și cel care a explorat totul. Deci încerc să mă rezum la ce e corect.

Traducerea și adaptarea: Anamaria Todescu

Citiți și TitanicLucruri mai puțin cunoscute