WOLFIE & STANZIE – O DRAGOSTE ADEVĂRATĂ

La sfârșitul anului 1777, Mozart s-a îndrăgostit de Aloysia Weber – una dintre cele patru fiice ale unei familii vieneze foarte muzicale.

În ciuda cultivării timpurii a talentului său, Mozart abia începea să-și găsească propriul drum, în timp ce Aloysia era deja o cântăreață de succes. În următorii câțiva ani, Mozart s-a impus, nu numai ca cel mai bun virtuoz la clape din Viena, ci și ca un tânăr compozitor promițător.

Când tatăl fetelor Weber a murit, în 1782, ei au început să-și închirieze casa locatarilor pentru a se putea descurca financiar. Tânărul Mozart s-a mutat într-un apartament deținut de ei şi, în curând, se va îndrăgosti de Constanze – a treia fiică Weber.

Mozart și Constanze Weber

La 4 august 1782, cei doi s-au căsătorit și au rămas împreună, foarte îndrăgostiți, până la moartea compozitorului, nouă ani mai târziu.

Cu puțin timp înainte de moartea sa subită, într-o scrisoare din septembrie 1790 – găsită în Love Letters of Great Men (biblioteca publică), o colecție de corespondență romantică cu Lord Byron, F. Scott Fitzgerald, James Joyce, Voltaire, Leo Tolstoi și alții  – Mozart îi scria lui Constanze de la Frankfurt, unde plecase în căutarea unui loc de muncă remunerat pentru a remedia criza financiară a familiei:

„Draga mea soție a inimii mele! Dacă aș avea o scrisoare de la tine, totul ar fi în regulă… Dragă, nu mă îndoiesc că voi face ceva aici, dar nu va fi ușor așa cum credeți tu și unii dintre prietenii noștri.

Este adevărat, sunt cunoscut și respectat aici; dar, ei bine – Nu – să vedem doar ce se întâmplă. În orice caz, prefer să fiu sigur, de aceea aș vrea să închei această înțelegere cu H… pentru că aș primi niște bani în posesia mea fără a fi nevoit să plătesc; tot ce aș avea de făcut atunci este să lucrez și voi fi prea fericit să fac asta pentru micuța mea soție. Sunt emoționat ca un copil când mă gândesc să fiu din nou cu tine. Dacă oamenii ar putea vedea în inima mea, aproape că mi-ar fi rușine. Totul este rece, rece ca gheața.

Dacă ai fi aici cu mine, poate mi-ar plăcea politețea pe care mi-o arată oamenii, dar așa cum este, totul este atât de gol, adio, draga mea, sunt pentru totdeauna Mozartul tău care te iubește cu tot sufletul lui.

PS. În timp ce scriam ultima pagină, lacrimă după lacrimă au căzut pe hârtie. Dar trebuie să mă înveselesc, prind un număr uimitor de sărutări, zboară în jur – Drace! – Văd o mulțime întreagă. Ha! Ha!… Tocmai am prins trei. Sunt delicioase… Te sărut de milioane de ori.”

Tom Hulce şi Elizabeth Berridge în rolurile Mozart şi Constanze Weber (filmul Amadeus)

Un articol de Tibi Kovacs