KELLY FAMILY – FAMILIA IRLANDEZĀ TRAPP A GERMANIEI

Doi părinți și o grămadă de copii au călătorit în Europa într-un autobuz VW, cântând și dansând, iar în cele din urmă au devenit celebri
Rareori o trupă a fost iubită și disprețuită, în aceeași măsură, precum Familia Kelly. Adorată de adolescenți (în principal fete) și ridiculizată de presa națională germană drept „colecția de haine second hand care cântă”, grupul familial americano-irlandez în haine hippie fluide a fost la apogeul succesului său la mijlocul anilor 1990, cu hituri precum „An Angel” și „I Can’t Help Myself ”.
La mijlocul anilor ’60, Dan Kelly, ai cărui strămoși au emigrat în SUA din Irlanda în timpul Marii Foamete din 1850, s-a întors în Europa cu prima soție și cei patru copii. Familia a locuit mai întâi într-un oraș din centrul Spaniei, unde Dan s-a îndrăgostit de Barbara Ann, o dansatoare și bona familiei. În cele din urmă și-a părăsit prima soție și s-a căsătorit cu Barbara Ann. Cuplul a avut opt ​​copii.
Copiii au fost educați acasă la citit, scris, aritmetică – și au învățat cum să cânte și să danseze, ocazional, de către muzicieni și profesori de muzică renumiți din zonă. În 1974, familia s-a angajat în ceea ce aveau să fie 20 de ani aventuroși de cântări pe străzile din toată Europa. Inițial, familia a călătorit cu un VW Bully T1, iar mai târziu, după ce le-a fost furat, într-un autobuz cu etaj.
Turnee
Familia a făcut turnee în Germania, Austria, Italia, Irlanda, Franța și regiunea Țării Bascilor, a susținut concerte gratuite, supraviețuind prin vânzare de casete cu muzica lor. Au locuit în incinta unei vechi fabrici de ciocolată din Köln, într-un camping din Hamburg și într-o fermă din Pădurea Neagră.
Barbara Ann a murit de cancer la sân, în 1982. Dan și copiii au locuit la Paris într-un hotel dărăpănat din centrul orașului și chiar s-au întors în SUA pentru o perioadă. Între 1983 și 1994, familia a cântat de trei ori pe zi, pe ploaie sau soare, și a vândut sute de mii de albume autoproduse.
Familia Kelly a atins faima după ce populara revistă germană pentru tineret „Bravo” a publicat un articol de două pagini despre muzicieni. Kelly a susținut un spectacol muzical „Bravo” în ianuarie 1994, iar în mai, au avut primul concert sold-out la Dortmund.
„Over the Hump” a fost descoperirea lor comercială, vânzând peste 2,5 milioane de albume numai în Germania. Dintr-o dată, au devenit celebri, în special Paddy și Angelo.  Zilele lor de excursie s-au terminat și, ocazional, familia a fost forțată să angajeze bodyguarzi, deoarece fanii le asediau casa plutitoare din Köln.
Începutul anilor 2000
La sfârșitul anilor ’90 și începutul anilor 2000, cei mai mari copii Kelly au început proiecte solo. Moartea lui Dan Kelly, în 2002, a reprezentat o schimbare majoră pentru familie.  Paddy Kelly s-a retras într-o mănăstire timp de șase ani, Barby a dispărut complet din mediul public, iar Joe Kelly s-a transformat într-un atlet desăvârșit, în timp ce Kathy și Maite Kelly au continuat să lucreze ca muzicieni și interpreți în diferite emisiuni de divertisment din televiziunea germană.
În 2017, Angelo Kelly, cândva copilul vedetă și acum tată a cinci copii, a anunțat că el, Patricia, Kathy, Jimmy, Joey, John și Paul Kelly au convenit să susțină un concert pe 19 mai 2017, la Dortmund – în același  loc care a marcat începutul ascensiunii cu mai bine de două decenii în urmă. Paddy și Maite urmau să-și continue cariera solo.
Toate biletele pentru concertul din mai s-au vândut în doar 18 minute. Au fost adăugate încă două date de concert; și acolo biletele s-au epuizat rapid.
În ciuda pauzei de 20 de ani, corul tipic Kelly Family funcționează „ca un farmec”, a spus Angelo. Dar toți trebuie să muncească de două ori mai mult pentru că nu mai arată la fel de „tineri și proaspeți”, a adăugat muzicianul în vârstă de 35 de ani.
„Trebuie să cântăm mai bine, ca oamenii să nu observe trecerea timpului”.
Un articol de Tibi Kovacs
Citește și wolfie&stanzie